Активен сезон за джебчиите: Внимавайте в рейсове, на улицата...

Най-често обират на Орлов мост, НДК, Петте кьошета, Руски паметник
17
Активен сезон за джебчиите: Внимавайте в рейсове, на улицата...
Снимка: Pixabay

Есента и зимата са любимите сезони на джебчиите в София. Именно това време предразполага джебчиите да започнат да обикалят и задигат пари, злато и телефони на пътниците в автобусите и трамваите все по-често.

Това е едно от най-често срещаните престъпления в столицата, въпреки това началникът на сектор "Улична престъпност" към СДВР Красимир Любомиров признава, че джебчийството е много трудно за доказване и често приключва без осъдителна присъда за извършителя.

За разлика от преди години в днешно време джебчиите са млади, добре облечени и не привличащи към себе си внимание хора. Именно това им помага да задигат вещи незабелязано.

Концентрация на джебчийски кражби има в пиковите часове в градския транспорт на три-четири определени места в София, където се преплитат основните пътни артерии от крайните квартали.

Тези места са Орлов мост, НДК, по маршрута на трамвай №5, тъй като там има най-голям поток на пътници и района около Петте кьошета, Руски паметник и Центъра по хигиена, обясни Любомиров пред "Дарик".

Според него често пострадалите много късно установяват, че са станали жертва на джебчии. Освен това уж на пръв поглед това да изглежда обикновено престъпление, за доказване е в пъти по-сложно от която и да е друга кражба.

"Първо, защото джебчията много скрито извършва кражбата - не се знае точното място на деянието и след това по най-бързия начин той се оттегля. Откраднатите вещи много трудно се намират и това е съвкупност от веществени доказателства, които в досъдебната и съдебната фаза са жизнено необходими, за да се доведе случаят до край. Самият механизъм на джебчийската кражба е такъв, че деецът търси само пари и ценности, всичко друго не го интересува и гледа по най-бързия начин да се отърве от вещите. Напоследък има тенденция много пъти в превозно средство на масовия градски транспорт, където е извършена кражбата, да бъдат оставяни портмонета с документи на потърпевшите", каза още Любомиров.

Той смята, че хората стават все по-внимателни, за да не станат жертви на джебчии, но имало още върху какво да се работи както по отношение на превенцията от страна на полицията, така и по отношение подобряване на видеонаблюдението.

"Не говоря само за транспортни средства, а и за обществено достъпни места – търговски улици, паркове, паркови пространства, алеи, по-големи магазини и търговски вериги, където също стават много такива кражби. Джебчийската кражба не става само в транспорта, става и на улицата, при разминаване, при пресичане, в болнични заведения, в аптеки – места, които се посещават от хора, обременени от личен или здравен проблем. Хората там са разсеяни, а това е едно от условията, които търсят джебчиите", каза още Любомиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Да умрат всички джебчии и да няма кой повече да краде...Преди 3 години дръпнаха златен синджир от врата на моята жена и от тогава изпадна в шок, къде ли не ходи по врачки и баячки- и куршум и ляха, и я весиха ...още и още се стряска на сън...
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко полицаи има на въпросните три места, където се струпват крадци.Колко камери имаКакво ли питамТо има ли глобен ром, ако пътува без билет?
11
0
 
6
 
! Отговори
Автогнус преди 5 години
Изритване от автобуса, в движение.
10
0
 
15
 
! Отговори
Хелзинския комитет преди 5 години
Какво толкова? Нашите ромски питомци не си взимат помощите по каналния ред,а директно от джобовете ви. Така или иначе пак оттам идат парите за социала им. Ще ги номинираме за "Хора на годината". Тази година конкуренцията е жестока, Северин води в класацията ни, ама не искаме да ощетяваме и останалите брат'чеди.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ни плашите с тези ? Те пипат на дребно. Онзи баш "джебчията" от Банкя, той ни разказа играта
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-често обират на Орлов мост, НДК, Петте кьошета, Руски паметник"Полезна информация за всички нас, които не живеем в София. Само да попитам вие регионален седмичник ли сте или медия с национално покритие?
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях 3 години в Либия. Все още сечаха ръцете за кражба.В селата разбира се.Не в големите градове.Винаги съм харесвал това.Как ще откраднеш после с една ръка?Или без две ръце ако си упорит?
6
2
 
18
 
! Отговори
превод преди 5 години
Активен сезон за джебчиите: Внимавайте в рейсове, на улицата....Заглавието да се чете...Активен сезон сезон за римляните:Внимавайте българи когато сте в рейсове,на улицата,паркове,магазини ,вкъщи.. изобщо видите ли римлянин имайте не 1 на ум ами 100 на ум!
5
3
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Като оня зел да ми приказва за нап само да го попитам колега редовно ли забогатя тия години колкото до твоите измислени сдружения в момента съм с едно софииско сдружение дето ви бие всичките с вашите глупости дето ги приказвате а и кои са тия ние определяме правилата ние плащаме сметки ти кои си какъв си може да командваш персонала си толкова гледаш и него толкова и знае умник академик дочо пенков
4
2
 
21
 
! Отговори
месара преди 5 години
то в гербавата помийна яма кога ли не е сезон за кражби??
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще в про-престъпна държава има ли престъпление, което се наказва? Де да бяха само джебчиите...
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-глупавото е, че ако хванеш някоя джебчийка на местопрестъплението, на момента, и я строшиш от кьотек, после тебе ще съдят....
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам че което говоря е глупаво, но ако обесим,или обезглавим двама джебчии ще има ефект? Ще има! Но никога няма да се случи.Ето това е нашата цивилизация.Затова и ще загинем.Както много други цивилазации преди нас.