В Алжир забраниха жените да закриват изцяло лицето си

Когато са на работа, не бива да скриват самоличността си
Обновена: 19 окт 2018 09:10 | 19 окт 2018 09:10, Елка Василева
11
В Алжир забраниха жените да закриват изцяло лицето си
Снимка: архив, Reuters

Властите в Алжир наложиха забрана на жените да носят по време на работа т.нар. ниджаб - плътно було, което покрива изцяло лицето, предаде Ройтерс.

Забраната бе мотивирана с необходимостта да не се скрива самоличността.

Повечето алжирки не носят ниджаб, който обичай е привнесен от по-консервативните арабски страни като Саудитска Арабия, но решението на властите вероятно ще бъде критикувано от салафитското малцинство в страната. Салафитите се придържат към строгата уахабитска версия на сунитския ислям и са противници на по-разпространената в Алжир и други северноафрикански държави суфитска версия на исляма.

През 1992 г. в Алжир започна продължителна гражданска война, след като правителството, подкрепяно от армията, отмени резултатите от избори, спечелени от ислямистка партия. След края на войната насилието значително спадна, но твърдолинейни и джахидистки групи продължават да извършват нападения, главно в селски райони, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: жениАлжирниджаб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невероятно нечувано в исляма има еволюция и тя не е към шериатски халифат или друга тоталитарна простотия че и за жени е може би света все пак няма скоро да умре.Това ми дава надежди.Дано да се запази а да не го отменят след един ден.
10
1
 
1
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Брей, прогрес в Алжир! От друга страна чак толкова да ги "откриват" ханъмите не е май много препоръчително, хич не ми пречи някои от тях задължително да са с главата в торбата и на улицата.
9
1
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
отдавна вече не са бербери. арабите доминират навсякъде.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнозинството в Алжир не са араби, а бербери, освен това имат и френско малцинсво. Техните семейства са по-скоро като еврейските, от колкото като мюсюлманските в чисто арабските държави. А подобни забрани срещу бурки и пингвински одежди има от години и в Мароко.
7
1
 
10
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Алжир е една много стигматизирана, а всъщност, супер интересна държава, която прогресира за разлика от глобалната клоака...
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ни интересува това нас, хората?
5
0
 
14
 
! Отговори
знайко преди 5 години
Никаб или хиджаб сте имали предвид в статията бе, журналястовици такива?
4
5
 
12
 
! Отговори
Б Х К преди 5 години
Споко ......... СКОРО И В .......... ЕВРОПА !!! ............... Да живеят ......... "ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ" , ПАРАДИТЕ НА ЛЮБОВТА И "РАЗЛИЧНИТЕ" и ЛЮБОВТА КЪМ ЗАБУЛЕНИТЕ "ИМИГРАНТИ" ............. !!!!!!!
3
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах онзи ден за жените в СА, и много бяха с открити лица.това пълното зачаршавчване си беше рядко по улицата. Не знам нас що така ни индоктринират....
2
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След дъжд , като изплуват крокодилите и на мен ми се ще да има повече забулени , че понякога чак ми е трудно да държа туко що изяденото зад зъбите
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, ще дойдат в Европата, тук е разрешено всичко...