Тези жертви на Франко и до днес чакат справедливо възмездие

Хората с по-различна сексуална ориентация са осъждани по хомофобските закони
20 сеп 2018 21:34, Елка Василева
42
Тези жертви на Франко и до днес чакат справедливо възмездие
Документи, доказващи задържането на Антони Руиз. Снимка: Дойче веле / Анарте Лазо

Режимът на генерал Франко масово е вкарвал в затвора хора заради сексуалната им ориентация. Жертвите и до днес чакат справедливо възмездие или поне извинение.

Мария де лос Долорес Гамес е застанала пред вратата на една порутена сграда и се взира в табелката над входа. За да я прочете, 81-годишната жена трябва да се повдигне на пръсти. Надписът напомня за една "историческа неправда" – за издевателствата, на които са били подложени хора с хомо- и транссексуална ориентация в стария затвор на испанския град Уелва, в Западна Андалусия.

Малката паметна плоча бе поставена едва през тази година – близо 4 десетилетия след 1979 – годината, в която Испания декриминализира еднополовите отношения, пише Дойче веле.

Оспорваното ексхумиране на диктатора Франко

През миналия месец испанското правителство разпореди да бъдат ексхумирани тленните останки на бившия диктатор генерал Франсиско Франко и да бъдат извадени от мемориалния комплекс "Долината на загиналите".

Мемориалният комплекс, намиращ се на 50 километра северно от Мадрид, през последните години се превърна в място за поклонение на много десни екстремисти. Освен костите на самия диктатор в мавзолея се намират и костите на много от жертвите на режима на Франко.

Дискусията около ексхумирането на тялото на диктатора породи остра дискусия в Испания - страна, в която все още има повече от 2000 масови гробове. Повечето от тях са от времето на Испанската гражданска война, водена между 1936 и 1939 година. Тази война постави началото на дългогодишното авторитарно управление на генерал Франко, по време на което са били извършвани множество репресии. Те продължават чак до първите свободни избори в страната, проведени през 1977 година.

През годините на своето управление (1936 – 1975) Франко не е преследвал само политическите си врагове, а и всички, които са имали куража да се противопоставят на неговия националистическо-католически обществен модел. По негово време в страната са действали два специализирани затвора - един в Уелва и друг в Бадахоз, близо до границата с Португалия. Там са били пращани всички хора с по-различна сексуална ориентация, осъждани по хомофобските закони на Франко.

Антони Руиз е един от онези, които са изпитали това на собствения си гръб. На 17-годишна възраст той признал, че има хомосексуални наклонности. Една монахиня го издала на полицията и така попаднал в затвора Бадахоз. "Така започна моето мъченичество", спомня си той днес. Скандалното е, че по онова време Руиз дори не е бил пълнолетен. В Бадахоз обаче той прекарал 3 месеца, които тогава му се сторили като цяла вечност. "Никой после не искаше да ме вземе на работа, всички ме смятаха за престъпник и хомосексуален", разказва той и допълва, че полицията е предупреждавала потенциалните му работодатели да не го назначават.

Хората, които са били преследвани по същия начин, настояват техните досиета да бъдат изтрити от компютрите на полицията и да бъдат обезщетени. Това обаче не е никак лесно, тъй като всяка жертва трябва да води отделен съдебен процес. По данни на организацията "Сдружение на бившите социални затворници на Испания", която Руиз ръководи, едва 116 души са били обезщетени досега заради присъдите им по двата дискриминационни закона. Историците твърдят, че в страната има най-малко 5 хиляди души, които са били осъдени от режима на Франко заради сексуалната им ориентация.

Кой е реабилитираният?

Испания трябва да направи още много, за да получат тези хора справедливост, настоява Рамон Мартинез, автор на есе за историята на испанските жертви. Авторът сочи за пример други страни. През юни т.г. президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка за преследването на хомосексуалните по времето на нацизма и в десетилетията след това. Великобритания пък прие т.нар. закон "Тюринг", носещ името на героя от войната Алън Тюринг, който през 1952 г. е бил подложен на химическа кастрация заради сексуалната си ориентация. Две години по-късно той слага край на живота си – едва 41-годишен. През 2013 Тюринг е посмъртно реабилитиран.

Както Мартинез, така и Руиз обаче критикуват британския закон: "Кой е реабилитираният в случая? Та нали държавата е тази, която е нарушила нечии човешки права", възмущава се Руиз. Мартинез пък припомня, че за разлика от Берлин, Амстердам или Кьолн в нито един испански град няма паметник за ЛГБТ-жертвите (лесбийки, гейове, би- и транссексуални). Мнозина в Испания се питат дали за тези испански жертви някой ден изобщо ще се заговори в учебниците по история. Засега над тях тегне мълчанието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата са били отвличани не само през войната,но и в продължение на години до 1985 година.По време на режима на Франко и непосредствено след това човек чисто и просто не можеше да оспори думите на чиновниците, казва Мария Луиса Пуро Родригес, бивша работничка в тютюнева фабрика, която твърди, че нейното новородено бебе е било отвлечено през 1976 г. от болница в Малага.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в който лекари, медицински сестри и дори монахини са съучастници на престъпни мрежи.Тези случаи на похищения, които накрая може да се окажат хиляди, шокираха страната, която и до днес си остава потресена от разкритите и неизречени ужаси на испанската Гражданска война (1936-1939) и управлението на Франко. Миналата седмица 78-годишната Консепсион Родриго Ромеро се присъедини към непрестанно набъбващите редици от испански родители, които се обръщат към съдилищата, за да разберат каква е била съдбата на техните бебета.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изчезналите бебета зловещата тайна на ИспанияРафаел Майндър,в. Ню Йорк таймсПодтикнати от гневни родители, испански съдии започнаха разследване на стотици твърдения за похитени и продадени за осиновяване деца за период от 40 години. Както по всичко личи, това зародило се през диктатурата на генерал Франсиско Франко политическо наказание за семействата на левичарите се е превърнало в бизнес с трафик на бебета, в който лекари, медицински сестри и дори монахини са съучастници на престъпни
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този Франко е масов убиец,като Хитлер.Четете писателя Димитър Димов,той е свидетел на тези събития.
30
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Излиза, че само хомосексулните са жертвите на Франко! Цяла Испания е покрита с масови гробове на републиканците, които също чакат възмездие.
29
13
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Тия за какво пак реват? Репресирани били, еми да са били нормални и нямаше да са репресирани! Какво сме им виновни ние за това, че се раждат с психични отклонения? Да си ги лекуват и толкова! Как не си го набихте в канчетата вече? Колкото повече ревете, толкова повече ни отвращавате! Лекувайте се, бе обратни! Пийте си хапчетата редовно и няма да имате никакви проблеми!
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам резултатите от последните избори в Италия, Германия, Австрия и Швеция, май резултатът от налагането на "демократичните" ценности ще е връщането на национал социализмът. Съвсем естествена защитна реакция на обществото, както и да не ни харесва. Извращаването на демокрацията в свободия води до тоталитаризъм. Четете история! Франко, Мусолини, Хитлер идват след като левичарите са се самозабравили. Вижте причината да дойдат на власт, не само какво е станало при техния режим!
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен осиновяването на деца от обратни е страшно престъпление!
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И друго четох толкова платено и фалшиво че не е истина и то в Уикипедия.Франко създал режим наречен национал-католицизъм, ясно е че това терминологично недоразумение са го измислили за да прилича на национал-социализма на Хитлер и да правят внушения.А истината д че Франко е бил много толерантен към религиите и лично е финансирал строежа на синагоги и джамии, което аз на негово място особено с джамиите не бих направил защото Испания е била като нас векове наред под мюсюлманско заробване.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако утре някой тръгне да краде така от България въпреки че вече май е късно дано и тук се намери един франко да го спре.И друга върховна тъпотия четох че Франко бил нацист.Пълна лъжа Франко обичаше всички чужденци а социалистите гласуваха репресивни закони против тях.Затова целия чуждестранен испански легион се би за Франко, защото ако той беше загубил чужденците ги чакаше геноцид или изселване.Освен това и комунистите избиха доста народ в Испания не само Франко.Проумейте че това беше битка.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотук разбрах петнайсет различни начина да бъде убит Сорос които е масонска пионка и веднага ще му намерят заместник и нищо свястно не чух за Франко.Избивал комунисти а знаеш ли защо аз живея в Испания и съм говорил с хора който са видели това.Защото социалистическото правителство е изнесло с кораби целия испански златен резерв в Русия където той е използван за финансиране на съветските инвазии и революции в Европа.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли някой от Шумен тук?
22
3
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Оставете Франко на испанците. Гледам нямате тема за новите *** от Лайногорец ...От 2:0 до 2:3 ... :)Лайногорец е мъртвороден проект на Боко Тиквуня и Киро Гела.Скъп проект струващ над 1 000 000 000.Пари от нашия народен джоб.Пари откраднати от варненската корабостроителница.Кой ще носи сега отговорността, когато се вижда, че този отбор е една глупост ?!
21
0
 
15
 
! Отговори
Ей 20 преди 5 години
Прочети на Д.Димов Осъдени души и пак пиши.Ужким сте патриоти , а нищо българско не сте чели.Или само сайтчета четете и вестниците на Пеевски.
20
3
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Ти нож в човек забивал ли си , а черва и мозък по паважа виждал ли си.Сигурен съм , че първи ще побегнеш ако стане напечено , мамино синченце.Смешен и жалък си пъзльо и как ще разпознаеш ***.Ще ги питаш ли.Тебе и жена ще те набие
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франко 1950 = Борисов-Цветанов 2018
18
2
 
13
 
! Отговори
. преди 5 години
Здравейте ,Красимир Кънев доживот ! Нали така приятели ,а цялото му семейство в Белене ! Лека вечер !
17
6
 
16
 
! Отговори
. преди 5 години
Поклониците на Сорос не само в БГ .а по цял свят трябва да се избият в адски мъки ! Предлагам да ги горим бавно ,предлагам да ги дерем живи ,предлагам да им порим тумбаците и да се влачат с червата си по улицата !! Да ги избием !
16
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Франки е избил 500 хиляди комунисти, ама дай сега ще ревем за 7(седем) убити хомосексуалисти.Дойче Веле леят пропаганда от невиждано ниво.
15
4
 
17
 
! Отговори
. преди 5 години
Хайде пак ревнаха ония хората на Сорос ! Лично аз с удоволствие ще пречукам Сорос и цялото му семейство ,а техните издънки ще ги избивам в захлас заедно със целите им семейства !