Кашоги: Арабският свят е изправен пред Желязна завеса!

В. "Вашингтон пост" публикува последната статия на журналиста
18 окт 2018 07:50, Анисия Иванова
22
Кашоги: Арабският свят е изправен пред Желязна завеса!
СНимка: БТА

Вестник "Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги, в която сътрудникът на изданието говори за нуждата от свободни медии в арабския свят, предаде Франс прес.
Според Хашоги, който е постоянно пребиваващ в САЩ, тази свобода остро липсва в арабския свят.

"Уви, това положение вероятно няма да се промени", пише изчезналият на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул журналист в коментарната статия, която е била изпратена на "Вашингтон пост" в деня след изчезването му.

Още по темата
"Едно време журналистите вярваха, че интернет ще освободи информацията от цензурата и контрола над печатните медии. Обаче правителствата, чието съществуване се опира на контрола на информацията, агресивно блокираха интернет. Арабският свят е изправен пред своя версия на Желязната завеса, която е наложена не от външни играчи, а от борещите се за власт национални сили", пише Кашоги.

Критично настроеният към властите на Саудитска Арабия журналист дава за пример близкоизточния съперник на Рияд - Катар.

"Правителството на Катар продължава да подкрепя отразяването на международните новини, за разлика от усилията на съседите му, които се стремят да контролират информацията в полза на стария арабски ред", пише Кашоги за страната, откъдето се излъчва телевизия "Ал Джазира".

"Вестникът забави публикуването на тази коментарна статия, защото се надявахме, че Джамал ще се върне, за да я редактираме заедно с него. Сега обаче трябва да приема, че това няма да стане. Това ще е последният му принос. Тази коментарна статия чудесно изразява неговата ангажираност и страст към свободата в арабския свят. Свобода, за която той изглежда е дал живота си", пише коментаторката на "Вашингтон пост" Карен Атиа в обстановка на засилващи се подозрения, че Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
9
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
До СатаНАТОЯ дай пак, какви доказателства е имало за Скрипал?Прочети статията на Mary Dejevsky в Индипендънт от 24.05.2018г."Въпросите без отговор след изявлението на Юлия Скрипал".Ето един от тях:Какво е искал да каже лекарят от болницата в Солсбъри, когато е заявил пред The Times, че никой от пациентите не е имал симптоми на отравяне с нервнопаралитични вещества и само трима са претърпели значително отравяне"Реакцията към СА и много различна, нали плащат милиарди на САЩ!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и сега се изправихме пред двойните стандарти ПАК - за Русия наказания, за СА - може би порицания, но не е ясно
18
6
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До sante_dogза Скрипал само по подозрения и започнаха да гонят дипломати, при Кашоги първо ще направят разследване и ще вземат всички версии под внимание-------------------За Скрипал имаше веществени доказателства, а тука няма НИЩО.
17
9
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
И какъв интерес имат саудитците да си вкарват такъв автогол? Нито е първият, нито е единственият драскач, който се упражнява. Когато човек е *** и хвърля напосоки общи приказки, всеки може да го свитне и да обвини всеки.
16
0
 
13
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Нещо много тихо е откъм световните лидери по въпроса. Къде са сега главанаците от ООН, САЩ, ЕС, къде е Меркел, Макрон, Юнкер & Со. да заклеймят саудитския диктатор, да му наложат санкции и т.н.? Ако Кашоги беше руснак, живеещ на Запад, щяха да вдигнат врява до небесата, но нали е арабин, гражданин на СА, държава на която *** мястото, което не го грее слънце, мълчат! Продажни Лицемери!
15
0
 
14
 
! Отговори
af преди 5 години
Аз нещо друго си мисля тези дни - преди вече може би 10 години едно българско момче влезе в американското посолство в бг и не излезе. Тогава нашата държава направи всичко, за да не се раздухва случая медийно, нито да се проведе разследване, при което трябва да се достъпи територията на посолството от съответните органи. Ако не се лъжа отказаха да предоставят и записи от камери. Приятели ми се смееха как изобщо мога да си въобразя, че нещо е станало вътре.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат ли някой Северинчо да опере пешкира?
13
0
 
20
 
! Отговори
qw преди 5 години
Саудитците ще си платят както винаги (справка 11 септември) и всичко ще бъде замазано. Турците ще кешират здраво, американците също.От как свят светува е едно и също - на тези с пари и власт винаги им се разминава.Това демокрация, съд, правова държава, ООН... всичко е ала бала. Кухи фрази за народа.Ако някоя африканска или източно европейска страна беше убила журналист в консулството си, щеше да има заклеймявания, санкции, резолюции на хелзинкски и всякакви други организации и комитети.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди две седмици испанското правителство каза че ще спре доставките на оръжие за СА , но два дена по късно уточниха , че щели да обмислят какво да правят .... Продадоха се за няколко милиона, (мисля че 50 ) , та какво остава за държави продаващи милиарди .
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба*и новичока!?
10
1
 
32
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Разбрахте ли каква е разликата между 'Скрипал' и 'Кашоги' - за Скрипал само по подозрения и започнаха да гонят дипломати, при Кашоги първо ще направят разследване и ще вземат всички версии под внимание. А всъщност разликите са точно 110 000 000 000 $
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни от най-кръвожадните и користни хора в историята са дьонметата, помохамеданчени евреи като Осман Паша.
8
0
 
10
 
! Отговори
проф. Ан преди 5 години
Ще ги освобождаваме ли или те си плащат?
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ООН и НАТО са изградени с мръсни юдейски пари. ООН и досега се подкрепя с тези пари а НАТО се занимава с рекет над другите държава-уж да плащат заради сигурността си или нападат. Но и те получават юдейски нареждания. Ислямът в тези страни там е уахабизъм-краен ислям създаден от евреин,който в последствие си сменя името на мюсюлманско. Да си кажем истината кой управлява света-чрез фирмите си и кой налага световния ред
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде сега е ООН да налага санкции?? Няма ги поради простата причина ,че налагат санкции като им отърва. Къде са всички неолиберали,феминисти и други подобни плювачи излизащи по телевизии и площади,да крещят срещу тези държави тероризиращи собствените си народи. Да не говорим за НАТО свили се в миша дупка. Защото в много лесно да се плюят и нападат едни а на други целия запад да продава оръжие-САЩ ,Германия, Франция, УК, и други западни страни надяващи вой за свобода и какво ли още не.прогнили
5
0
 
33
 
! Отговори
Joko преди 5 години
За Скрипал ингелизете пропищяха орталъка, но за Кашоги се спотайват като *ъ*дня в ***
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще изгонят още руски дипломати и ще си решат проблема.Кадафи и Садам бяха гадняри, а този е от добрите.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми какво е в СА напишете каква свобода на словото върлува тук, ама не самите вие наведените журналисти сте част от проблема, а ревете на чужди гробища.
2
3
 
32
 
! Отговори
посолството на САЩ преди 5 години
Да не бързаме да обвиняваме саудитският ни съюзник, може Кашоги на влизане в саудитското посолство да е попаднал в разкъсване на пространствено-времевия континум и да се е пренесъл в паралелно измерение. Разглеждаме всички версии, молим да не сипиете обвинения, вредите на интересите ни. Пък и продаваме на С. Арабия оръжия за милиарди.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми ай с бомбите кюта-пата. Ще си делкаме бензина и няма д а има иоресирсни... Щото ще. Сме ги отрепали ;)