Експерт: Решението за "Белене" е инвеститор

НЕК ще трябва да плати още 32 млн. евро заради спирането на проекта
18 сеп 2018 21:52,
18

Националната електрическа компания ще трябва да плати още 32 млн. евро заради прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", както и няколко милиона евро лихви. Причината е поредното загубено арбитражно дело, което бе заведено през юли 2014 година от компанията "Уорли Парсънс", чийто подизпълнител бе "Риск инженеринг". Окончателното решение на арбитражния трибунал е било взето на 6 септември, а с него се отхвърлят всички защитни тези на НЕК, въпреки платените от държавната фирма над 2,4 млн. евро за адвокатски хонорари - два пъти повече от разходите на ищеца "Уорли Парсънс".

Енергийният експерт, проф. Атанас Тасев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че отдавна е било ясно, че ще трябва да си платим.

"Проблемът е, че в един прекрасен момент, не си спомням кой, е отказал да плати фактурите и това пък е вече основание "Уорли Парсънс" да заведе арбитражно дело", каза проф. Тасев.

Той беше категоричен, че сумата, която НЕК ще трябва да плати може да прехвърли 40 милиона евро.

"НЕК отдавна е в технически фалит. Само пасивът по отношение на Белене 3 милиарда лева. НЕК отдавна потъна, но НЕК не може да фалира по действащия Закон за енергетиката, ако фалира пък настъпват колизии в държавата", обясни енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Атанас Тасев смята още, че за АЕЦ "Белене" има няколко варианта. Единият е да се намери инвеститор и така данъкоплатците да не плащат повече за тази централа, вторият е оборудването да се ползва за други централи, а третият - режем реакторите за скрап и по думите на проф. Тасев - "ставаме за смях".

Енергийният експерт беше категоричен, че България има нужда от ядрени централи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
иванов преди 5 години
Това ли е великия енергиен корифей - !!!!!!!!!!!! Не това не е .. Този пиар служещ на нечии интереси нека спре да ръси какви ли небивалици за щяло и нещяло....Интересно в какво се заключава неговата професура ????- 6,5 млн държава - властване на енергийни монополи- изкуствено завишени изкопни цени от какви ли не източници.....и т.н. Тази каста не се ли разбие - всичко е бошлаф работа. Сладка работа е тази енергетика
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този измислен професор завършил 60-те години в Москва да ходи да се учи при Гинка която е много по голям енергиен специалист без образование вместо да ръси глупости
16
1
 
1
 
! Отговори
гого преди 5 години
понеже те гледам че покрай АЕЦ пробутваш тема за сваления самолет в Сирия, да те светна че и така наречените разузнавателни Ориони, Lockheed P-3 Orion,американския вариант на Ил20 са им набори по години, 1962 ра, че май по дърти ще излязат. Аман от дървени философи...
15
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
теб те знаем, дежурния папагал с готова в компютъра шпаргалка. Вземи напиши нещо ново, стига с това копи пейст....
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може би смяна на системата е решението? Решетников, извинявай!
13
6
 
10
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 5 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който спря Белене, той е виновен и трябва да ги плати от държавните си субсидии на партията си. Кой инвеститор ще дойде да се занимава с фурнаджийски лопати? Изгониха германци, руснаци, дано не изгонят китайците. Те вече отдавна станаха за смях с желанието си да спрат Белене, да не платят реакторите, и след като ги платиха, да искат да ги продадат на Иран.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атанас Тасев изгоря в КТБ със 700,000лв - всичките дадени му от Москва за да ръси подобни приказки, назовавайки се "енергиен експерт"
10
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Гинка Жилеткова Теменужкова още ли не е пуснала документи или сега препира милионите в ошфорката на Бибича
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Решението за "Белене" е инвеститор"...ами питайте Ваклин !
8
1
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
И да има, и да няма Белене, на овцете им е все тая. Тях ще ги трогне единствено ако преместят Фермата от 12 нощес.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараТошо ни показваше какво е режим на тока.Айде моля ти се без тошо.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един стар самолет не могат да опазят от още по стара зенитна система, а тръгнали модерни технологии да продават. Виц на годината. Да си стоят в Раша чибурашките смешници.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На великата Русия трошките не ни трябват. Да строят АЕЦ в Сибир, там поне беля няма да направи.
4
11
 
6
 
! Отговори
месара преди 5 години
Ех добре че го няма Тошо да ви покаже как се строи аец без инвеститор и пътища без фондове. Срам и позор е европейска България барабар с измитото и население.
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестор да, но Русия не. Стара техника като Ил20 не ни трябва.
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива "експерти" като тоя разсипаха държавата!Белене е блато и трябва да бъде прекратено веднага!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам, да беше чужда и нормална държава, ама инвеститора ще даде 5%, държавата 95%, после инвеститора ще вади цялата печалба и ще определя цените. И ще е толкова Българин, че може би няма да можем да му напишем името с нормални "букви".