Научна генетика, но без грам етика: Лулу и Нана – ГМО бебетата!

Използваният метод е забранен в много страни
Обновена: 28 ное 2018 10:30 | 28 ное 2018 08:50, Петя Славова
122

Китайски учен обяви, че е първият в света, създал генномодифицирани бебета. Новината взриви научната общност и предизвика бурни дебати не само от генетична, но и от етична гледна точка.

Използваният метод е забранен в много страни, тъй като е твърде рисков, предаде Bulgaria ON AIR.

Клиничният опит включвал няколко двойки родители. Всеки от бащите е ХИВ-позитивен. Учените твърдят, че още в началния стадий на ембриона са премахнали един единствен ген. Резултатът - родените момичета-близначета Лулу и Нана са резистентни на вируса на СПИН.

Още по темата

Въпреки че този метод не е приложим за широката общественост, той може да помогне на малък процент високорискови семейства да защитят своите деца от съдбата да се заразят с ХИВ.

Информацията за клиничния опит се появи в интернет и все още не е публикувана в никое научно списание.

Някои изследователи го определиха като "исторически пробив". Според много други обаче експериментът е "опасен и безотговорен прецедент". А и още е твърде рано да се прецени дали е успешен.

Според глобалната научна общност, до използваната от китайския екип технология, трябва да се прибягва само ако няма други начини за предотвратяване на болестта.

От университета, където работи Хе Джанкуи, изразяват "дълбокия си шок" от неговия експеримент.

Самият учен е разследван от китайските власти. Те настояват за открит и прозрачен подход към всяка клинична употреба на генетича промяна на човешки ембрион.

Едно от опасенията на учените е, че използваният метод може да доведе до създаването на т.нар. "дизайнерски бебета" - бъдещите родители да избират например цвета на очите или ръста на своите деца.

Именно поради тази причина през последните години мнозина призовават за спешни регулации на експериментите в генната терапия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Има красив филм, научна фантастика по темата, казва се "Гатака".Това е бъдещето, представете си децата да се раждат без НИТО едно ген заболяване, без нуждата от това да носят очила, без предразположеност към алергий, кожни заболявания, артрит, психологическо наследствени разтройства, без предразположеност към рак.Кой нормален човек не би искал това за детето си а би рискувал при генетичното тото, детето му да се разболее от левкимия на 8г например
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, то в Китай...и човешки ембриони правят на супа....каква етика, какви 5 лева
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махай ген и гледай какво става.., резултата ще е налице след години и тогава никой няма да може да се върне назад. До като хората си мислят че са по велики от еволюцията, винаги ще има проблеми
102
2
 
1
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
Значи може да се правят хуманоидни роботи, като София и Ерика, а не могот да се правят човешки клонинги. *** логиката.
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо, да не си правим хора, които работят за нас. Променями ги по такъв начин, че да изпълняват всичко и да не се оплакват? Какво по-хубаво от това?
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 104Но виж, ако клонинга съм аз, това не означава ли, че имам пълен контрол над себе си? Защо о-дяволите, ще плащам осигуровки, ьаплати и прочие, ако мога, да създам нещо, което е под пълен мой контрол?
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Ще може ли, да се клонирам и да се ползвам като прислуга сам, за себе си?"---Да, ще може да се клонираш. След което може да се ползваш, сам себе си, даже и за секс услуги. При това взаимозаменяемо: кеф ти да си булката, кеф ти младоженеца. :)
98
0
 
3
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
със сигурност в бъдещето ще има ГМ бебета, щете или не щете. Това не може да се спре.но такива технологии ще са достъпни само за отбрана много богата класа, под 1% от населението. за другите ще има забранителни закони и ще се раждат с болестите и всички други несъвършенства.още по в бъдещето, ще се програмират бебетата и тогава съдбата ти ще се решава още с раждането.
97
1
 
3
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
До Анонимен 101Да, ще можете да се клонирате. Моля посетете научните ни лаборатории на "4-ти километър", "Карлуково" или други наши филиали в страната . Услугата е безплатна. Само съобщете на рецепцията какво е психическото ви заболяване.....хм, упс, какво е желанието ви . п.с. Попитайте и за новата ни промоция. Безплатна бяла риза с дълги, дълги ръкави
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще може ли, да се клонирам и да се ползвам като прислуга сам, за себе си?
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97Все фантасмагории :)
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай скоро няма да има протестиращи майки. То и сега няма. Там майките са малко по-други.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, да "1984" на Оруел и "Прекрасният нов свят" на Хъксли чукат на вратата. Разбира се мнозинството т.е. плебса ги приветства възторжено като си въобразява, че ще му позволят да има "дизайнерски"бебета". Книгата "Ген" на Майкъл Крейтън също е на подобна тематика и нещата никак не излеждат розови.
92
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До IBMДа тай у ботя, английски лщне знакш ли, уе?
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Прав си. Или промяна или изчезване...
90
0
 
1
 
! Отговори
IBM преди 5 години
IBM bot mark this as FAKE NEWS!!!
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Небесните господари" - натам вървят нещата!Глобализацията е на път да премахне националните държави и корпорациите ще поемат управлението...
88
2
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
За тия дето се размечтаха за дизайнерски бебета и как само с лека операция опитни учени ще направят от такива *** кифли и криви *** като вас фотомедели с богоподобен интелект ... Мухахаха.... моя съвет е да се позаинтересувате предварително от ценоразписа за подобни услуги . Щото ако си мислите че на цената на кило кремвирши някой ще се навие да ви прави красиви и умни, то наистина никаква генетика няма да помогне нито на вас , нито на децата ви . Услугата ще я има но за богатите .
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До KualaПрав си. Вече има създадева изсуствена утроба, така че няма да има нужда някой да ги отглежда
86
1
 
2
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Предполагам че на първя масто колегите на тоя китайски билог са много ядосани, защото това откритие, или успех, не е станало в САЩ. Другото интресно положение е кого интересува тия открития. Сигурно ще се стигне до създаването на дизайнерски бебета. Но кой ще ги отглежда не е ясно. Днешното западно поколение масово не иска да има деца. Не иска да си създава грижи, проблеми. Тия дизайнерски бебета сигурно ще се програмират и бързо да израстат. И ако станат като еничарите едно време, мамо мила.