Още един кантон в Швейцария със забрана за бурките

2/3 от местните не искат напълно забулени сред тях
Обновена: 23 сеп 2018 17:27 | 23 сеп 2018 16:35, Камелия Цветанова
24
Още един кантон в Швейцария със забрана за бурките
Снимка: Reuters, архив

Над две трети от жителите на швейцарския кантон Санкт Гален гласуваха днес на референдум в подкрепа на забрана на бурките на обществени места в техния район, предаде Франс прес, като се позова на официалните резултати.

Такава забрана е в сила в съседния кантон Тичино от юли 2016 г., припомня БТА.

Швейцарците ще могат да изразят позицията си по въпроса на национален референдум, вероятно следващата година.

Близо 67 процента от избирателите са дали днес одобрението си за текста за бурките, вече приет от регионалния парламент с подкрепата на популистката десница и центристите. Прилагането му обаче беше блокирано от

Зелените и от младежката организация на Социалистическата партия с инициативата за настоящия референдум.

Отсега нататък "всеки, който става неразпознаваем като прикрива лицето си на обществено място и така застрашава обществената сигурност, общественото спокойствие и религиозния мир, ще бъде наказван с глоба", се казва в текста.

Социалистът Фреди Феслер, който отговаря за сигурността и правосъдието в кантон Санкт Гален, разкритикува неяснотата в законодателния текст, най-вече по въпроса как да се установи, че жена с бурка представлява опасност. Пред в. "Тан" критици на мярката изразиха опасения и от "непредвидими и произволни санкции".
В Швейцария в момента няма закон, който урежда въпроса за бурките на територията на цялата страна - правителството смята, че решението за това трябва да вземат кантоните.

В Швейцария днес се проведе и национален референдум относно това развиването на мрежата от велоалеи в страната да залегне в конституцията. Според прогнозните резултати на Бернския социологически институт предложението се очаква да бъде подкрепено от около 72 процента от участниците във всенародното допитване, отбелязва ТАСС.

На друг референдум швейцарците отхвърлиха две законодателни инициативи, свързани с политиката за храните - за защитата на местните фермери и продукти, и за вноса на екологично чисти продукти, произведени съгласно швейцарските норми, посочва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остава Саудитска Арабия да забрани разхождането по бански из центъра на Риад. Тия защо си не седят в шитхолите, ами някой трябва да им търпи нравите. Никой не ви иска алаходупници!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето кои били против решението да се забранят бурките - зелените и социалистите. Така е и в цяла Европа. Нинова да си смени партията, докато не са я изключили от социалистическия интернационал от ***. Има друг вариант-тя да уволни Станишев,... ама на сън.
15
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
бурки не трябва да има поради съображения за сигурност - всеки по-слаб и дребен мъж може да си сложи бурка и да върши какво ли не, после *** и го търси, а друг е въпросът, че бурката потвърждава нулевата интеграция, колкото и да е толерантен човек, всичко си има граници, а на такива като османлията - някой да не го е накарал и пищов в главата да седи тук, и коклкото и да му е мъчно, ние скоро няма да изчезнем от тази земя........
14
3
 
17
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
13
0
 
18
 
! Отговори
хасан преди 5 години
Всяка коза да си знае,пасището,мене ми не трябва забулена ***
12
1
 
14
 
! Отговори
Мазен турчин преди 5 години
Скоро май ще правим покръстване на Туркията и съседни държави, за да станат правоверци. Да целуват кръста и да се молят на Исус, а не на ала.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западняците да му мислят,тези в Източна Европа са единици защото ги гонят местните от моловете и басейните.С две думи там където няма джамии тези не виреят.
10
27
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До Шахин Османоглу И да не забравим страданията и униженията на македонците от Източна Македония, понастощем окупирана от българия и наречена Пиринска Македония. И те ще бъдат подпомогнати да се отърват от игото на българските диваци. Както и влахите от окупираната Южна Валахия, които насилствено се асимилират от българите и са лишени от най-основни човешки права!
9
19
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До Шахин ОсманоглуЗа свободния Кюрдистан изтървахте влака. Но си поканен за тържествата за обяваването на независимостта на Източно-Родопската, Странджа-Сакарската и Делиорманската турски републики. Шербета и айрана ще е от организаторите!
8
3
 
37
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
Бурките са залегнали дълбоко в психологията на мюслитата. Ястpe6ът люби жена си, както е оматана с чаршафа и тайничко си представя, че е мъж или кoзичka!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-строги са забраните, толкова по-силно е желанието да ги нарушиш!Струва ми се, че паднат ли "правилата и ограниченията" кАмилите тот БлИзток така ще се развихрят, че и най-либералните западноевропейки с "нисък нравствено и морален социален статус" ще се изчервят от смушение!
6
1
 
17
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
Впрочем кога Кюрдистан ще обявява независимост?
5
5
 
9
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Резултата ще е, че тези жени вече съвсем няма да излизат от домовете си. Да не си мислите, че като му кажеш на *анго, че не може и той ще прегърне идеята за свобода и равенство. Мирогледа им се набива от малки, а там е изтървана! Цяла европа е пълна с джамии, ислямски центрове, мюсулмански училища и т.н. демократични завоевания.
4
12
 
3
 
! Отговори
Huk преди 5 години
..Tam ..kudeto zapochvat zabranite...svurshva svobodata ti...Malki kradlivi paraziti...ot Swiss! Ne burkite sa problema..a vie nacisti!
3
4
 
17
 
! Отговори
Ай ай преди 5 години
Вие, ако бяхте нормални, първо нямаше да напишете такъв коментар и второ - щяхте да се чукнете по кухата кратуна и да се замислите какво правят хората в Швейцария и какво правите вие.
2
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува нас това нормалните хора.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да свалят бурките като ще уплашат света бе. Вие виждали ли сте ги тези кви красотки са. По гро.зни от тези няма по цялата земя. Жена с мустаци виждали ли сте. Ако не сте ще видите като се разбулят.