Случаят "Дятлов": 9 скиори убити в планината... от студа, НЛО, Йети?!

През 1959 г. студенти отиват на експедиция в Сибир и не се връщат
Обновена: 14 ное 2018 18:14 | 14 ное 2018 17:30,
70

27 януари 1959 година. Група студенти се отправят на експедиция, дълбоко в сърцето на Сибир – към планинската система Урал, известна сред местните като "Планината на смъртта". По-късно алпийските служби ще намерят 9 трупа. Обстоятелствата около мистериозната смърт - неясни и до днес.

Експедицията била кръстена на водача на групата – Игор Дятлов, който повел своите студенти към Холатчахль – планина в северната част на Урал. Въпреки лошата прогноза за времето групата тръгнала и експедицията "Дятлов" се очертавала като успешна. Архивни снимки са запечатали приповдигнатия дух на младежите – спомен, който ще остане завинаги само на хартия. Защото по-късно нещата ще претърпят мрачен обрат.

В нощта на 2 февруари групата излиза от палатките си по неизвестни причини и напуска сигурния и топъл лагер. В продължение на дни от тях няма и следа. 

Дни по-късно е организирана спасителна акция. На 27 февруари 4 от телата са открити. Екипите се натъкнали на тяхната палатка, която била разкъсана на парчета. Вещите и дрехите на младите алпинисти – пръснати навсякъде. 

Според официалната аутопсия студентите са загинали от хипотермия, въпреки че около експертизите съществуват много въпроси – по телата имало следи от физически травми като черепни фрактури, счупвания в областта на гръдния кош. Никой, обаче, не сметнал, че нещо около случая се покрива. На 5 март е намерено пето тяло. Било ясно, че студентът е бил ударен с нещо тежко по главата. Останалите четири трупа са намерени по-късно.

Имало изключително странни обстоятелства около мистериозната смърт на деветимата алпинисти. Едно от телата било с извадени очни ябълки и език, и с множество счупени ребра, едно от които е пробило сърцето. Освен това, труповете били с леко оранжево-червеникав оттенък. Според някои доклади телата били изложени на радиация. От къде – никой не знае.

Дневниците

Според дневници на едно от момичетата в експедицията нещата започнали да се влошават малко след старта на експедицията. Зинаида Алексеевна Колмогорова си водила записки ден по ден, а според тях състоянието на един от групата не било добро.

28 януари. 1959 г. 

"Юрий не е добре. Припадна два пъти и не спира да повръща. Притесняваме се, че пие твърде много от водните ни запаси. Дятлов е доста мълчалив и изглежда много ядосан".

29 януари 1959 г.

"Юрий пак припадна. Този път много ни притесни. Когато се съвзе започна да говори неразбираемо. Каза, че сме прокълнати. Дятлов събра нещата му и го прати обратно“.

1 февруари 1959 г.

"Времето се влошава, имаше снежна буря наблизо тази сутрин. Видимостта е доста слаба, но въпреки това Дятлов настоява да продължим. Отклонихме се много от маршрута си, затова решихме да направим лагер и да изчакаме вятърът да утихне... Вече е тъмно. Страхувам се от някои хора от групата. По-рано Семьон опита да запали огън вътре в палатката, а Рустим гледаше зад гърба му и крещеше на някого: Остави ни намира! Спри да ни следиш!"

2 февруари 1959 година

"Имаше някакви светлини в небето снощи. Бяха толкова ярки, че можехме да ги видим дори през облаците. Колеватов си помисли, че халюцинира и започна да пие повече вода, защото реши, че се обезводнява. Всички, обаче, видяхме едно и също нещо. Бяха почти като улични лампи, реещи се в небето... Дялтов настоява да останем тук още една вечер. Рустим се разплака. Не е на себе си от сутринта и изглежда много притеснен. Болестта му не е като тази на Юрий. Мислим, че има треска.

Чува се много странен шум от вятъра, като бучене. В началото звучеше като стонове на някой, който е в болезнена агония. Ако се заслушаш по-добре, обаче, звучи по-скоро като далечен влак. Някои от групата си мислят, че това е просто свистенето на вятъра, но Рустим е убеден, че някой ни следи. За щастие в момента спи. През нощта се случи нещо ужасно. Двама от групата изчезнаха. Не знаем къде може да са отишли. Бях в палатката си, но видях много ярка светлина. В момента, в който погледнах, светлината изчезна.

Случва се нещо призрачно тук и всички сме много уплашени. Решихме да тръгнем от лагера и да потърсим останалите. Докато си събирах нещата, чух някои да пищи. Някой ни викаше по имена. Чух как палатките са разкъсани. С очите си видях как някои от групата бяха хвърляни във въздуха. С Дятлов и Рустим избягахме. Връщаме се обратно към един от базовите лагери".

Дневникът е намерен в джоба на палтото на Зинаида. Написаното в него е разпространено в Reddit от момче, което твърди, че получило записките от своя баща. Истинността им, обаче, е под въпрос.

Въпреки това, наистина съществуват спекулации, че мистериозната смърт на деветимата от експедицията се дължи на нещо свръхестествено и няма нищо общо с премръзване. Зловещите картини, на които се натъкват спасителните екипи, не могат да са резултат от хипотермия или пък лавина. Възможно е причината за кървавата сцена да е нападение на животни, но няма други следи в околността освен тези на загиналите алпинисти.

Телата на някои от групата са намерени по бельо, наоколо имало счупени клони от дървета. Разследващите смятат, че двама от групата са направили опит да се покатерят по тях, но са разкъсали кожата на ръцете си и са паднали.

Според сведения близките на мъртвите студенти се чудят защо кожата им е оцветена по необичаен начин. Освен това, в някои доклади се твърди, че косите на алпинистите са загубили пигментацията си и са били напълно сиви.

Открити са следи от радиация по дрехите, но техният източник остава неясен. Главният разследващ по случая, който допуска намесата на извънземни същества, решава да провери откъде идвали светлините в злощастната вечер. Събира данни от военни и метеорологични станции в близост, които в действителност регистрирали подобен феномен. Мъжът смята, че в зловещата смърт на студентите е участвало НЛО.

Споделя, че внезапно е бил принуден да прекрати разследването, а разкритията му били обявени за топ секретни. Какво точно е намерил – остава тайна.

Около случая "Дятлов" витаят много въпроси, които остават решени и до днес. Причината за внезапната и мистериозна смъртта на деветима млади скиори – напълно неясна.

Теориите варират от твърдения, идващи от дебрите на въображението, минават през резонни медицински обяснения и навлизат в спекулации за тайни мисии на съветското разузнаване.

Какво е убило руските студенти – лавина, Йети, извънземни, агенти, студа? Може би никога няма да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
Ааз преди 5 години
Според мен трябва да се вгледаме в снимката, която са направили. Някога се занимавах с фотография и това прилича на движещ се много светъл обект, но сниман много отблизо. И по всяка вероятност това е била кълбовидна мълния - явление изключително рядко и все още неизучено докрай. Имало е и случаи, в които така мълния влиза в затворени помещения или внезапно възниква в тези помещения. Това според мен би предизвикало внезапния страх и паника, за да разрежат палатката и да избягат.
59
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Waffen SS,аз разбирам критиците ,но все пак:-"Урал е съкровищница на разнообразни полезни изкопаеми. От 55 вида важни полезни изкопаеми, които се разработват в Русия, в Урал има 48 от тях."..Колкото и да са *** руснаците, не вярвам да си хвърлят бомбите върху съкровищниците! Те си имат /особено по онова време!!!/ огромни безлюдни полигони,на които си правеха експериментите...Та версията с "неутронната бомба" някакси не ми вдъхва доверие..
58
1
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Екатеринбургский журналист А. И. Гущин опубликовал версию, что группа стала жертвой испытания бомбы, скорее всего нейтронной, после чего в целях сохранения государственной тайны была инсценирована смерть туристов в экстремальных естественных условиях Существуют версии, объясняющие происшествие лавиной, спровоцированной техногенным фактором (например, взрывом). Именно в этом направлении развивал лавинную версию е основоположник М. А. Аксельрод
57
0
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""Согласно некоторым версиям, группа Дятлова оказалась под ударом некоего испытываемого оружия: боеприпаса или ракеты нового типа. Считается, что это спровоцировало поспешное оставление палатки, а возможно и прямо способствовало гибели людей. В качестве возможных поражающих факторов упоминаются: компоненты ракетного топлива, натриевое облако из специально снаряжнной ракеты, воздействие ядерного или объмного взрыва""
56
0
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Има различни версии,като лавина ,но м планината е много низка и полегата,нападение от диви животни,от бракониери ,които били сътрудници на МВР, от кълбовидни мълнии, имало среди от повишена радиация и странен цвят на кожата на две от телата,от извън земни, от местното население /манси/,защото осквернили светилище,от "нечисти" сили/фантастика/.От падане н последната степен на ракета Р-5,чието гориво е силно токсично,от среща с чуждестранна диверсантска група ,от експеримент с неутронно оръжие
55
2
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
И до сега случая не е разгадан .По принцип трагедията се случва на северен Урал,в европейската част на планината , а не в Сибир.От град Ивдел до едно малко селце наречено Вижай пътуват с автобус,там преспиват а сутринта продължават с камион до едно селище на дървосекачи.След това продължели да едно изоставено селище където един от участниците Юрий Юдин,отава от групата защото е болен и се връща във Вижай.Той е единствения останал жив.Почива ,ако не греша миналата година в Израел
54
21
 
6
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Кво ги убило- квото всички руснаци ги убива- водка...
53
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много глу пава статия.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В консервите е имало ботулизъм!
51
3
 
27
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Има много мистерии на този свят. Човекът е човек докато изследва необятното. Какво е станало - няма да разберем. Нито тук, нито в много други случаи. Колкото до среща с извънземен вид ... ТЕ биха се показали, когато узреем за това. Сега, предполагам, сме на нивото на амебата за тях. Бихме били интересни за разучаване, но не и за взаимна комуникация!
50
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
м/у другото,безименен,май не си забелязал,че споделих това,което съм видял,а НЕ това,което съм чул?!..За разлика от теб,който побърза да напишеш глупостите,които гласовете в ТВОЯТА глава са ти нашепнали...А те са:-"Обиждай "ПроСоТо",пращай го на лекар,наречи го "комунист"!.."...но така сте вие от "Факултето",съде "професори"..
49
2
 
13
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Започнаха да пишат нови журналисти в сайта и се чуства ,че лъха вятър на подобрение .Добре,това ми харесва ,интересни статийки започнаха да пускат .
48
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименспоменах,че не ме интересуват злобните "забележки",безименен!Светът не се затваря само до злобата в теб!
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Записките от дневника са пълна лъжа.
46
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44В случая не е така. В руската преса от години се появяват статии за "Перевал Дятлова". Събитията са описани горе-долу като ту. Че е имало нещо и то е било страшно, няма съмнение. Въпросът е - какво е то.Една поправка - по главня Уралски хребет минава географската граница между Европа и Азия. Сибир е в Азия, източно от тази граница.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е че споделяш, така се освобождава напрежението от гласовете в главата.Но все пак отиди на лекар.
44
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
после се отдръпна,а двете светлини "завиха обратно",като лявата ПАК си остана лява,а дясната-дясна....Споделям това ПРОСТО ЗАРАДИ СПОДЕЛЯНЕТО!!!!..Изобщо не ме интересува дали някои ще започнат да обиждат.
43
7
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
мда,случая е много интересен..Аз лично съм убеден,че в това "има пръст" едно от НЕПОЗНАТИТЕ ни ЯВЛЕНИЯ,за простота наричани "НЛО"..Лично аз съм виждал пет пъти такива неща...Никога не съм се стряскал,защото ЯВНО те ни съпровождат от хилядолетия,но при един от случаите просто "замръзнах" от ужас:-Съвсем накратко:-Две светлини бавно се движеха ниско над дърветата.Изведнъж от едната от тях излезе .."светлинен лъч"../така мога да го нарека/,който "спря" на метър от мен и като че ли ме "огледа".
42
7
 
6
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
NG също правиха филм за случая има много странности но НЛО и Йети... пълни глупости
41
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато чергата в държавата гори и се почват абсурдните новини.Следващата е за Гагарин и извънземните.