Ден без автомобили: Улиците на Париж - за пешеходците

Целта е публичното пространство да стане по-спокойно
16 сеп 2018 18:53,
7
Ден без автомобили: Улиците на Париж - за пешеходците
Снимка: pixabay.com

Улиците на Париж днес са затворени за автомобили и мотоциклети и са изцяло на разположение на пешеходците в четвъртия "Ден без автомобили", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Забраната е в сила от 10 до 17 ч. местно време и не важи за колите на спасителните служби и на хората с увреждания, за туристическите автобуси и такситата.

Целта на Деня без автомобили е публичното пространство да стане по-спокойно, по-приятно и по-малко замърсено, се посочва в сайта на парижкото кметство. То обяви в петък, че от 7 октомври четири района в центъра на Париж ще бъдат затворени за автомобили една неделя в месеца. Изключение ще правят големите пътни артерии, минаващи през тях.

По данни на кметството автомобилното движение във френската столица е намаляло с 6 процента между 2017 и 2018 г. и замърсяването на въздуха е намаляло със сходни стойности.

Кметовете на Париж Ан Идалго и на Брюксел Филип Клоз вчера предложиха да се обяви европейски ден без автомобили, напомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не пуснат една анкета сред французите, да видим колко са доволни от този ден? И ако са доволни - да им забранят постоянно да карат коли, да видим тогава колко ще са доволни(90% от населението ще се изнесе от там, гаранция - ще останат само ***, инвалиди и бежанци... все "титанични икономически стълбове на държавата").
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези ни взеха за мало.умни. И какво като са спряли колите за 7 часа да не би да върнат на природата това което 50 години и отнемаха. За да върнат на природата истинският и облик трябва да се спрът чадещите заводи. Автомобилите ДВГ и да се инвестира в чисто производство и водородни двигатели. Всичко друго е маитап на голо д..упе.
5
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Париж е пренаселен - 21 хиляди и нещи човека на квадратен километър - 10 пъти по-гъсто населен от София. Затова там имат проблеми с многото автомобили, а в София такъв проблем няма. Е, вярно е, че фандъкова се опитва да създаде подобен проблем и в София, като влошава непрекъснато организацията на движението и паркирането в София, но колите са доста малко и не успява.
4
3
 
8
 
! Отговори
Тре биен! преди 5 години
Но да не изръмжи някой камион по тротоарите - да се оглеждат - отпускането е пагубно...
3
6
 
9
 
! Отговори
Сссс преди 5 години
Ден без коли в София=бунт ......народо психология, кво да правиш, важното е да друсаш сланините в колата и да чадиш
2
0
 
12
 
! Отговори
Арабела преди 5 години
С камили може ли
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, издадоха се... спрели всички автомобили и замърсяването паднало с цели 6%...До тука с на Фандъчка измислиците, че автомобилите били основните замърсители.