След година – откриха потъналата подводница "Сан Хуан"

Чрез наблюдение на останките ще установят причината за инцидента
17 ное 2018 13:28, Елка Василева
13
След година – откриха потъналата подводница "Сан Хуан"
Снимка: архив, Reuters

Останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж, бяха открити вчера в Атлантическия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на аржентинските военноморски сили.

Подводницата изчезна на 15 ноември 2017 г. От септември в издирвателната акция се включи американската частна компания Оушън инфинити с миниподводница, пусната на 800 метра дълбочина. Именно тя е локализирала потъналата аржентинска подводница.

В края на миналата година и началото на настоящата кораби от десетина страни се опитваха да локализират "Сан Хуан". Сега подводен миниробот, оборудван с камера, е заснел кадри от потъналата подводница на около 400 километра от бреговете на Патагония.

Още по темата

Преди да съобщят официално новината, аржентинските власти са предупредили близките на 44-те членове на екипажа. Компанията Оушън инфинити ще получи от аржентинските власти 7,5 милиона долара заради това, че е локализирала "Сан Хуан".

Подводницата с дизелово и електрическо задвижване, германско производство, беше закупена през 1985 г. Тя бе една от трите подводници в аржентинските военноморски сили. През 2014 г. тя беше ремонтирана и беше сменена акумулаторната й система.

Данните за подводен взрив в зоната, в която се намираше подводницата, подкрепиха тезата, че след експлозия на борда тя е потънала. Преди прекъсването на комуникационната връзка с нея командирът й е подал сигнал за проблем в акумулаторите. Според представител на аржентинските военноморски сили сега наблюдението на отломките от подводницата ще позволи да се установи причината за инцидента с нея.

Загубата на подводницата нанесе тежък удар на аржентинската флота, която в периода 2008 г. - 2014 г. инвестира 20 милиона долара за модернизирането на подводниците си. Те се смятаха за "перлата" на аржентинските военноморски сили, чието оборудване е старо поради липса на финансиране.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Много интересно!
10
1
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Всяка година България харчи цената на 2 подводници за ромите.При тва сериозни подводници с атомен реактор,ракети,торпеда -както си трябва да бъде една подводница. Вие си нямате роми и затова си харчите парите за подводници ;)Ако имахте щяхате да сте на нашето дередже.Откак ББ е на власт (2мандата) ромалете изпапаха един брой чисто нова АЕЦ.С реакторите,залите за съхранение на горивото че и с няколко комплекта уран на пръчки -(бензина) за тва чудо .
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 5 Имат, хвалят се. Ние нищо нямаме, ама пак се хвалим. А с примера си за Швейцария си убил кон с шамар! Браво!!
8
1
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
И какво ни интересува султаната колко подводници има? Хвалби подходящи за комплексирани обществаСАЩ, Русия Франция.... имат повече. А имат и много други неща. Швеция има само 5(изцяло тяхно производство) Швейцария пък няма нито една, но и двете страни са на светлинни години от ердоганистан.
7
1
 
1
 
! Отговори
пепи преди 5 години
Вместо старите никел кадмий батерии са сложили литий полимер.Ама той е опасен.
6
0
 
8
 
! Отговори
:):) преди 5 години
жалко за моряците, риска на професията, няма, немско руско американско, като е писано се случва....
5
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за информация, Турция има 13 подводници в експлоатация, една на привършване в корабостроителницата в Гюлджук, една с привършен корпус и започната да бъде оборудвана, една с наскоро сложен кил, и разбира се се работи също и върху проект за строеж на изцяло - 100% турски дизайн и производство подводница! Булгараците, дето коментират ремонта, и батериите, и какво ли не потъналата подводница ... някой от вас да е виждал подводница? И колко подводници има балканският кеннефистан булгарисстан??
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно не са я ремонтирали немците.
3
1
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Господине, много зле изглеждате! Да не ви е блъснал камион? Не, докторе! Седя си пред телевизора, зяпам си, а жената от кухнята ме пита нещо за приятелката ѝ Валерия, а пък аз чух "Батерия" и отговорих, че вчера съм я напълнил за два часа. Последно си спомням как една тава лети към главата ми...
2
13
 
9
 
! Отговори
Че Ренхум Ор преди 5 години
И вътре 44-я точно дояждал 43-я.
1
7
 
14
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Така става когато ремонт се прави от индиянци. RIP