САЩ и Турция – по следите на изчезналия журналист

Двете страни засилиха натиска над Саудитска Арабия
Обновена: 9 окт 2018 08:55 | 9 окт 2018 08:40, Петя Славова
12
САЩ и Турция – по следите на изчезналия журналист
Джамал Кашоги. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази загриженост за изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Надявам се, че всичко ще се нареди. В момента никой не знае нищо. Носят се лоши слухове. Това не ми харесва", заяви Тръмп пред медиите в Белия дом.

Още по темата

По-рано американският сенатор Линдзи Греъм предупреди Саудитска Арабия, че ако информациите за убийството на саудитския журналист се окажат верни, това ще има "унищожителни" последици за отношенията между Рияд и Вашингтон, припомня АФП.

Седмица след като журналистът дисидент влезе в саудитското консулство в Истанбул за рутинна административна услуга, мистерията около изчезването му остава неизяснена. Турски представители заявяват, че той е бил убит в консулството и тялото му е било изнесено по-късно, а саудитски - че го е напуснал невредим. САЩ и други съюзници на Саудитска Арабия заеха предпазлива позиция, въздържайки се от остри коментари срещу богатото на петрол кралство, отбелязва БТА.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова саудитските власти да докажат, че Кашоги е излязъл от консулството. "След като този човек е влязъл, чие задължение е да докаже, дали е напуснал? На служителите на консулството", подчерта турският държавен глава.

"Нямате ли камери и други подобни? Защо не го докажете, трябва да го докажете", добави Ердоган.
Малко преди неговите изявления турски медии съобщиха, че Анкара е поискала да претърси консулството, за да изясни мистерията, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
7
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
До Анонимен 2" турска работа "Неграмотникоооооо, това, че е станало в Истанбул, не означава " турска работа ".Това е ИСЛЯМСКА / мюсюлманска / работа.П.П.В тази държава полу грамотните и калпазаните все повече и повече активно ръсят простотия.Опростя народа.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога нсцисткия масонски райх и ислямофашисткия халифат се загрижиха за свободата на словото но от друга страна цинизма им е в реда на нещата друго от сбирщина неонацистки и ислямистки терористи не съм очаквал но интересно как се сдушиха ако на единия възкръсне пророка а на другия учителя германски фюрер и ги видят в съюз и двамата ще се самоубият пак.Едно успяха да направят издигнаха безпринципните обединения на ново ниво.