Дунавският регион: Над 2 млн. туристи през 2018-а

Нужни били нови пътища и трети мост над Дунав
18 окт 2018 21:14, Анисия Иванова
1
Дунавският регион: Над 2 млн. туристи през 2018-а

Дунавският регион е изключително важен за българския туризъм. Повече от 2,8 милиона туристи през първите 8 месеца на годината са именно от този регион, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

По отношение на туризма и в частност по приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия Ангелкова напомни, че страната ни е съкоординатор заедно с Румъния и подчерта, че за България е важно да се подготвят съвместно проекти със сектора, партнирайки с 14-те държави-членки на Дунавската стратегия.

До момента ние сме изработили и участваме в около пет одобрени проекта и още три са в етап на подготовка. Сред тях е проект за изграждане на дунавски обсерватории с идеята да се обединят усилията на туристическия бранш и университетите, за да се създаде база данни, която да ползват всички държави от Дунавската стратегията.

Ангелкова постави акцент върху популяризирането на бранд "Дунав", което е печеливша стратегия за далечните, но перспективни пазари. Тя отбеляза, че туризмът е генератор на растеж в Европа с над 600 млн. туристически посещение през последните години, като 125 млн. от тях са в региона на Дунав.

Ако искаме да използваме напълно възможностите на Дунав и да има по-голямо социално и икономическо сближаване, трябва да се партнира в транспорта, околната среда, сигурността и икономиката, културата, при създаването на общи туристически продукти и проекти с участието на бизнеса от държавите членки на стратегията, каза министър Ангелкова.

Тя напомни, че в приетата по-рано днес декларация на ресорните министри от региона е изразена готовност за общи маршрути за културно-историческото наследство, природните забележителности и за развитие на креативните индустрии.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова каза, че след 2020 г. би било удачно да се осигурят нови допълващи и гъвкави форми на финансиране на Дунавската стратегия. Нужна е силна политическа подкрепа от всички държави и институции при познаване на основните стратегически приоритети и осигуряване на инвестиции за тяхното изпълнение чрез комбиниране на различни финансови механизми, на европейско ниво трябва да търсим тази промяна заедно, каза министърът.

Тя посочи, че хората очакват по-видими резултати. Очевидно е назрял моментът за промяна в стратегията, заяви министър Аврамова. Сега чрез транснационалната програма Дунав се осъществяват множество малки проекти с локален характер, а регионът има нужда от големи инвестиции с висока добавена стойност. За да се развива туризъм, е нужна по-добра свързаност - добра плаваемост по Дунав, важно е и доизграждането на коридорите 4, 8, 9 и 10.

Строителството на трети мост над Дунав при Русе и още няколко алтернативни моста, пресичащи тази река, не са проекти с локално значение, те за важни за целия регион и заради трафика по коридор 9, който се увеличава непрекъснато, изтъкна министър Аврамова. Важно е и изграждането на наша територия на скоростния път Видим - Ботевград, който е част от коридор 4, както и довършването на магистрала "Хемус", каза министърът, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Нужен е трети мост отдавна и имаше желания този мост да е до Силистра, където му е мястото! Нужен е и 4-ти мост! Само че в България за моста ще отидат едни 100 милиона и ще го строят 5 години, а в Западна Европа мостовете им излизат евтино и стават бързо. Примерно в Германия.