Първото жилище – кога? Стабилни доходи и стабилен пазар!

Вижте съветите на специалиста кога е подходящият момент
23 окт 2018 22:56,
45
Първото жилище – кога? Стабилни доходи и стабилен пазар!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първото собствено жилище в живота на човек е голяма стъпка. За хората, които за първи път ще притежават имот, въпросът дали сега момента за покупка е подходящ е още по-голям. Съвети пред Imoti.net дава Христо Георгиев - Търговски директор на Arco real estate.

Започва работата си в сектора "недвижими имоти" през 1994 г. като през годините работи за едни от най-утвърдените фирми в бранша. Богатият му опит, висок професионализъм и магистърска степен по "Бизнес с недвижими имоти" към УНСС, са ключът за многобройните сключени сделки на корпоративно ниво и успешното ръководене на екипа от брокери на Arco Real Estate.

Ето и съветите му:


1. Когато клиентът е достигнал своята лична финансова независимост и стабилност

Все повече млади купувачи и клиенти се ориентират да закупят своето първо жилище, за да спрат да плащат наем или се установят трайно на едно място. В момента наемите и вноските по ипотечните кредити са почти изравнени, което при купувачи със сигурен доход е благоприятно явление за решение за закупуване.

2. Когато пазарът е благоприятен

Напоследък има голяма дискусия, дали цените на имотите са завишени и има ли "балон". Моето мнение е, че ако мислим така, моментът никога няма да е благоприятен. Сега на пазара се предлагат качествени жилища във все повече облагородени нови райони, газифицирани и красиво изглеждащи. Цените в различните етапи на строителството при новостроящите се сгради са стабилни, при вторичния пазар и в зависимост от състоянието и района също.

3. Когато намери жилището, което отговаря на личните му предпочитания

За всеки предпочитанията са различни, но всички се обединени от желанието да е евтино и хубаво, което не съществува. Все повече се предпочитат качествените имоти, макар и с по-висока цена, включително от затворен тип, където обитателите имат необходимото спокойствие. Повечето купувачи желаят да има индивидуално отопление на газ/ток. Предпочитани са райони с добра инфраструктура и градски транспорт, като се наблюдава засилен интерес към крайните райони и в подножието на планината.

4. Когато лихвите по ипотечните кредити са поносими

Преди повече от 12г. лихвите бяха повече от 10%, сега са около 3-4%. Преди продажните цени бяха по-ниски, лихвите високи, сега е обратно.

В момента цените на имотите и лихвите са стабилни, което можем да определим като подходящ момент за закупуване на първото жилище!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Абсурд преди 5 години
Огромната част от населението имат мизерни доходи, които не позволяват закупуване на жилище.
39
2
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Да разбирам че когато лихвите се качат е ок да се плаща кеш без кредит ,така ли ? Казват че цените ще се вдигат още защото се вдигат и заплатите , тогава какъв е смисъла на спестяванията ?
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мазохисттова на снимката струва 1200 евро квадрата, та и повече ако е в някой "елитен" квартал. Не, че аз го оценявам на толкова, но нали останала панелката от баба му и гледай сега как щял да забогатее. И тези са на принципа, че балами има но трябва се търсят чрез брокерски аганции или директно.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и 2008 ми викаха бързо ...аз си купих 2013. Сега пак викат бързо купувай, аз обаче продавам, излизам под наем ... ще изчакам до 2020.
36
1
 
5
 
! Отговори
Имхотеп преди 5 години
Дежурни платени статийки за подхлъзване на балъците и натегации и вярна служба към крадльовците .
35
1
 
7
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До 39. Не човека по скоро има предвид, ако не си в нужда да не купуваш жилище в момента. Догодина се очаква покачване на лихвените равнища и вероятно ще има отлив на купувачи и би било логично цените да тръгнат надолу. Доколко това ще се случи зависи от точно такива платени журналистически статии, като тази. Аз лично очаквам намаление на цените на старите жилища и някой по-евтини изпълнения на ново строителство. Реномираните строители ще запазят цените.
34
1
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
Сега да се купува с кеш пари без кредити така ли ?
33
1
 
4
 
! Отговори
до Осман преди 5 години
Имота е добро вложение- да , но не и 40-годишна панелка. Хубаво вложение е моето 800кв. двор с къща , купих го за 5 хил лв и сега се оценява за около 20 хил евро. И мисля да разделя двора за да се построи нещо и да му взема парите
32
4
 
3
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Imota vinagi e dobra investiciya..Kuouvayte Sega...cenite shte pulzyat..bavno..no nagore! Razbira se...samo v golemite ikonom.centrove.Varna..Sofia..Plovdiv..Burgas
31
6
 
1
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Balon nyana da ima...Dohodite rastat I bulgarina investira parite si v imot! .Cenite vse oshte sa niski....Dohodnosta ot naemi izplashta impots za 12godini! ..4 impots mi nosyat edna dobra zaplata! Kupuvayte I investirayte v imot...Varna..Sofia..Plovdiv..Burgas..
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следете действията ЕЦБ. Края на идващото лято спира да закупува книжа и лихвите тръгват нагоре. Това неминуемо ще спука добре надутия балон. Закупилите жилище със собствен капитал ще претърпят малки загуби от срива на цените. Теглилите кредит немога да ги мисля.
29
1
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Tova na snimkata,zilishta li mu vikate..? Bulgaria e gazificirana samo 2,5 procenta za grazdanite i neznam zashto kato se vdigat cenite na gasta e tozi goliam shum.
28
18
 
4
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
София е от малкото добри градове за живеене,колкото и да не им се вярва на някои.градове като Париж Лондон Москва са вече завладени от пришълци.най големият мюсюлмански град в Европа е Москва с 1,5 милиона мюсюлмани.
27
2
 
29
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Глупости.Аз живея в Пазарджик и тук цените на жилищата растат нагоре, въпреки че населението намалява с бързи темпове.Даже се строят много нови кооперации.Това е така, защото емигрантите купуват жилища, а като наследят не продават.Цените удариха 1000 лв за квадрат.Рано или късно ще се спука балонът,ама засега яко се надува.
26
1
 
32
 
! Отговори
WWWardeveloper преди 5 години
Първото си жилище получих на 3, а настоящото на 15г.Един безплатен съвет: бг банките имат нерегламентирани връзки с фирмите за недвижими имоти и с небанкови финансови институции (лихвари), което в комбинация със злоупотребата с личните ви данни, създава сериозен риск при временна неплатежоспособност (дори за няколко месеца) да останете без жилище и с тлъст кредит.По-добре е да живеете под наем преди да емигрират е.
25
1
 
21
 
! Отговори
до Дидо преди 5 години
Красно село знам къде е но не ми харесва особено ... В кои квартали са концентрирани повече *** ? В сегашния ми квартал няма нито един , за сметка на това там където работя има доста голям брой ....доста го разбирай 50 на 50 ...И да ти кажа нямат култивиране затова предпочитам да ги няма изобщо ... Радвам се че и те се устройват в Германия и дано никога не се върнат ...
24
1
 
16
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
В Борови и Красно Село няма много ***,не са в центъра - южни ги водят9между Мотописта и Славия).Проблема е че тия цени ги държаха и много преди да има и намек за метрото.Панелка в Хиподрума 80 - 90 евро също е безумие.Гаражна КЛЕТКА в блок - 15 -20 евро.Няма такива цени!
23
2
 
27
 
! Отговори
Мазохист преди 5 години
Мечтата ми е да си взема първо жилище в ей такова красиво панелно блокче, за 650 евраки квадрата!Ха ха ха
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента на килограм можете да купувате апартаменти от всички градове с изключение на София , Бургас , Варна и Пловдив .... Можете да си направете сметка колко хора са останали на другите места и защо ....
21
1
 
37
 
! Отговори
🐸 преди 5 години
Обезлюдихте градове и села., пустош, няма хора... Остана една София. Колко струва апартамент в Плевен, Видин? Няма кой да купува ли? Няма и да има!