Ползват ти акаунта в нета – вината пак е твоя!?

Син вини родителите си за пиратско качване на книга в мрежата
19 окт 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
9
Ползват ти акаунта в нета – вината пак е твоя!?
Снимка: Reuters, архив

Титулярът на интернет акаунт не може да бъде освободен от отговорност само защото твърди, че не е знаел какво правят членове на семейството му в мрежата. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург по дело за незаконно качване на съдържание в нета.

Магистратите се произнесоха по питане на германски съдии, които трябва да отсъдят по дело, в което издателство съди семейство от Мюнхен, качило в сайт за обмен на файлове книга с авторски права.

Синът на семейството, на чието име е абонамента за интернет, твърди, че родителите му са действали като пирати, а той е бил в неведение. Той обаче се възползва от германското право, което защитава личния живот и отказва да съобщи кой точно от родителите му и кога е оставил книгата за сваляне на сайта. Издателството иска да получи компенсация за претърпени щети от пиратското ползване на електронна книга, чийто права държи.

Синът живеел в общо жилище с родителите и твърди, че когато е извършено криминалното деяния, не е бил у дома си.

Германските съдии смятат, че той не казва истината, тъй като компютърът, от който е качена книгата е неговият. По време на деянието само този компютър е бил включен в мрежата.

Тъй като обаче теоретично родителите също биха могли да ползват връзката в семейното жилище, синът прехвъля вината към тях. Той се възползва, че според германското право е неприемливо да се иска членове на семейството да свидетелстват едни против други и отказва да обясни кой от родителите му е виновен за качването на пиратската книга.

Топ магистратите на ЕС също смятат, че синът се крие зад неприкосновеността на личния живот и семейството. Те смятат, че е нарушен балансът на защита на интересите на подсъдимия и на ищеца, като докато семейството се ползва от почти абсолютна защита, същото не важи за издателството.

Ето защо те предлагат на германските съдии да посочат като виновен сина на основание, че той е титуляр на абонамента за интернет. Освен това те препоръчват да се потърсят и други параграфи в закона за нарушаване на авторските права, чрез които да задължат сина да даде подробности по обвинението, което отправя към родителите си.

Решението на европейските магистрати е задължително за всички съдилища в 28-те страни на ЕС, които гледат подобни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си пита тоя които го поддържа отде да знае човек кои му ползва актуанта и аз се питам на мобилен като пусна тв що хвърчат толкова бързо мб за една тв и кога е бавен нета *** не се учудвам поздрави на моя стефане умник си ми жив и здрав и по малко кради
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кожето КметсАйде, Айде... Крие се като мишка зад формалности....
5
0
 
32
 
! Отговори
Чичо ти Наско преди 5 години
А няма ли да е по-лесно да я освободим ако научим Български?
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя е тая книга да я кача аз?
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия всичко е нормално.Подобен съд беше освободил от отговорност млад талибан убил и изнасилил малко дете защото не разбирал германски.Те са си извратеняци тия.Винаги са били.Добре че скоро талибаните ще им закрият ромско-джендърската държава.
2
5
 
45
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Чудесно,евр(оп)ейските институции пак защитават парите си, загърбвайки всяко право, и създавайки опасен прецедент, с който да окошарят политическите си противници. Според правото нямат основание да го обвинят, все едно да те съдят, че някой е използвал твой нож да наръга някого. Или пък ще хакнат дом. мрежа на някой неудобен на режима, ще качат през нея нещо забранено, и после той отива в кауша, според този прецедент.
1
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова ЕС и и каквато и да е евро институция е прогнила. Вижте с какво се занимават. Даже Исландия го видяха,като се отказаха от членство в ЕС. Ама къде е Исландия и къде са нашите продажни сребролюбци,които ни вкараха в тая *** вместо да останем независими.