US разузнаването: Принцът наредил убийството на Кашоги

Саудитското посолство във Вашингтон опровергава твърдението
17 ное 2018 08:32, Елка Василева
51
US разузнаването: Принцът наредил убийството на Кашоги
Принц Мохамед бин Салман. Снимка: архив, Reuters

Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви неназован американски официален представител, цитиран от Асошиейтед прес.

Източникът е запознат с оценката на разузнавателните служби. За такова заключение пръв съобщи вестник "Вашингтон пост".

По-рано през седмицата правителството на Тръмп наложи санкции на физически лица за предполагаемата им роля в убийството, но заключението на представителите на разузнаването подпомага усилията в Конгреса на САЩ за по-суров американски отговор, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментаторът на вестник "Вашингтон пост", който беше критичен към саудитското кралско семейство, беше убит миналия месец в саудитското консулство в Истанбул.

Още по темата

Според турските и саудитските власти той е бил убит от отряд от кралството, който се намирал вътре в консулството, и това станало, след като той отишъл там, за да получи брачни документи.

"Вашингтон пост" съобщи, като се позова на анонимни източници, и че американските разузнавателни служби са проверили телефонно обаждане между брата на принца Халид бин Салман и Кашоги. Според вестника братът на принца, който е действащият посланик на Саудитска Арабия в САЩ, казал на Кашоги, че ще бъде в безопасност, ако отиде в консулството в Истанбул, за да получи брачните документи.

Изданието посочва, че не е ясно дали посланикът е знаел, че Кашоги ще бъде убит. Но то пише, че посланикът се обадил по указания на престолонаследника и разговорът бил прехванат от американското разузнаване.

Говорителка на саудитското посолство във Вашингтон заяви, че това твърдение не е вярно, пише БТА.

В изявление до Асошиейтед прес тя посочва, че посланикът се е срещал лично с Кашоги само веднъж, в края на септември 2017 г. След това те общували с есемеси, добави говорителката. Последното съобщение от посланика до Кашоги по думите й било от 26 октомври 2017 г.

Тя заяви, че посланикът не е обсъждал нищо с Кашоги, "свързано с ходене в Турция". "Посланик принц Халид бин Салман никога не е разговарял по телефона с него", каза говорителката.

"Ако искате, можете да прегледате телефонните разпечатки и съдържанието на телефона, за да се уверите - в такъв случай ще трябва да поискате това от турските власти", заяви тя. Говорителката добави, че саудитската прокуратура нееднократно е проверявала телефонните разпечатки, но от това не излязло нищо.

Самият посланик написа в Тwitter: "Последният ми контакт с господин Кашоги беше чрез есемес на 26 октомври 2017 г. Никога не съм говорил с него по телефона и определено не съм предлагал да ходи в Турция по каквато и да било причина. Призовавам американското правителство да публикува всяка информация, отнасяща се до това твърдение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ако е принц аз съм Зевс.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убийш ли един,все едно си убил целият свят,ако спасиш един,спасил си света,ега ти лицемерската логика
35
0
 
5
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Тереза ,оная патица английска защо мълчи.Веднага да налага санкции.Европейските държави също.Нашата убавица външен министър защо не се обажда?
34
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
Как-как ?...неназован американски официален представител.Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха.Неназован ама официален.Ама как с костюм или с официален анцуг.И какво друго от фащ?Няк'ва нова войничка нещо?Разбира се война за запазване на космическия мир.
33
1
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Ааааааа, много почнаха да питат: Защо не се отреагира със сериозни санкции срещу саудитите?Нещо ми се струва, че Путин е замесен в тези питанки!Яяяяя ВЕДНАГА едни санкции срещу Русия ......тъй де, ша питат!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократично ще поп.су.ваме, после ще си замълчим щото тук нестава въпрос за Путин, ако той беше нередил хе хе............................. знаете за Скрипал
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Иран, Русия и Сирия могат да се плюят. Саудитска Арабия е демократична щото общува с демократи. Разчлeнили били журналист? Спокоо, демократичната бащица на народите САЩ ще замете случая с пропагандната си машина.
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С. Арабия да не се очертава като поредната мюсюлманска страна, която САЩ искат да подпалят? После не се чудете за състоянието на БИ. Който е ходил в Либия, Сирия или Ирак преди войните знае за какво говоря. Хората си живееха светски и в мир. Дойдоха краварите и съсипаха всичко. После що имало бежанци. Ходете вие да живеете в руини! Зарада съсипа света с неадекватната си, кървава политика.
29
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
US разузнаването: Принцът наредил убийството на КашогиРуското разузнаване: Кашоги е наредил убийството на принца.
28
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
И тия ли били правоверни... ай, сиктир!
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май принца ще се изръси за комплекси С-500. Колкото поискат руснаците - толкова. Че всичкото американско оръжие може да се окаже излишно, като френското ПВО на Садам, дето беше изключено точно когато тръгнаха американците да бомбят. Е комшията се усети и вече си поръча от по_стария модел. То последния модел не се продава на всеки, но когато парите са без значение, ще стане работата.
26
3
 
18
 
! Отговори
Аре стига с тоз преди 5 години
ислямист и ИД поддръжник!!!
25
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чакаме жестоки санкции и да се насочат американските войски към тази държава управлявана от истински тиранин-нема а стане тйо си е техен човек щ еолекне с няколко десетки милиарда за защитата и това ще е - гнусно и лицемерно - типично за момчетата от краваршингтоннема а се учудим ако и путин сеокаже виновен или ким
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Аааа разлика има и в парите им :дд
23
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откриха врелата вода. Това го писах още в самото начало когато писаха че е убит. Кой смее да го убие без да има разрешение от висше стоящ. Той не е бил обикновен редови гражданин а световно известен журналист и най важното имал е американско гражданство. А щом е под защитата на америкнските закони малко трудно някой ще се осмели да го убие ако няма защита от някой Принц. А сега да видиме какви санкции ще му наложат евро.гейците и краварите на този саудитски принц. Аз ще ви кажа че никакви.
22
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принцът, Путин и Ким - кои са приликите ?Разликата е само в методите'
21
2
 
48
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Доста добре се получи с това убийство!Лъсна цялото лицемерие на Запада,двойните,че и тройни стандарти.Нека шоуто продължи.
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за да стигнат до тоя извод им трябваше да използват разузнаването?
19
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20 Разликата е огромна!Русия не проповядва на останалия свят демократични цености,права на човека,загриженост за бедните емигранти и т.н.,и в същото време да подклажда конфликти по света и защтава сатрапски държави като СА!Точно това прави Запада и затова е ЛИЦЕМЕРИЕ!
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в България е почти същото ,който се упълчи срещу некоронования монарх Боко Тиквенбург ,следва съд и национализация на имущество!Питайте Трайчо Трайков!