Чоков остава без: Кола за 200 бона, дом над 200 кв. м, 94 ниви...

Цената на бъдещия иск на КПКОНПИ е за над 3 млн. лв.
15 окт 2018 16:30, Анисия Иванова
89
Чоков остава без: Кола за 200 бона, дом над 200 кв. м, 94 ниви...
Архив: Булфото

По искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Софийският градски съд (СГС) е наложил обезпечителни мерки на имуществото на бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков, съпругата му и двамата му синове.

Още по темата

Цената на бъдещия иск на КПКОНПИ е 3 217 984 лв. Процедурата срещу Чоков е започнала след уведомление за повдигнато обвинение за лихварство като делото все още е висящо, съобщиха от Комисията.

Обект на обезпечителните мерки са 153 недвижими имота в землището на с. Галиче – 94 ниви с обща площ 1 570, 910 дка, 41 лозя с обща площ от 42,968 дка, 3 горски площи от общо 11,599 дка, ½ идеални части от 5 ниви с площ от 93,350 дка, трайни насаждения, както и 7 парцела в селото, от които 4 с масивни постройки в тях.

Имуществото включва още един имот на територията на София със застроена площ 236 кв.м. и две паркоместа на стойност 500 000 лв., както и 4 автомобила, на стойност съответно 217 000 лв. 50 000 лв., 45 000лв. и 6 800лв. Наложени са запори на банковите сметки на Чоков и съпругата му.

Запорирано е вземане в размер на 350 000 лв., представляващо предоставен заем от свързани лица.

Искът на КПКОНПИ е заради обвинението на Чоков от месец май 2016 година, а обвинението е, че той е ръководил престъпна група за лихварство.

По това обвинение Чоков беше оправдан на първа инстанция. Той обаче има още две обвинения - че е лидер на организирана престъпна група, занимавала се с лихварство, отвличания, побои и палежи. Като участник в него пред Темида се яви и един от синовете му. По тези обвинения бившият кмет на Галиче беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор.

В края на септември 2018 г. обаче Апелативният спецсъд уважи молбата на бившия кмет и го пусна под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние и предстояща операция.

Чоков страда от диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви, дископатия, урологично заболяване, а наскоро е претърпял операция, като предстоят и други.

Магистратите обаче го задължиха да остане в столицата, а не да се връща в родното си Галиче, за да не може да влияе и да оказва принуда върху свидетели по делото срещу него.

Обвиненията срещу Чоков дойдоха след серия от репортажи от село Галиче и обвинения от страна на негови съселяни за тормоз, включително и за палеж на автомобили.

Като начало скандалният кмет на Галиче стана национално известен при провеждането на местните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за победата му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

През октомври 2017 г. ВАС реши, че Чоков вече не е кмет на Галиче. Решението на ВАС беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отстранен от поста.

Съдът тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май месец, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това полуграмотно същество е срам за управляващите, че толкова време дерибействаше в това село, а всички от властта се правеха на сляпи и глухи.
74
3
 
15
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Защо не е в затвора тоя пореден измислен герой на смешните медий?ЗАЩО?Пълно е с такива *** самопровъзгласили се и хората около тях робуват заради тяхните милиончета.Догодина пак гласувайте....
73
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков, съпругата му и двамата му синове. .....са само пионки,изпилнители.зад тях ако се поразтърсите малко ще излязат много стари ,,тъмночервени'' фамилии които са се изнесли към София,а ако питате кои са тези фамилии,поразпитайте по-старите хора,кой след девети септември 44-та е рязал главите на земеделци,и антикомунисти.не е трудно,просто попитайте от по-старите хора в околията на Чоко,не е голяма философия.Чоко е дерибействал мн.години както след ,,девети''.БКП.
72
3
 
14
 
! Отговори
абв преди 5 години
До Анонимен68Не са 23 милиарда на бат Бойко вчера една жена на пазара ми каза че са 230 милиарда пич .Днес пак ще намина да питам може да са станали вече повече.
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Присъда! Да премине 1000 пъти на пешеходна пътека без да се оглежда!
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен70 Знае ли някой ,че Ц Ч е арендатор . Обработва над 30 000 х декара земя .
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всяко село и окръг имаме нужда от 10тина Ценковци и 20тина Чоковци! Айде пък на берекет!
68
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 милиона -селски кмет.Смятайте Боко и Чвоко за какво иде реч.
67
1
 
29
 
! Отговори
Три синджира червени преди 5 години
Ако червените милионери приватизатори бъдат принудени чрез закон и сила да върнат на държавата това което Костов им раздаде за жълти стотинки, хората ще повярват че има справедливост. До тогава никой на никой и нищо няма да повярва в БГ.
66
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде забравяте на боко 23-те милиарда? Или там не се пипа?
65
0
 
14
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
То тогава жив политик няма да остане. Трябва да ги подкараме наред на площада. Като в Румънуя. Но сме офци и не ни стиска.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото имане е от кметската му заплата, мх
63
2
 
29
 
! Отговори
Петър К. Петров преди 5 години
Мисля, че е време за Крумови закони! За такива смърт или нищо друго!
62
5
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Наистина Времето на мутрите отмина! И Борисов трябва да си ходи вече!Достатъчно време ни загуби мисля! Играейки си на управник във властта!
61
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати пародията! В парламента да се прави комисия за някакъв феодален селянин.Да се формират "Ескадрони на смъртта" и полицията д си затваря очите, или я е страх, че и доста нейни служители ще бъдат очистени?
60
2
 
16
 
! Отговори
Б.Б преди 5 години
Чоко Чоко аз ти казах да не се правиш на голям , развали хубавия алъж вериж .
59
4
 
18
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Куца математиката!! За герберастите да поясня..над милион декара?? Това е 10 х 10 километра??? Селото няма такова землище.Едва ли нито един от селото няма и един ар( 100 кв м).А когато ги вписваше на негово име в регистрите и за тези ниви е получавал поне 2 мил лева,и по 7 лв на декар гориво ?? Ало стават 10 мил на година?? И година след година никой не знае,само го припознаваха всички партии..
58
2
 
16
 
! Отговори
тоти преди 5 години
с имоти и без имоти,пак си добре дошъл на оня свят
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До57. И аз много четох и много пресметнаха. Но не прочетох от кой ги е взел тия ниви и чия собственост са били. И на кой им е дал пари с лихва.Защото на мен ми взеха пари и не ми ги върна/ паза документи/ Банка Земеделски кредит 900 DM, Банка Славяни 1000лв. Прокредит.
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като чета се чудя болестите ли са му повече или имотите?