6,8 по Рихтер удари Гърция, най-засегнат е остров Закинтос

Няма данни за загинали, заплахата от цунами премина
26 окт 2018 06:42, Александър Попов
5
6,8 по Рихтер удари Гърция, най-засегнат е остров Закинтос
Щети на пристанището в Занте. Снимка: Twitter

Силно земетресение бе регистрирано край бреговете на Гърция в Йонийско море. То е било с магнитуд 6,8 по Рихтер и е причинило основно щети на остров Закинтос. Епицентърът е бил на 35,9 километра югозападно от Литакия в южната част на Закинтос, на дълбочина 16-16,5 километра. Последвал е вторичен трус с магнитуд 5,2, предаде Ройтерс.

Пострадала е електрическата мрежа в Занте, който е главен град на острова. Трусът е нанесъл щети и на пътната мрежа на острова, причинявайки свлачища. Къщи не са пострадали, според първите информации, съобщава за Франс пред представител на пресслужбата на гръцките пожарникари.

Трусът е предизвикал щети и в Пиргос, град в Западен Пелопонес, намиращ се срещу Закинтос. Там е паднала ограда на църква и от рухването е пострадала кола, но няма жертви.

Кула от византийската епоха, датираща от 12-и век и намираща се малък остров до Закинтос е понесла сериозни щети, посочват местни медии.

По сведение на в. "Катимерини" частично се е срутил построения през 13-и век манастир Преображение Господне на остров Строфадия, предаде ТАСС. Единственият живеещ в манастира отшелник не е пострадал.

Според последни данни на гръцката Обсерватория трусът е бил на дълбочина 5 километра, като епицентърът е бил на 287 километра западно от Атина и на 44 километра в морето край Закинтос, предаде Франс прес. Според американския Геофизичен институт трусът е бил на дълбочина 16,6 километра.

Няма сериозни щети от земетресението. Няма и съобщения за ранени. Техниците работят по възстановяване на тока на Закинтос, отбелязва Асошиейтед прес.

Основното пристанище на острова е понесло щети, но продължава работа, каза говорителят на Агенцията за гражданска защита Спирос Георгиу.

Като предпазна мярка е било издадено предупреждение за цунами, но два часа след труса такова не се е матеариализирало, допълни Георгиу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога и в София? Че да се спука най-после имотния балон и да можем да си позволим жилище на нормални цени.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там трусовете продължават с пълна сила - няколко над пета степен, много над четвърта степен и над трета степен, ... Последният засега трус е преди 15 минути от степен 3,5. Последният над 4-та степен е преди 52 минути с сила 4,4. Последният над пета степен е преди 1 час и 47 минути със сила 5,1 ....
3
2
 
8
 
! Отговори
Боже пази България преди 5 години
да не дава Господ
2
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще поискат още 3 милярда безвъзмездно. Не биваше да влизаме в ЕС.
1
2
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
"Като предпазна мярка е било издадено предупреждение за цунами, но два часа след труса такова не се е матеариализирало"Без коментар.