Microsoft – нет ченге и пазач на демокрацията?

AccountGuard и NewsGuard залагат повече на човешката намеса
26 сеп 2018 16:00, Бойчо Попов
24
Microsoft –  нет ченге и пазач на демокрацията?
снимка: Ройтерс

Aмериканският технологичен концерн Microsoft възнамерява да направи от сигурността нов бизнес модел, като стане интернет полицаят за целия свят.

И наистина, интернет и нарастващото използване на облачните услуги ни позволяват да работим и да живеем по един свързан, мобилен и ефективен начин, при това в много области на живота. Развитие, от което не бихме искали да се лишим днес. В същото време глобалната заплаха от хакерски атаки и разпространението на фалшиви новини се увеличава. Все повече правителства и държавни институции, както и избори и политически кампании, са изправени пред нарастващата заплаха от престъпления в киберпространството.

Ето защо не е случайно, че в средата на август 2018 г. концернът от Редмънт даде началото на Microsoft AccountGuard, инициатива в рамките на Програмата за защита на демокрацията на компанията, се опитва да подсигури най-съвременна защита срещу киберсигурността без допълнителни разходи за всички кандидати по време на изборите и кампании на федерално, щатско и местно ниво, както и на мозъчни тръстове и политически организации, които може да бъдат подложени на атака. Технологията е безплатна за съществуващи клиенти на Microsoft, по-точно за кандидати, кампании и свързани политически институции, използващи Office 365.

Но това не е всичко. Всяка основна платформа - Twitter, YouTube, Reddit и др. има своя версия за битка с друг проблем – фалшивите новини. Но всички те се занимават с него по различни начини, като всяка технологична компания пише свои собствени правила и използва алгоритми за черна кутия, за да ги приложи на практика.

Това е една от причините, поради които група журналисти и мениджъри от медиите пускат инструмент, наречен NewsGuard, браузър за Chrome и Microsoft Edge, който надхвърля инструментите на платформите, давайки рейтинг за надеждността на повечето интернет сайтове с най-висок трафик. Тези оценки се основават на оценки от реален нюзрум с десетки репортери (около 50), които съставляват персонала на NewsGuard. Те идват от редица новинарски организации, включително New York Daily News и GQ. Заедно през последните няколко месеца са сканирали и отбелязали рейтингите на над 4500 новинарски сайтове в САЩ.

Microsoft NewsGuard понастоящем е достъпен само в САЩ, но вероятно представлява важна стъпка в защитата на политическите институции и демокрацията от различни кибератаки. Въпреки това от компанията обявиха, че вероятно програмата ще бъде разширена и над други езици.

За да се изследват сайтовете, служителите използват списък от девет критерия, които обикновено обозначават надеждността. Сайтовете, които не означават ясно рекламите, губят точки. Сайтове, които имат последователни корекционни политики, печелят точки. Ако инсталирате NewsGuard и търсите в Google, Bing, Facebook или Twitter, ще видите или червена или зелена икона до всеки източник на новини, двоен индикатор за това дали източникът отговаря на стандартите на NewsGuard. Ако задържите курсора на мишката над иконата, NewsGuard ще предложи пълен „етикет за стойностите", с описания точка по точка за начина, по който се е представил сайта, както и с връзките с биографията на този, който ги е отбелязал. 

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: MicrosoftсащинтернетOffice 365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Microsoft световния полицай и пазач на демокрацията , как за толкова години не си оправи счупения джам . Всяка версия се кърпи от момента на пускането и . Пачове и критически ъпдейти всеки месец докато компютъра блокира . ДЕЦА ги хакват редовно и без да се затрудняват . Направо спиращи дъха ДУПКИ в сигурноста . Месеци минават преди да им обърнат внимание . Опитно поле за всякакви начинаещи хакери . ....... И ТОВА е Интернет полцая който " ша на пази" . Господ да ни е на помощ .
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майкрософт се гласи за световен интернет полицай и цензор, но разбира се това ще става за запазване и развитие на демокрацията, но глупаците, които ще повярват на това отдавна свършиха. Тази компания е тясно свързана с АНБ според Сноудън.
17
3
 
1
 
! Отговори
кръстоносец преди 5 години
Я да видим кой мърмори сега... :)За толкова години те одавна са профилирали всеки един потребител, но още никой не е умрял, нали?
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дидо до номер 14Какво ги обслужваш бе , кавали ли им правиш или нещо друго..
15
1
 
1
 
! Отговори
Дидо до номер 14 преди 5 години
О, да. Обслужвам няколко счетоводители, като почнат да ги рпоменях тия Actiev X контроли, или ато пропищи на джава... НАправо ми се реве понякога
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12В Германия - никой не работи с електронни подписи за да си пусне ДДС или дек1 за заплатите , всички са Токен.. дава ти свобода да позваш какйто искаш блаузер и ОС.. А в България за да си пуснеш ДДС e с ActiveX контороли на Windows..
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Бабалюга FreeBSD никой никога не си е поставял за цел да е Декстоп операционна система .. Затова като питаш по някой форум как да си направиш на KDE или Gnome ще ти изсмеят.. Става но не е това е целта.. Има само една OS - Debian - става за всичко и е всичко - пълното цяло ОМ.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10В Германия направиха подобен опит, ама се отказах след 10 години.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7 В Убунтит можеш да ги спреш, а и махнах баш щита преди 2 версии, така че спокойно. Иначе, най добре сам да си направиш 32 битов компютър с подръчни материали и да под караш FreeBSD на него. Има част и за всичко останало. Не е толкова трудно.... Ще си умра девствен май ;(
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблема да се мине на Линукс е дуржавната администрация , електронните подписи , Бизнес софтуера . А намерете си счетоводна програма на линукс да вади ДДС и ТРЗ програма.. Купих си на ФОИ-9 на приложни системи , пише работи под Линукс , ама друг път - като им поисках инсталационен пакет за Линукс , казаха ами работи добре под wine емулатора на linux, да работи но има 2-3 неща които не работят примерно проверка на ДДС номер
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най вероятно ще амбицират хакерите и ще стане весело!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е да, сащ също се борят за световна демокрация! като почнаха от арабския свят и искат да продължат към азия!
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Микрософт ви следи навсякъде и събира информация за вас, затова най-добре Линукс, но микрософт започнаха да сътрудничат с Каноникал, и Убунту, за жалост, и Убунту вече може би събира данни за вас. Има и други линукс дистрибуции, така че избор има.
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е да се минава към друга ОС, най-добре Линукс!!!!
5
1
 
13
 
! Отговори
Мечка преди 5 години
Най вече имат интерес да профилират ***.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи да разбираме, че Майкрософт искат да наложат на всичките си потребители своите виждания по какъвто и да е въпрос. Един вид да мислят вместо нас. Няма как да стане. Червени зелени точки ама платени от когото си трябва. Сфетофари.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ще снасят инфо на АНС-а и Сие.
2
2
 
21
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Къш!
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
майкрософт и сигурност са две несъвместими неща. Единственото за което ги бива е да събират личнарта ви информация и да ви профилират.