Ром, рецидивист, с 34 присъди и "патент" – ток нощем в килията

Искал предросрочно освобождаване, съдът в Кюстендил отказа
23 окт 2018 17:00, Анисия Иванова
50
Ром, рецидивист, с 34 присъди и "патент" – ток нощем в килията
Снимка: flickr

Рецидивист от ромски произход е успял и в затвора да се върже незаконно към електрическата мрежа. Това стана ясно на дело в окръжния съд в Кюстендил за условно предсрочно освобождаване по молба на 41-годишния Живко Иванов от Петрич.

Той е с 34 присъди и поиска да излезе предсрочно на свобода, но окръжният съд отхвърли молбата му.

Живко Иванов от 2009 г. излежава в затвора в Бобов дол 12-годишна кумулирана присъда за 16 престъпления. Те са основно грабежи с побои, кражби и др., извършени от 2007 до 2009 г.

Преди това е изтърпял 5 г. и 6 месеца кумулирана присъда за други 18 подобни престъпления, извършени от 2001 до 2006 г. За дългия му престой зад решетките рискът от рецидив не само че не е снижен, но е и завишен, стана ясно в съдебната зала.

Престъпникът е наказван многократно за сбиване с други затворници, заплахи за саморазправа към длъжностно лице, държане на мобилен телефон, обиди към служител, качване на орехово дърво в двора, изнасяне на хляб от затворническата столова, обръщане на чинията с храна и др.

Едно от многото му наказания е изолиране в наказателна килия за 14 денонощия за нерегламентирано свързване към електрическата мрежа. При претърсване в спално помещение е установено, че в коридора над мивките на санитарния възел има вкопан кабел, свързан с осветлението на коридора, който продължава към тоалетната на килията, прекъснат с ключ в малка дупка между дограмата на прозореца и мазилката, и влиза в малкото спално помещение.

Тогава затворникът признал, че е свързал кабела към електрическата мрежа, за да има ток в килията и нощем, пише "24 часа".

Ромът е неграмотен и при престоя си в затвора не е работил. Магистратите в Кюстендил отказаха да го пуснат предсрочно на свобода за остатъка му от 21 месеца от присъдата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-нехуманно питам: Този защо е още жив? На колко от хранещите го трябва да вземе здравето или живота им? Хора с какъв жизнен опит и теоретична подготовка изготвят законодателството?
43
1
 
32
 
! Отговори
асдад преди 5 години
До ХуманистНе, не трябва. Ако аз съм в нужда, бих предпочел да умра, отколкото да получа органите и кръвта му да тече в мен ..
42
1
 
38
 
! Отговори
iadja преди 5 години
Може да е прекалено, но аз съм "за" смъртните присъди и тежките санкции и наказания.Не може човек, който е убил невинен да остане жив и да продължава да си живее, докато не му изтече присъдата. А такива като този е нужно да бъдат експлоатирани докато не му свършат силите. Работа до дупка. Безмислена работа, както повремето на хитлер и войната. Да върши безмислен изключително тежък труд, за да му дойде акъла ...
41
0
 
53
 
! Отговори
Хуманист преди 5 години
Такива като този и такива като убиеца от Русе и други доказани убийци трябва да им прибират органите и да могат да живеят други,чакащи с години да им помогне държавата.....
40
0
 
58
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 5 години
Като го пуснат от панделата ЧЕЗ да не се ослушва, такива СПЕЦИАЛИСТИ са им нужни.
39
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ли ще си пострада след 21 месеца?Този няма да се спре, вижда се..И защо не е работил в затвора? Затворниците си правят каквото искат или?
38
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 31:Не някой съдия "нещо",а тъпият и оскотял "народ","нещо",дето плаща богато и пребогато цялата тази съдийска гавра със самия него!Съдиите не са виновни за това,че има гпупаци,които да им плащат за игричките с "дела" - нали има максима,че всяка професия се стреми да превърне хората в свои клиенти - тя от това съществува!Представете си,ако нямаше престъпления,как нямаше да има съдийска професия,нито прокурорска,нито полицейска?!!!Всички те си създават клиенталата,за която овцете плащат!
37
2
 
45
 
! Отговори
кара кольо преди 5 години
евала на тоз ром!! щом това го направи в затвора какво остава навън!! и аз мисля че го знам ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ СМЕТКИТЕ АМА ЗА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ДОКАТО СМЕ живи!!!!!! е за това съветвам децата си терминал 2 жалко е но поне те да живеят НОРМАЛНО! тя нашата се е видяла от погоре написаното!!! ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!
36
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искал е да чете книги затова си е вързал тока.
35
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакваме ли след 21 месеца този 'човек' да се е 'поправил'? И тогава защо го пускат?Като го пуснат - патрулката след него и гаранция, че до 24 часа ще има за какво да го приберат пак.
34
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От този човек няма как да стане .... Да му се приключва дъществуването - явно е грешка на природата
33
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Част от данъка ми отива за такива ! Настоявам безабавно за въвеждането на смъртна присъда и тези пари от данъците с който ги храним да влезнат напримерно в образованието
32
0
 
60
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Смятайте, колко стотин пъти е "минал метър" и колко хиляди пъти не е хванат!
31
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За дългия му престой зад решетките рискът от рецидив не само че не е снижен, но е и завишен"... СЕРИОЗНО??? Как достигна гениалният български съд до такива задълбочени изводи?!?Рискът от рецидив бил ЗАВИШЕН??? Че той рискът от рецидив се е СБЪДНАЛ още при второто му престъпление през 2001 г., а ако мога да смятам, 18 + 16 = 34 (регистрирани!) престъпления, значи 33 рецидива! А? Някой съдия нещо?
30
0
 
65
 
! Отговори
Тото преди 5 години
Сега вече знам защо в ромските гета тока никога не спира.
29
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотно заглавие.
28
0
 
63
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Лошото е, че след 21 месеца ще ги пуснат и кой знае какво ще сътвори отново.
27
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предното го написах преди да прочета продължението "Преди това е изтърпял 5 г. и 6 месеца кумулирана присъда за други 18 подобни престъпления, извършени от 2001 до 2006 г."... Нямам думи!...
26
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12-годишна присъда за 16 престъпления в рамките на 2 години?Аз ли не разбирам нашенското "правораздаване" или т.нар. съдии не го разбират?Доколкото съм наясно с принципите на правото, първата присъда е лека, втората при рецидив е тежка, а третата при нов рецидив е или доживотна, или много тежка. Понеже е ясно, че въпросният субект не подлежи на поправяне.Освен това по мои сметки на базата на НК, за описаните престъпления се полага поотделно повече от година, за сумарно да не говорим.
25
0
 
48
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 години
БХК и другите евроатлантически партии защо спят,веднага да се информира и Страсбург за тоя невиннен ром!