Диабетът поразява хиляди годишно! Как да се борим?

Броят на болните е изключително голям, а превенцията - важна
13 ное 2018 21:28,
5


На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Болестта поразява хиляди души годишно. Според официалната статистика на Диабетния регистър броят на заболелите от диабет в България е около 200 000 души, а по данни на Световния диабетен атлас те са близо 600 000.

Огромният брой недиагностицирани пациенти се дължи на това, че хората рядко се грижат за здравето си и предприемат превантивни мерки. Ранната диагностика обаче много често се оказва един от най-важните фактори за успешно лечение.

Към момента в България не съществува цялостна програма, която да решава проблемите с липсата на ежегодни скринингови програми, обхващащи всички рискови групи. Има голям проблем и с липсата на специалисти в малките населени места. Освен това липсват и достатъчно ресурси за профилактика. Това е причина за ненавременното лечение и настъпване на диабетни усложнения.

Затова от пациентските организации се обявиха за подобряване достъпа до скрининг, диагностика и лечение на диабета и усложненията около него.

Как се променя животът след откриването на това заболяване и каква е ролята на превенцията – коментар в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR на Мая Викторова от Българска асоциация „Диабет“ и ендокринолога д-р Кети Канджикова.

"Диабетът е една епидемия, която завладява целия свят. Само до 2040 г. броят на болните ще достигне 620 млн.", алармира д-р Канджикова.

За съжаление, често се случва болните от диабет да са отритнати от обществото и от работодателите. Как приема обществото болните и какво е отношението им към тези, които имат болестта и как се справят в социалната среда?

Голяма част от болните се страхуват да споделят за болестта си, за да не бъдат отхвърлени от работодателя, коментира Мая Викторова.

Колко важни са хранителните навици и какво отключва диабета?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - добрата превенция е да се наблюдава качеството на брашната, използвани в хранителната индустрия. Всички брашна, които са предназначени за употреба с мая,м трябва да се проверяват за добавки и генни модификации. Има ли едно от двете трябва да се горят или да се връщат на източника им. А вносителя и производителя им да се слагат в бан лист за да нямат право повече да продават стоките си на Българска територия.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсата на Витамин Д3 също е от огромно значение! Цяло лято само на слънце не е достатъчно! Взимайте капсули по 50 000 ию!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарствата в България са фалшиви,не съдържат съставки,лекарите не лекуват нищо,храната е изцяло фалшива също
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша храна,стрес и наследственост.Разпределени са съответно-60%,30%,10% в изброеният ред.Интересното е че много хора се тъпчат с "джънк фууд" ,живеят със стрес обаче са здрави като пънове.Други живеят здравословно,хранят се правилно,спортуват и все пак не са здрави.Сигурно има и голяма доза късмет.