Шефът на "Алибаба" – член на комунистическата партия

Изиграл важна роля в подкрепа на новите "Пътища на коприната"
27 ное 2018 22:12,
25
Шефът на "Алибаба" – член на комунистическата партия
Снимка: Reuters

Най-богатият човек в Китай, основателят на гиганта в онлайн търговията "Алибаба" Джак Ма, се оказа член на Китайската комунистическа партия (ККП), съобщават китайски официални медии, цитирани от Франс прес.

Членството на Джак Ма в комунистическата партия беше обявено от в. "Женмин жибао", орган на управляващата ККП, в статия, възхваляваща участниците в развитието на Китай.

На времето бизнесменът беше дал да се разбере, че предпочита да не се меси в политиката. Сега обаче името му е споменато наред с други изключително богати членове на комунистическата партия, сред които милиардерът Сюй Цзяин - предприемач в сферата на недвижимите имоти и основател на групата Евъргранд (Evergrande).

"Женмин жибао" посочва, че Джак Ма е изиграл важна роля в подкрепа на новите "Пътища на коприната" - гигантска китайска инвестиционна програма в Азия и в Европа, лансирана през 2013 година от президента Си Цзинпин.

Публикацията го възхвалява като един от "изключителните строители на социализма с китайски облик в провинция Чжъцзян", където се намира централата на "Алибаба".

И тъй като много икономически сектори в Китай са доминирани от държавни предприятия, едно членство в комунистическата партия може да улесни дейността на частните предприемачи в сложния законов и икономически контекст.

Президентът Си иска да разпространи влиянието на Партията в частния сектор. Всяко предприятие, в което работят повече от трима партийни членове, трябва да учреди партиен комитет, а ако няма достатъчно членове, трябва да се обедини със съседни предприятия, за да се сформира такова ядро.
Три четвърти от частните компании вече съблюдават това изискване.

Според последните правила за партийните организации в предприятията, които бяха публикувани в неделя от агенция Синхуа, комитетите на ККП трябва да "направляват и контролират предприятието, така че то да съблюдава стриктно националните закони и регламенти".

Джак Ма не беше обявил членството си в комунистическата партия при листването на "Алибаба" на Нюйоркската фондова борса през 2014 година. Официалните медии не уточняват дали по онова време е бил партиен член или не.

Говорител на "Алибаба" отказа да коментира.

На времето Джак Ма демонстрираше известна дистанция с властите: "моята философия е да обичам правителството, но никога да не се женя за него", заяви той през 2007 година на Световния икономически форум в Давос.

Кандидат членовете на ККП трябва да положат клетва при приемането им: "Да бъда предан на Партията, да работя активно, да се боря за комунизма през целия си живот, да бъда винаги готов всичко да пожертвам за Партията и народа и никога да не предам Партията"

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
Куба например или Северна Корея? Много малко и трябва на компартията - просто да не се бърка на народа с петилетки и управление на икономиката и да има поне малко свобода на предвижването. Останалото само ще изчезне. :)
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умен китаец.
17
2
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
К'во стана сега? Пича бил забогатял ей така щото бил добър предприемач?! Книга написа, дава интервюта ... Оказа се че бил пропуснал най-ценният съвет: Стани член на ККП, ама не обикновен, а някъде в ръководството.
16
1
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
В личен план този другар вече е построил комунизЪма. И зрелия и развития, даже и капиталистическия. Взимайте пример, другарки и другари. Човекът продава, а не като другарката Поптодорова да краде кремчета от безмитния, нали ***.
15
3
 
8
 
! Отговори
Anon преди 5 години
... а в Китай при нивото му какъв да бъде? Учудвам се, че някой се учудва че е...
14
1
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Не мога да повярвам... с това високо чело
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата клетва имат всички партии. Партийните им телевизии са като "Работническо дело" на квадрат.
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефът на "Алибаба" член на комунистическата партияИначе няма как да станеш богат в Китай. Така беше и в България по времето на Цъpвyл Живков.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия марксисти как четат тоя КАПИТАЛ. Та скоростно станаха милионери.Маркс умре с тоя капитал който написа в пълна бедност и нищета в Лондон.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега то от икономическия модел щее развита и евтина икономика или как оттам скача какво ли не може и криптовалута да скочи не се знае то при тия са еднородни умни
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе не сие пил хапчетата то наскоро гледам има злоба и заяждане къде ли не мие интересно дали нее породена от едно парти на умник та понеже умния не направил това което трябва се пита сподвижника дали нее замесен в играта и тои а чия ли колонизация се крепи там
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Чичибаба , се появи Алибаба.
7
11
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
и да се подиграваме, първа икономика са, да видим как са държали на развитието на страната си, а как се нарича строя, явно няма чак такова значение
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11. Знаеме го Чичибаба. Докара в Министерството на Земеделието - четиридесете разбойника от изтока.И те си заминаха с корабите с жито в неизвестна посока.
5
8
 
13
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Браво Другарю *** !Показа им на хищните капиталисти,че сме способни и ние да бъдем богати и алчни,всеобщото добруване,към което води комунизма е за предпочитане за нас.
4
3
 
18
 
! Отговори
Тошо артиста Тато преди 5 години
Младо момче и знае как да слуша пленуми. И да върви с партиината линия
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в Китай друга партия има ли, освен КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА????
2
4
 
27
 
! Отговори
Антикомунист.. преди 5 години
Е,това е.Комунист,милиардер в Китай.Само в БГ комунистите са бедняци.
1
2
 
23
 
! Отговори
алибаба /41 разбойнк преди 5 години
....тоя е от нашите