Сексуален тормоз, изнудване... Опасностите, които дебнат децата в нета

Всеки ден 11 българчета стават жертва на недоброжелатели в мрежата
19 ное 2018 18:45,
11
Сексуален тормоз, изнудване... Опасностите, които дебнат децата в нета
Снимка: pixabay.com

Всеки ден 11 българчета са били жертви на поведението на недоброжелател в интернет. Това показват данни на Националния център за безопасен интернет, според които сигналите за дете в беда в мрежата за 2017 г. са над 4 000. От тях 2 878 са предадени на специалисти от ГДБОП, което означава – престъпление с деца в интернет.

"Работили сме по много сигнали. Някои не са били реални. Най-често срещаните злоупотреби са сексуален тормоз и изнудване и разпространение на материали, съдържащи сексуална експлоатация през peer to peer мрежите", съобщи пред "Труд" комисар Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП.

Над 80 от случаите на комуникация между педофили и деца са разкрити през 2017 г., по които е повдигнато обвинение.

В България се увеличават случаите на детска сексуална експлоатация в мрежата, алармира Колев.

"Само за две седмици имаме 8 случая. Положителни са данните от гледна точна че хващаме престъпниците, но не е положително че случаите се увеличават", коментира Колев. Голям процент от хванатите биват осъдени.

Все повече са потенциалните жертви на педофилите, защото все повече българчета ползват интернет в сравнение с 2010 г., показва Национално представително изследване от 2016 г. 97% от децата у нас на възраст 9-17 г. са активни потребители на мрежата. Възрастта, в която те навлизат в дигиталната среда, устойчиво пада. През 2010 г. тя е 10 г., а през 2016 г. всяко четвърто дете е интернет потребител едва на 7 г., а някои влизат в сайтове още на 4 г.

Все повече малчугани ползват социални мрежи, а понякога правят това без знанието на родителите си. 87% от децата у нас имат профил в такава мрежа, през 2010 г. делът им бил едва 54 на сто. Броят на най-малките потребители от 9 до 11 г. се е удвоил от 2010 г. насам и три четвърти от тях имат профил в социална мрежа, въпреки че Facebook не допуска потребители под 13 г.

"Тук е родителската безотговорност. Родителите трябва да знаят, че и Facebook има специални защити за под 18-годишните. Те правят лоша услуга на малчуганите, позволявайки им да се представят за по-пораснали", обясняват от Центъра за безопасен интернет.

Освен това една трета от децата са под риск, защото оставят профилите си публични и всеки може да види информацията в тях. Все повече от тях споделят лична информация в акаунтите си като имената, училищата и хобитата им, както и снимки на лицата им. Те все още са по-предпазливи относно телефонните си номера и адреса си, но при 5% от тях тази информация е достъпна за всеки.

1/3 от децата са общували в интернет с някого, когото не са срещали на живо. До такава среща е стигало едно на пет деца. При тинейджърите по-големи от 15 г. срещата след запознанство в интернет се превръща в норма. Тези излизания, обаче, често са с връстници и със знанието на родителите им.

Изпращането на съобщения с текстове, снимки и клипове със сексуално съдържание засяга около 10% от децата и над 20% от по-големите тийнейджъри. За всяко второ от тях, което е получавало сексуално съобщение, това е било неприятно преживяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Аз пък си мислех, че опасностите дебнат децата в реалния свят.. Явно съм остарял :( въпреки това, ще се опитам да им обясня да не кибичат с часове в разни виртуални соц. общности, ами да си четат уроците, а ако все пак някой ги занимава с глупости в нета - да го блокират.. Какво по-просто от това? Що за тъпотия, че някой те напсувaл виртуално??
9
2
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Нито един нормален човек не би толерирал педофилията и за това я обвързвате с интернет и сигурността ни в него, елементарна пропаганда. Предполагам статии като тази ще зачестяват, за да могат да формират общественото мнение до степен да подкрепим повече ограничения в интернет, цензура, филтриране, преследване и така на татък. ЕС ще гласува закон който ще е замаскиран като защита на авторското право, след това ще дойде и този за нашата собствена защита. Всъщност всичко е за повече контрол и власт
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично съм жертва на недоброжелатели в мрежата поне по 20 пъти на ден. Аз съм бял мъж на средна възраст и де що има феминистка статия е насочена срещу мен. Това си е тотален ментален тормоз и трябват закони срещу него. ТРЯБВАТ ЗАКОНИ СРЕЩУ ФЕМИНИЗМА! С ефективни присъди и затвор. А за феминизъм в държавните институции, администрация и учебните заведения си трябва СМЪРТНА ПРИСЪДА! Трябва да бъде върната смъртната присъда САМО ЗА ФЕМИНИСТКИТЕ!
7
14
 
2
 
! Отговори
Деян Куцев преди 5 години
Кво жертви ба га сами си го търсят. Е преди година едно момченце сираче от сиропиталището рева за кило мандарини. Купих му половин кило и ай бисмиллях го качих на грила))
6
1
 
9
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Ако напиша какво заслужават тези "хора", които нараняват деца ще ме цензурират. Но Химическата кастрация и Приятното прекарване зад решетките им е най-малкото...
5
3
 
14
 
! Отговори
по ТВ преди 5 години
Милициите на Борисов масово малтретират протестиращи граждани!Нет медиите платено мълчат!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кастрация с две единични тухли,като си пазите палците на ръцете да не ги сплескате ведно с топките на педофила.Бързо и ефикасно и евтино изпълнение.За дезинфекция йод или първак с метилов алкохол!
3
2
 
12
 
! Отговори
Реалност преди 5 години
Педофилията е има в целият свят, лошото е, че в БГ е много слабо наказуема ! Резни му топките с градинарска ножица на педофила, и нека да видим дали ще се сети за нета.
2
1
 
14
 
! Отговори
месара преди 5 години
мама и тати у фейсо, а децата по разни сайтове ровят,..... идилия!
1
5
 
12
 
! Отговори
хм преди 5 години
peer to peer мрежите===========================аз дето съм на 30 и се имам за компютърно грамотен, не знам какво е това peer to peer мрежа, а тези деца къде се завират не знам.