Безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65

Стратегията е за период от 4 г и е на стойност 10 млн. лв.
20 сеп 2018 07:42, Анисия Иванова
24
Безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65
Архив: Булфото

Пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип. Това стана ясно по време на форум в Народното събрание на тема “Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на остри респираторни заболявания”.

Средствата, които ще бъдат отпуснати за имунизация за възрастните се осигуряват от национална програма за имунопрофилактика на сезонния грип. Обхватът на програмата е 4-годишен – от 2019 г. до 2022 г. и е на обща стойност близо 10 млн. лв. Целевата група обхваща 1,481 млн. души.

Планът предвижда от тях на бъдат ваксинирани догодина 10%, през 2020 г. – 17%, през 2021 г. – 20% и през 2022 г. – 25 на сто. За посочения период се предвижда реимбурсирането на 1 066 974 дози противогрипни ваксини.

Средствата ще бъдат отпуснати от НЗОК и от Министерството на здравеопазването като разчетите на двете институции за следващата бюджетна година вече се правят.

През настоящия есенно-зимен сезон ваксините срещу грип са две. Едната е 3-валентна и е срещу щамовете Сингапур, Колорадо и Мичиган. Другата е 4-валентна, която включва освен изброените, и Пукет. Въпросните 4 щама са именно очакваните тази година.

По време на кръглата маса вчера експертите подчертаха, че грипът е тежко инфекциозно заболяване, което причинява сериозна смътност, но е подценявано и най-ефективното средство срещу него е имунопрофилактиката. България е на едно от последните места в ЕС по брой хора, които се ваксинират – едва 2,6% от населението, съобщава "Труд".

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) само в областните градове у нас всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, което представлява от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност.

На форума присъстваха проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания”, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, д-р Наталия Спиридонова, главен експерт в дирекция “Здравен контрол” в МЗ, доц. д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисията по здравеопазването, д-р Валери Цеков, председател на БСИМ, държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантаржиев, директор на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой познат не се ваксинира, грипа му се усложни и умря от пневмония за дни.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Билкари, врачки и астролози и всякакви измамници почнаха да разпространяват слуховете си сред простолюдието.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой познат си би ваксина против грип и ваксината оказа точно обратния ефект,не спря да боледува цяла зима,че започна да изчаква пътеки по Балкана сред природата,за да се оправи,ба х тез "ваксини",които разболяват!купувайте само стари български лекарства,че не се знае какво има в новите
18
5
 
16
 
! Отговори
СМЯХ преди 5 години
аххаххах гледаъ да ги уморят по-бързо ,че да няма плащане на пенсии
17
9
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Анисийче, няма да ги имунизират, а ще ги ваксинират. Целта е фармафията да прибере едни пари от нашите данъци, а възрастните хора да бъдат натровени с тежки метали и редки елементи.
16
4
 
15
 
! Отговори
Искра преди 5 години
При поставяне на ваксини човек първо трябва да е добре информиран за ползите и вредите от тях. Да се прочетат листовките в които пише какви вредни вещества съдържат, освен живи или мъртви щамове на грипен вирус, има и живак, формалдехид,и др. вещества, които предизвикват в голям процент от случаите странични реакции, като алергии, задух, проблеми с бъбреците и черния дроб. Засилването на естествения имунитет е едно от най-важните неща за преодоляване на болестите. Плодове и витамини,не ваксини!
15
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой приятел лекар с дълга практика ваксинираше близо 30 г. майка си. Жената доживя до 90 г. и той ми каза, че няколко пъти при грипни епидемии ваксината я е спасила.Не трябва да се забравя, че годишно у нас умират около 2000 души от грип, предимно възрастни хора. Много от тях ваксината би спасила, но у нас предубежденията винаги са вземали връх. Щото ние сме най-големи умници по света?!!!Ваксината не е задължителна. Всеки е свободен дали да си я сложи или да разчита на имунитета си.
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо безплатно няма. Тези ваксини не вървят. Лобито обаче натиска, защото бизнесът трябва да печели.Достатъчно условие да натиснат ваксините да се плащат от социалното министерство.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Испания включват и рискови групи , като мед. работници, учители и тъй.
12
8
 
26
 
! Отговори
www преди 5 години
ВАКСИНАТА ПРОТИВ ГРИП - НИКАКВА ПОЛЗА - САМО БИЗНЕС.....
11
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите са просто балканска трагедия... хора добре, че от вас нищо не звиси...
10
16
 
3
 
! Отговори
пенсионер-1948 преди 5 години
Айдееееееее,децата пак влязоха в ролята на пенсионери и почнаха да обясняват неща за които си нямат и грам понятие .Или това са от прочутия Шуменски т ролски ,,кръжок.Спрете се бе дечурлига ,гледайте си Сузанита,Гери Никол и Криско и не се бутайте в проблемите на големите.
9
7
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Я нечем да съм опитно зайче !!! Пръв да се имунизира Банкянския,он догодина ще навърши 60 ,да даде пример !!!
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще да е новият опит да се справим официално с увеличаващият се процент ненужни и направо пагубни за държавата пенсионери.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е загрижен само и единствено за това как да се разтовари социалната система. Тоест да плаща по-малко пенсии. Просто сега иска да ги доумори инжектирайки им нещо. Защото с ниски доходи не се получават нещата.
6
9
 
2
 
! Отговори
До Пламен Василев преди 5 години
Минималната пенсия е 2007 лв,а с правата на инвалиди/ и без ТЕЛК/ болни и трудоустроени явно не си запознат както много други млади неработещи и неучещи,неусигуряващи се но след години хленчещи за по голяма пенсия.Не знам колко ще е за ,,щатните т.р.о.л.о.в.е",плащат ли им осигуровките и признава ли се за стаж.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, безплатна?Това у нас означава безплатно тестуване на медикамент с опитни зайци.Мерси.
4
2
 
24
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 5 години
Сметнах го -една ваксина струва 6 лева !!! ШЕСТ /6/ лева ,бе!!! И това за 4 години !!! Голяма помощ!!! Увеличете ни пенсиите,ние сами ще се ваксинираме !!! А така пак някакви далавери,като ония с турските ваксини !!! Не ви ли е срам да унищожавате майките и бащите си ,бе престъпници???!!!
3
3
 
18
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
"Въпросните 4 щама са именно очакваните тази година." а ваксинацията ще е от 2019г. Тогава ще има нови щамове и старите ваксини ще се употребят, вместо да ги хвърлят :(
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой знае какви са скапани тези ваксини , искат да ги оморят та да дават по малко пари за пенсии