Кашоги – погребан в къщата на консула, изхвърлен в канализация?

Преса: Саудитският журналист на "мушката" на принца от 4 месеца
12 окт 2018 12:30, Елка Василева
23
Кашоги – погребан в къщата на консула, изхвърлен в канализация?
Снимка: Reuters

Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и погребан в двора на къщата на консула. Това е една от версиите, представени в турския печат тази сутрин за съдбата на изчезналия в Турция сътрудник на "Вашингтон пост".

Върху тази възможност се спира в. "Сьозджу", позовавайки се на публикации в британския печат. Вестници в Обединеното кралство твърдят, че Кашоги е бил разчленен след убийството и останките му били изкарани от посолството с дипломатически автомобил.

В ливански вестник пък се появиха твърдения, че той е бил погребан в двора на къщата на консула. Има също информации, че братът на Кашоги и неговата съпруга са били убити в Саудитска Арабия, пише още "Сьозджу".

Джамал Кашоги, племенник на саудитския бизнесмен мултимилиардер Аднан Кашоги, изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където отишъл, за да получи документи, нужни му за сключване на брак. Има опасения, че журналистът, известен с критичните си материали по отношение на сирийския престолонаследник Мохамед бин Салман, може да е бил убит. Саудитска Арабия отхвърли подобни твърдения като "безпочвени".

Още по темата

"Тюркие" изтъква, че макар съдбата на саудитския журналист да продължава да бъде неизвестна, консулството все още не е отворило вратите си за извършване на проверка от турските власти. Саудитска Арабия досега не е направила и убедително изявление по случая, посочва още изданието.

Същият вестник твърди, че Кашоги бил "на мушка" на принца от четири месеца. Приятели на Кашоги са казали, че саудитски представители, близки до принца, издирвали Кашоги с намерение да го върнат в Саудитска Арабия, като му предлагали охрана и дори високи държавни постове.

Кашоги се отнасял с недоверие към тези предложения и веднъж заявил пред свой приятел в САЩ, че изобщо не им вярва. От подслушан от американското разузнаване разговор става ясно, че принц Мохамед бин Салман бил наредил Кашоги да бъде върнат от САЩ в Саудитска Арабия и задържан, сочат непотвърдени информации.

Не е известно дали тези сведения са достигнали до самия Кашоги, отбелязва "Тюркие".

"Консулът е в паника", пише в заглавие в. "Йени шафак", като посочва, че от четири дни консулът на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед ал Утайби не е излизал от къщата. Представители на службите за сигурност са на мнение, че именно къщата на консула, която е отдалечена на 300 метра от сградата на консулството, може да е "местопрестъплението".

Подозренията са свързани с микробуса със затъмнени стъкла, записан от охранителни камери в района, който потеглил от консулството в деня на изчезването на Кашоги и стигнал до къщата на консула, където паркирал в гаража. Там колата останала в продължение на четири часа.

Едно обстоятелствено разследване ще открехне завесите на мистерията, пише още вестникът. Изданието допълва обаче, че макар саудитските власти да са дали съгласие за обиск на консулството, когато станало дума за претърсване на къщата на консула, направили крачка назад. Самият консул пък се е затворил в къщата и е отменил всичките си срещи, посочва изданието.

Истанбулската полиция разследва също възможността извършителите да са се отървали от предполагаемия труп през канализацията на консулството или на къщата на консула. Полицаите са поискали схема на канализационната мрежа, свързана със сградите, от Службата за водоснабдяване и канализация на Истанбул, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
все пак преди 5 години
Извън територията на консулството канализацията е в турски ръце и те могат да я инспектират за останки.
19
3
 
7
 
! Отговори
Иво преди 5 години
"сирийския престолонаследник Мохамед бин Салман,"Да ако бяха победили ислямистите саудитския престолонаследник можеше и да е и сирийски престолонаследник, но уви за ваше нещастие ***, той загуби войната и вече не е фактор......
18
3
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
И в Турция конспирацията се вихри с пълна сила.
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е разтворен с киселина, то газовете сигурно са минали през гасена вар и сега е "темел" в градоустройството на Анкара. Камиларска работа.
16
2
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
До Аzz-ътКато не те интересува що пишеш не ми е ясно?---------------Щото е душевноболен. Има един тук обсебен от мен. Не знам дали ме мрази, дали иска да сме приятели, дали е на сексуална основа, но кроулва по-цял ден (откъдето съдя е безработен) и само ме опонира или пише от мое име. Има дни когато е в ремисия, пие си хапчетата и е ок, но има и такива където си лее гнусотиите по сайта, докато *** го блокират. По това време майка му взема пенсия и си плаща нета, споко.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аzz-ътКато не те интересува що пишеш не ми е ясно?
14
21
 
4
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Не е в канализацията!! В близката дюнерджииница е! Омешан със агнешко месо се върти на шиш!Вече е изяден! Костите-натрошен и изхвърлени в покрайнините!Край на сагата!Много ми дреме за арабски сапунки...
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "баба мара"Научете се да пишете на български език!!!В БГ сайтовете ни е "писнало" от ватенки!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин: Намерихме ги..., а..ама дайте доказателства !
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саудитска арабия и Русия се съревновават, кой да наследи Ислямска държава !
10
9
 
14
 
! Отговори
Рамбо с чемшира преди 5 години
Сбирштина психопати,са СА,и СА-Щ
9
5
 
3
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Хайли лайкли путин го е удушил после го изял
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм, че комшиите няма да оставят тази работа така.
7
3
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
не желаем никакви дипл отношения сьс са това са убиици за какво им орьжие за350 милиарда никакво посолство и никаква тьрговия с камиларите
6
1
 
39
 
! Отговори
Циник преди 5 години
" сирийският престолонаследник " на Саудитска Арабия .... аааааахахахаха
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги сбарат , а САЩ ще изпаднат в кофти ситуация ,защото няма вариант да ревеш срещу гереуто и Скрипал, а да си мълчиш за Кашоги !
4
2
 
27
 
! Отговори
Kobi преди 5 години
Няма къде да избягат това да не са БГ полицаи !
3
6
 
35
 
! Отговори
Измет преди 5 години
Така действат мирните и добри, правоверни, "братя" мюсюлмани като вземат някого на "мушката" си - Кашоги на парчета и в кашони!
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я виж ти какви ги върши "ключовият съюзник" на САЩ в Близкия изток. Ама то с каквито се събереш...
1
0
 
52
 
! Отговори
Коооо преди 5 години
"сирийския престолонаследник Мохамед бин Салман". Елкееееее.