Караянчева пред императора: Япония е ключов фактор!

Българският народ храни дълбока симпатия към японския народ
19 ное 2018 13:30, Елка Василева
43
Караянчева пред императора: Япония е ключов фактор!
Снимка: НС

Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика. Тя е третата икономика в света и на едно от челните места по технологични постижения и иновации. Стратегическото партньорство между ЕС и Япония и интересите на България за привличане на инвестиции и технологично развитие са причината за приоритетното място на българо-японските отношения във външната ни политика. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на аудиенцията си при Негово Величество император Акихито. Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Токио, съобщи пресцентърът на НС.

Цвета Караянчева подчерта, че 2019 г. ще е важна за двустранните отношения между България и Япония, защото ще бъдат чествани две годишнини – 110 г. от началото на контактите между двете страни и 80 г. от установяване на дипломатическите отношения.

"Те ще бъдат отбелязани с богата културна програма и размяна на визити на високо равнище, което ще допринесе за по-нататъшното опознаване и сближаване на двата народа и ще даде импулс на двустранния обмен във всички области от взаимен интерес", допълни председателят на Народното събрание.

"Българският народ традиционно храни дълбоки чувства на симпатия и уважение към японския народ за неговото трудолюбие, толерантност и богата духовна култура. Япония е изключително популярна в България със своята уникална култура, принос в световната цивилизация и икономически и технологични постижения", подчерта Цвета Караянчева.

Тя благодари за оказаното топло гостоприемство и внимание, което по думите й възприемаме като израз на уважение и на приятелски чувства към България.

Председателят на парламента оцени високо приноса за задълбочаването на разбирателството между двете страни на посещенията в България на Техни императорски Величества император Акихито и императрица Мичико в качеството им на престолонаследник и съпруга през 1979 г., и на членове на императорското семейство.

"Бихме приветствали визити в България на членове на императорското семейство, особено в светлината на предстоящите значими годишнини през 2019 г.", посочи Цвета Караянчева.

По думите й ключов фактор за укрепване на приятелството и взаимното опознаване на местните култури, обичаи и традиции е богатият културен и академичен диалог. Караянчева изрази задоволство и от активизирането на сътрудничеството в областта на науката и технологиите и благодари за отпусканите японски държавни стипендии за обучение на наши студенти и специализанти.

По време на разговора бяха отбелязани активните връзки между български и японски общини, често обединени от символа на розата (Казанлък с Фукуяма, Пловдив с Окаяма и др.). „С интерес следим взаимодействието между двете ни страни по линия на японската инициатива за градове-домакини (host town initiative) за провеждане на подготвителни лагери за Летните олимпийски игри през 2020 г.“, посочи председателят на парламента.

В състава на българската делегация са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Японецът:- Аз работя 8 часа на ден. 2 за мен, 2 за Императора и 4 за Япония.Българинът:- Аз бачкам 2 часа, защото ние си нямаме император и не ни интересува Япония.
32
0
 
0
 
! Отговори
healthier преди 5 години
интересно
31
2
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Българският народ КАЗВА към японският народ -- НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТЕЗИ КРАДЦИ НА ВИЗИТА ПРИ ВАС -- ТЕ СА ТАМ ЗА ДА ОТКРАДНАТ НЕЩО ОТ ВАС ИЛИ ДА ВИ ИЗМАМЯТ С НЕЩО - БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ СЕ "ПРИПОЗНАВА" С ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ ! ТЕ СА ПЕРСОНА НОН ГРАТА !!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми за председателството каза ли му, че е успешно?
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да включиш в делегацията си мюселманин и то ,да го направиш зам.председател на парламентарна група за приятелство с Япония е жива обида за японците!Япония е единствената държава в света която ограничава дейноста на тази религия ,даже преследва хора проповядващи ислям!Не ,че няма японци мюселмани ,но те в действителност около хиляда и към тях японците не са толерантни!
28
0
 
4
 
! Отговори
една преди 5 години
Как не ви е срам не знам? Оня ден едни оядени си раздадоха поредните бонуси само защото са послушни, не че са работили... даже разбрахме, че не са били само те, имало и други; сега и на тия масрафа ще плащаме. А за обикновения човек остават новите цени на горивата, дърпащи след себе си цените на всички стоки и услуги, новите данъци и застраховки по автомобилите, новите тол такси и новите държавни чиновници... то затова хората са вече по улиците, оляхте се и продължавате да наливате масло в огън.
27
2
 
7
 
! Отговори
Хикару Хината преди 5 години
Българсикят народ обича японският и мрази тиквосуджуците.
26
4
 
13
 
! Отговори
истината преди 5 години
С парите събрани от данъци политиците се разхождат по света.Полза от пътуването до Япония е никаква за българския народ.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Император без империя. Наследник на военнопрестъпник през Втората световна война.
24
3
 
18
 
! Отговори
aз съм прост преди 5 години
В Япония ни представя интелектуално нищожество, посестрима на Боко Тиквата, за която Пекин е столица на Виетнам.....Нима сред близо 1 милион заблудени и ограничени фенове на Тиквата няма поне един по - интелигентен от него? Боже, дотам стигнахме...
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според тая *** Пекин е във Виетнам.
22
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Така е - касетофонът ми Hitachi още пее та се къса...
21
1
 
11
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Не знам дали Пекин е столица на Виетнам, но столицата на Япония със сигурност е Улан-Батор...
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха! Няма нужда да обясняваш на императора на третата икономическа сила в света че е ключов фактор. Той си го знае. Хаирлия да и е безплатната екскурзия!
19
2
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Цветето обясни ли му ,че Пекин е столица на Виетнам...
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юруш на маслините, другарииии, че рубли ще видите през крив макарон....
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Да, в Япония ислямът е забранен и всичко свързано с него.АБСОЛЮТНА ЛЪЖА !
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският народ се чуди как да оцелее и не му пука за японския. А относно столицата на Виетнам - ми може някой ден Китай да завладее Виетнам и наистина столицата на Виетнам да стане Пекин, тя жената пророк, вие - не знаела...
15
4
 
29
 
! Отговори
ОТНОВО ЕКСКУРЗИЙКИ преди 5 години
Браво! Ашколсун! Аферим, машала на японците! Пратихме Цвета и нейната делегацийка да пийнат, да похапнат, да поспят в пет звездни хотели, да се наснимат в Токио и с "техния дедо" и после по живо по здраво! Нямам дума що народна пара е пръсната за 18 хиляди километра път (отиване и връщане) + ол инклузив за реално какво? Но така едно време награждаваха послушковците на режима. Със скъпи екскурзийки зад граница. Нищо ново.
14
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не каза ли,че Токио е столица на Корея или Виетнам?Абе толкова млади,владеещи чужди езици,интелигентни хора има в България на 35-40 г. възраст,защо само простите са на власт в България,че и ги пращате да ни излагат.