В комунистически Китай и католиците верни на партията

Но пък Ватикана ще назначава новите епископи
12
В комунистически Китай и католиците верни на партията
Снимка: Reuters, архив

Католическата църква в Китай потвърди днес своята вярност към управляващата Китайска комунистическа партия и същевременно приветства знаково споразумение с Ватикана за назначаване на нови епископи, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Ватикана подписа вчера споразумение, което му дава решаваща дума при назначаването на епископи в Китай.

В Китай има около 12 милиона католици, които са разделени на незаконна църква, вярна на Ватикана, и контролирана от китайските власти католическа патриотична асоциация.

Католическата църква в Китай каза, че ще се "стреми да върви по път, подходящ за социалистическо общество под ръководството на Китайската комунистическа партия".

Тя заяви, че "дълбоко обича родината" и "искрено подкрепя" споразумението, надявайки се, че отношенията между Китай и Ватикана ще се подобрят още повече.

Ватикана казва, че споразумението, постигнато след години преговори, "не е политическо, а пасторско", и се надява, че то ще доведе до "пълно евхаристично общение на всички китайски католици".

Но изгледите за такова споразумение разделиха общностите на католиците в Китай, някои от които се страхуват от по-големи репресии, ако Ватикана отстъпи повече контрол на Пекин.

Други искат подобряване на отношенията и избягване на евентуален разкол.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: КитайцъркваВатикан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
9
 
! Отговори
изперкел преди 5 години
по-големи комунисти от тези в брюксел няма!!
8
2
 
5
 
! Отговори
лъжат преди 5 години
Тези "католици" са назначени от ККП за пред света-да ни излъжат, че има религиозни китайци. За шепа ориз се продават. И другата измама дето пишат на всичко Made in China-също измама, внасят стоки и ги преетикетират, да си мислим , че в Китай ги правят. А ще имат купони за ориз.
7
2
 
6
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Пред католическата църква ЦРУ е нещо като детска градина.А тия са 12 милиона според китайското броене. Там нищо не е каквото го разказват.
6
3
 
8
 
! Отговори
Schark преди 5 години
На комунистическия Китай ние можем само прахта да им дишаме. По-напред са от всички демокрации. Да не говоря, че този комунизъм малко не е баш комунизъм
5
10
 
13
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Китайците си пазят Комунизма. А ние Българите нали сме умни, се отрекахме, лошо ли ни беши , безплатно здравеопазване, имаше работа за всички, бяхме по спокойни, имаше ред. А сега станахме, Анархия.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези даже и комунизма им е МЕНТЕ!
3
1
 
7
 
! Отговори
А бе преди 5 години
То китайският комунизъм изглежда не ще да е баш комунизъм,щом е по-ефективен от повечето демокрации.Едва ли 12млн.католици верни на Папата ще са проблем за 1.3млрд. Китай.То и мюсулмани има към 20млн., ама лесно ги озаптяват.
2
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименА може би отчетата трябва да донасят на ЦРУ,щото е по-демократично?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тук беше така, отчетата донасяха на партията.