Животът в Космоса – пълен с куп неприятни изненади! Какви?

Колко е трудно да станеш космонавт, разказва Bulgaria ON AIR
9 окт 2018 12:45, Анисия Иванова
45

Животът в Космоса е блян за мнозина. Описан е в научната фантастика, разказан е в десетки филми. Изглежда примамлив, но всъщност крие доста неприятни изненади.

Попаднали в Космоса астронавтите първо трябва да се адаптират към условията там. Без постоянната гравитация гръбнакът на хората започва да се разтяга и може да се удължи с близо 6 сантиметра.

Проблеми със съня, хигиената, пространственото ориентиране... Всеки бъдещ космонавт преминава през специално обучение и силови тренировки, за да свикне с космическата обстановка.

Колко е трудно да станеш космонавт?

Репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков и операторът Мартин Ангелов посетиха обучителния център на НАСА в Измир и заснеха репортаж в безтегловност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
степан преди 5 години
От както е конструиран телескопа сателит да им собствен сателит противоречи на всичко познато понятието технология е много разтегливо и е свързано с ресурси .Специалистите които имат само дрелка за дупки трудно ще докажат ,че са стъпвали на Луната всичко друго е фейк и анимация.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И баш пък ти да мислиш...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39...Мда... Разбира се. А това, за носенето на свинска кожа или за нестригамето, дето е от същата книга, как ще. Го коментираш? Или цитираме, само каквото е удобно...
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог е светлина! - този цитат от Библията не е случаен.Светлината пътува постоянно в космоса и достига навсякъде.И според теорията ако човек може да пътува със скоростта на светлината времето спира да тече и той става безсмъртен.Освен това вижда и миналото.ИТоест ние ако постигнем тази скорост и пътуваме във космоса и времето, то ние ставаме като Богове! Не мисля че Бог щени допусне до там.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 26Връщно, гравитацията на луната, ще направи обект който е 100 кг, да тежи 16-17 кг, но пак ще трябва, да развиеш 2.38 км/с, за да "излетиш от там". Това пак не прави излитането нито евтини, нито лесна задача. Една космическа совалка, тежи около 100 тона с товара. Но за самото и излитане от земята, и трябват само 500 тона гориво. А и тези солидно буъстъри, ги няма вече. Значи, ще трябва, совалката, да има поне 100 тона горива и да запази буъстърите ... Е това, става дооста скъпо.
30
0
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
засега живот в космоса не е възможен защото нен е решен въпроса за 1 .гравитацията и 2.,радиацията.................................
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И накрая относно Луната - там големия проблем е да кацнеш, а не да излетиш от нея! Когато едно космическо тяло е скала, без атмосфера космически кораб не може просто да навлезе и приземи, защото поради липсата на атмосфера няма какво да го забави и той ще се разбие. За това трябва да направиш сложни добре изчислени маневри и да кацнеш използвайки двигателя на кораба като обратна забавяща тяга.
28
1
 
15
 
! Отговори
Аляска преди 5 години
Бойко Борисов е извънземен- пие машинно масло и бие на кухо.Особено тик.вата му, тя е най-кухата част от тялото му. Двамата с Цветанов са дошли с летяща чиния която крият в къщата на Бойко.Главата на Цецо не виждате ли каква форма има? Изпълняват заповеди на чуждоземци които живеят на тъмната страна на Луната.
27
1
 
8
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Приятел извинявай, но пишеш за неща които очевидно не можеш разбереш. Първа и второ космическа скорост на Луната нямат нищо общо с тези на Земята, защото това са измерители на скоростите които са необходими, за да може един обект да преодолее гравитацията на конкретно космическо тяло. На Земята ти трябват огромни двигатели, защото земната гравитация е над 5 пъти по мощна от лунната, а трябва да преодолееш и дебел слой атмосфера която на Луната е пренебрежимо малка.
26
1
 
2
 
! Отговори
3D принтирана рикия преди 5 години
До от сидниАав$тралияНе плащат, защото и да им кажат да плащат, винаги могат да кажат - елате си ги вземете :)
25
0
 
1
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
космонавтите плащат ли данъци в космоса бе? Това ме интересува най много, останалото е куче със салам да плашите
24
0
 
1
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
Данъци има ли в Космоса бе? Куче със салам ли ще плашите
23
5
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
ХехеКак създадоха безтегловност в центъра.Що пишете глупости.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОк, а кажи, тогава как е космоса над дето фъркат ангелти ?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо няма "извънземни космически кораби" ?1 - Може би просто няма други цивилизации.2 - Крият се.3 - Избиват се редовно4 - Еволюират до степен, в която не им трябват.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Защото нямаш онези огромни двигатели, които ти помагат да минеш първа и да стигнеш втора космическа скорост. В момента, изтрелването на много големи обекти е проблем. Планът е, да се изтрелват малки, след което да се сглобяват във космоса, но това е на поне 15-20 години от ден днешен.
19
1
 
21
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Добрутро. Голямо прозрение. Човекът е плод на няколко милиарда години еволюция при точно определена гравитация, температурен диапзон, атмосфера, магнитно поле, радиация и т.н. и т.н. Изкачването на един 6000м. връх е проблем за 98% от хората. В момента най-големият проблем за планетата са покачването на парниковите газове и на темпераурата с 2 градуса, а те били открили, че ще е проблем да се живее на друга планета. Браво. Направо сте за Нобел.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23OK, a "извънземите" къде се намират тогава ? И ти па, где го разбра това ?
17
0
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Пълни глупости! Защо да е трудно да излетиш от космическо тяло с над 5 пъти по-слаба гравитация от земната и практически без атмосфера?
16
3
 
3
 
! Отговори
Супер забавен тип си преди 5 години
До flat earthТова наистина ме разсмя, ама яката, сигурно си цар на конспиративните теории. Напиши моля те още нещо, че коментара ти е черешката на тортата. А и ако някога се качиш на кораб, внимавай да не паднеш в края на плоската земя. Сладур