100 кули за хиляди евро в унгарските поля – паметник на корупцията?

Хиляди унгарци искат независимо разследване за кражба на евросредства
21 ное 2018 20:45,
43

Унгарците искат европейски прокурор, затова и организацията "Алианс срещу корупцията" събира подписи за идването му. Будапеща обаче е против разследвания, водени от независим прокурор, назначен от Брюксел.

Андраш Хорват от организацията "Алианс срещу корупцията" обяснява, че в Унгария много от европейските средства, които идват, се крадат, а в страната няма институция, която да се заеме с този проблем.

"Подкрепям назначаването на европейски прокурор в Унгария, защото ако нищо не се случи, крадците ще си останат на свобода", казва друга жена пред "Deutsche Welle".

ОЛАФ вече разследва проект в унгарското село Тюкод. Има подозрения, че проект за насърчаване на туризма е бил сериозно оскъпен. Тук са издигнати 11 дървени кули, всяка от които на стойност 70 000 евро.

Скъпите дървени кули би трябвало да насърчават туризма в района, но наоколо няма нито ходел, нито ресторанти. В селото това е тема табу.

"За хората тук няма никаква полза от тези кули. От тях са спечелили само хората, заети с проекта", казва един жител на Тюкод, който крие лицето си.

Тези кули се оказват доста популярни в Унгария. В цялата страна има над 100. Журналистът, който е разкрил случая, е бил добавен в черен списък на унгарското правителство.

Корупцията става все по-сериозен проблем в Унгария. Според последната класация Унгария е на 66-о място в списъка на "Transparency International", наравно със Сенегал.

Според някои европейските фондове са още по-голяма предпоставка за корупция. Но дали е така?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан пaлячото е човек на Путин, затова спаси антибългарина груевски от затвор. Нали не приемаше бежанци бе корумпе? Унгария е затънала в корупция благодарение на Орбан. Един по един се разкривт мръсните ризи на всички патреоти-клели се в руска вярност. Говори се че Орбан е станал руски човек през 90'те когато са му дали куфарче с пари. Всички патреоти се разпознават по едно - мразят Европа и обичат Мaтушка Россия.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбанистите крадат като за Европейско!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМИ И НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТАКИВА КУЛИ. БОРИСОВ КАК НЕ СЕ Е СЕТИЛ?Наред с оградата може и кули да се изградят, голяма далавера ще е.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента, в който някой политик започне независима и полезна за страната му политика и става корумпиран. някой има ли обяснение за този феномен?
30
1
 
7
 
! Отговори
До Ганчо преди 5 години
***, имаме си и Графа. Че го забрави.
29
6
 
19
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Е, ние пък си имаме разбити пътища, криви магистрали, течащо метро, стадиони, басейни и къщи за гости. Не за хиляди а за милиони евро.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
иначе да бяха пратили танковете в Будапеща.Както ги прати в Лондон ли? :)
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, в Унгария поне може да видиш и пипнеш кулите изградени е Европейски пари. А какво да кажем за броенето на комарите по Дунава в България финансирано с Европейски пари. Даже и кули няма.Не могат ни стигна по тарикатлък Унгарците еееей.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан трябва да ходи на уроци при западняците ония разкостиха десетки страни и не крадат с милиони, а с десетки милиарди в САЩ и с трилиони само от Пентагона.
25
0
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Много добра идея,независим прокурор да разплете *** партенка на българските червени олигарси ала Баневи и останалите "партизани" от мутренският преход в България!
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел трябва да подържа илюзията за демокрация и свобода и се опитват елегантно да махнат Орбан иначе да бяха пратили танковете в Будапеща.
23
2
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
"Алианс срещу корупцията" :) :) :) Това хич не е работа на шорош!Корупция за хиляди евро в Унгария!!!Да дойдат в България да видят корупция за милиарди.Амсалаци
22
1
 
3
 
! Отговори
Marin Ruseborn преди 5 години
До неграмотен *** с Nr 14Ей, халло!Стой си на селто, любувай се на съседите си швeдитe и MЪЛЧИ.....
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шепа платени не знам си какво, дойче веле - фейк, Орбан е супер пич и се репчи на ЕС и т.н. Колко сме смешни. Хората постигнаха нещо, имат стандарт, гражданско общество и борят да го запазят. А тука селски тарикати на дребна, вечни опортюнисти и всезнайковци. Е затова сме *** на Европа и сме най-корумпираната и бедна държава. С този материал и манталитет назад в блатото. Нищо не заслужаваме. Да ни махнат от ЕС и да си видим наср...аните ***. Големи сте на думи, ама България е няма
20
1
 
13
 
! Отговори
незапознат преди 5 години
У нас пък направиха стадиони за 2-3 хил. души в села с не повече от 100-тина пенсионера, но щом документите са правилно попълнени - корупция няма
19
3
 
16
 
! Отговори
Торбалан преди 5 години
Орбан им разказа играта отвсякъде, оказа се че им е продал и дървени кули и то сещу пари. браво.
18
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 5 години
А в България колко пари са изсмукани от по разни програмки?!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудят се как да го изкарат корумпиран и престъпник. Това е коронният им номер спрямо неудобните.Орбан е стипендиант на Сорос все пак, знае кое как става.
16
1
 
22
 
! Отговори
Циркаджии преди 5 години
дигали дървени кули?! Баце що стадиони построи в запустели селца и паланки - свят ще им се завие!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан строи дървени кули, а европeндeлите му плащат по 70 000 евро Орбан е голям и ги е подпрял с една дървена кула от отзаде.