Търговската война препъва китайската икономика

Тя отчита най-бавен ръст от финансовата криза насам
19 окт 2018 10:30, Бойчо Попов
13
Търговската война препъва китайската икономика
Снимка: Ройтерс

Икономическото разширяване на Китай се забавя до най-слабия си темп от финансовата криза насам, докато водещи финансови регулатори стартираха извънредни координирани усилия за успокояване на нервните инвеститори, пише The Wall Street Journal.

Темпото на растеж през третото тримесечие спадна до 6,5%, с което не отговори на пазарните очаквания, показват статистически данни, публикувани в петък. Ръстът на промишленото производство и потреблението се забави през тримесечието, докато износът се задържа на високо ниво въпреки търговската война със САЩ.

Малко преди публикуването на данните гувереньорът на централната банка на Китай И Ган, ръководителят на банковия и застрахователен регулатор Гуо Шуцин и Люи Шию, ръководител на депозитара, издадоха изявления, призоваващи инвеститорите да останат спокойни. Гуо заяви, че неотдавнашните „ненормални колебания“ на китайските борси не отразяват икономическите основи на страната и „стабилната финансова система“. Shanghai Composite Index – най-лошо представящият се бенчмарк сред глобалните показатели, спадна с 25% от началото на годината. Той се понижи с 1,1% след откриването на сесията в петък, но се възстанови в края на сутрешната търговия. 

Тримесечният ръст от 6,5% е най-ниският от първото тримесечие на 2009 г. насам и е смесена новина за китайските лидери, докато те търсят решение на продължителния търговски конфликт с Вашингтон. Макар че икономиката остава напът да постигне целта на Пекин за годината за растеж от около 6,5%, резултатите от третото тримесечие показват повече признаци на слабост - забавяне на индустриалното производство, на продажбите на дребно, анемични инвестиции на големите играчи и нарастващи корпоративни фалити. Това би могло да ограничи пространството на Пекин да маневрира, когато води преговори със САЩ, чиято икономика нараства силно.

Целия материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Стига с.. преди 5 години
тоз Китай. Сто пъти повтрям, че още живеят сламени колиби и има дажби за ориз. По една шепа за 50кг тегло. Затова има цяла мафия да преразпределя ориза към по-едрите китайци на север. Изтровиха си даже пчелите и опрашват с пухени четки овошките-това е истина!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е смисълът от тази статияна един лъжлив американски вестникза техните икономически съперници ?Сащ губят от значението си с всекиизминал ден . Не са изключителни ,не са били и още по-малко за вбъдещеще бъдат . Който вярва на технитевестници и други медии е боленмозък .
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мале и тука болни мозъци. Само *** и ***
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварската икономика хич не е пред крах, а е с добър ръст дори. Да не говорим, че ако малко сътресение в икономиката на САЩ води до глобавна финансова криза, представете си какво ще стане ако наистина последва "крах". Значи ще има крах в целия свят. Икономиките отдавна не зависят само от вътрешни фактори. В момента в условията на война, било то търговска или дипломатическа или дори реална, Китай ще фалира за дни, защото икономиката им е изградена на чужди инвестиции и фирми.
8
2
 
5
 
! Отговори
ПееФски преди 5 години
До анонимника дето пишува "Щом го пише уолстриит нема смисъл да го четеме. Лъжа и измама" . Друго се е когато го прочетеш в Русия днес нали ? Или ти не знаеш руски и четеш ПИК, БЛИЦ, Шок ?
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро Скалата 5ПРАВ СИ, НЕ Е ЛОШ! Най-сетне се намери ГРОБОКОПАЧА на краварията!Хи-хи-хи....абе, не сте ли чели за предсказанията на Баба Ванга!? Даже сляпата жена ВИДЯ краха на този *** обор....и войната в Сирия "видя"! Още помня израза, който преди 25 години ми направи впечатление, че там ще се бият много страни (над 60 от страна на кравите), но ПОБЕДИТЕЛЯ ЩЕ БЪДЕ ДРУГ!!! И взе, че накрая дойдоха руснаците и обърнаха нещата! А след "черния" краварски президент ВСИЧКО ще бъде друго!
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Оооооооо да...........китайската икономика (горката) вместо със 7-8% нараства с 6,5%!!! А еуропската и краварската.............с процентите на грешка ---1,5%, че даже и по-малко! Не четете ли финансови издания бе.........краварската "икономика" е пред ПЪЛЕН КРАХ! Това само нашите зомбирани "експерти" не го виждат, а ако го виждат НЕ ГО КАЗВАТ!!!
5
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може се е*аа в САЩ ве не ви ли стана ясно :)
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С който бай Дончо се е заял добро не е видял!
3
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6,5 % на година за тях е забавяне - смятай.А наш Тиквун се радва като имаме 1-2 %
2
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дезинформация!
1
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом го пише уолстриит нема смисъл да го четеме. Лъжа и измама.