"Тихият убиец": Какви са причините за сърдечните заболявания?

В България около 60% от населението страда от подобни болести
Обновена: 18 сеп 2018 21:11 | 18 сеп 2018 20:35,
6

"Тихият убиец" - така наричат сърдечно-съдовите заболявания. Статистиката показва, че половината от хората, умрели преждевременно, не са имали никакви симптоми, които да индикират, че човекът страда от подобно заболяване.

В България именно те са един от най-честите убийци. Лоша профилактика, мазна и некачествена храна, системно обездвижване, както и тютюнопушенето, са един от основните фактори хората да страдат от някакъв вид сърдечно-съдово заболяване. А всичко това може да започне с пренебрегването дори на високото кръвно.

У нас всяка година над 70 хиляди души умират заради такъв тип болести. Иначе казано - всеки 2 от 3 случая. В световния ден на сърцето - как можем да предпазим себе си от "тихия убиец" - в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира кардиологът Иво Петров.

"Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори, които причиняват сърдечно-съдови заболявания", каза в студиото специалистът.

И докато едни съзнателно избират пътя на цигарите, то други живеят в среда на пушачи и приемат дима, независимо дали го искат. Според Иво Петров забраната за пушенето на обществени места трябва да остане, тъй като това е некоректно поведение спрямо непушачите, а освен това в развитите държави, където забраната важи, броят на страдащите от сърдечно-съдови заболявания е значително по-малък.

В България около 60% от населението страда от подобни болести, а за това са отговорни всички рискови фактори.

"Алкохолът, цигарите, вредната храна, обездвижването са представени в доста добър вид и високо ниво на разпространение в страната, а това е и причината да има толкова високо разпространение на сърдечно-съдовата заболеваемост", коментира Иво Петров.

Специалистите обаче са категорични - по "едно малко" питие на ден може да се окаже не само безвредно, а и полезно за организмите на всеки един от нас, стига обаче това да се случва контролирано и в умерена доза.

Мръсният въздух е друг фактор, който оказва влияние върху високия процент заболели от сърдечно-съдови заболяваения, според специалиста.

Как да се справим с болестите на сърцето и да намалим риска да заболеем?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
чети етикета!!! преди 5 години
ПАЛМОВОТО МАСЛО, КОЕТО ГО БУХАТ В АБСОЛЮТНО ВСИЧКО "БИЗНЕСМЕНИТЕ" И КОРПОРАЦИИТЕ.
4
4
 
16
 
! Отговори
Кънчо Путкодеров преди 5 години
Редовният секс също е спорт.Призивът ми е " правете секс за здраве,ако не ви се бяга..."Ако приятелката ви не иска редовно тоя спорт,"спортистки "мнооого!
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Степенувана причината за сърдечно съдовите занболявания според мен са: Наследственна обремененост,стрес,тревожност,обездвиженост,нерационално хранене,консумация на полуфабрикати пълни с консерванти ,овкусители,оцветители и брак,допълнително вкаран в "пресен "продукт.Нитрати в зеленчуците,фунгициди и отрови по зеленчуци и плодове,системна употреба на алкохол със с ъмнително качество( с метилов процент),други заболявания,които не са ликувани и на принципа на доминото достигат и до сърцето
2
7
 
16
 
! Отговори
! преди 5 години
До анонимен 1,Ами и аз съм на 48, пуша редовно от 32 години, и ходя 5 пъти седмично на тренировки и си бягам без проблем всяка събота и неделя на стадиона. Айде да се видим и да се надбягваме ))) а?Цигарите са много вредни, няма спор, ама плюскането и обездвижването са най-големият мор.
1
6
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
на 48 години съм не съм пушил през живота си бягям по 10 -15 км без проблем имам колеги пушачи по на 28 години не може да бяга и 300метра задъхва се та да се разправат че не вредяло пушенето аз виждам колко (не)вреди