Какви опасности ни дебнат в магазините по Коледа?

Дори най-безопасно изглеждащите играчки застрашават децата
Обновена: 21 ное 2018 10:54 | 21 ное 2018 10:00, Нели Христова
7

За да са щастливи на потребителите, Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отново стартират кампанията "Безопасна Коледа".

За седма поредна година целта й е да предпази гражданите от опасните продукти, които заливат пазара по това време на годината.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на "Надзор на пазара" в ДАМТН Мирослав Йотов предупреди за какви стоки трябва да се внимава: "Агенцията все повече се фокусира върху по-новите продукти, които се пускат на пазара. Например антистрес играчка, която децата използват, за да се успокояват - играчка с магнитче, което много лесно се отделя от нея. При поглъщане може да причини фатален изход".

Децата имат и лесен достъп до батериите на спинърите, които също влизат в графата опасни. Дори и безобидно изглеждащите гумени свирещи играчки също представляват заплаха. Първо, заради нивото на звуковото налягане, което не трябва да надвишава 65 децибела и второ, заради уреда, който излъчва звука.

Но не само детските играчки могат да бъдат опасни. Здравето на потребителите е застрашено от пиротехниката и електрическите гирлянди.

"Както за играчките, така и за всички останали продукти имаме незабавни действия. Спира се на първо място при търговеца, след което се продължава и към вносителя", сподели директорът на "Надзор на пазара" в ДАМТН.

Мирослав Йотов отбеляза, че през последните години данните все по-малко сочат за инциденти с пиротехника.

Според него се повишават потребителската култура и превенцията, която се провежда. Производителите също се стараят да отстраняват повредите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Според менВсе така да продължава да ни бърка в джоба, бате ти Бойко, че като знам каква мизерия беше преди 10 години като нямаше кой да ни бърка в джоба ...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето си беше най-добре.Нямше играчки, нямаше опасности.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** от България не си купувам. Пазарувам само онлайн, доставената стока е в пъти по-качествена и евтина.---Ако не се усещаш, боклуц.ите дали ги купуваш в България, онлайн от САЩ или от Северния полюс, все са си произведени в Китай.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** от България не си купувам. Пазарувам само онлайн, доставената стока е в пъти по-качествена и евтина.
3
0
 
7
 
! Отговори
Роби Дениров преди 5 години
Една доста сериозна опасност са и джебчиите ,които точно това чакат - много хора с пълни портмонета , събрани на едно място !
2
4
 
7
 
! Отговори
Според мен преди 5 години
Най-голямата опаснот е бати Бойко като ви бърка в джоба след Коледа и Нова Година да плащате тока.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се хвърляте на всяка примоция като невидели, ще търпите опасностите:)