10-те храни за силен имунитет през зимата са...

Списък с продукти и ястия, на които да обърнете специално внимание
12
10-те храни за силен имунитет през зимата са...
Снимка: Istock

През зимата имунитетът спада по много причини. Липсата на витамин D поради намаленото греене на слънцето е един от факторите, които влияят. Набавянето на витамини от плодовете и зеленчуците също се оказва по-трудно, отколкото през пролетта и есента.

Цинкът е минерал, който има пряко отношение към имунитета, а ядем ли достатъчно храни, богати на цинк?

За да отговорим на този въпрос, а и за да покажем на кои храни трябва да се наблегне през зимата, сме събрали списък с продукти и ястия, на които да обърнете специално внимание през зимния сезон.

Преди да ви запознаем с него обаче е важно да отбележим, че за да не страда имунитетът ви е необходимо да не пропускате закуската. Тя трябва да е питателна и богата на протеини, полезни мазнини и минерали.

В обяда и вечерята си включвайте по-често гъби от всякакви видове. Те са богати на бета-глюкани, които повишават имунните защити и укрепват организма.

Здравето на червата е от огромно значение за имунитета. Полезните бактерии в червата повлияват пряко състоянието на имунната система. Затова е необходимо да се набляга на пробиотични храни като ферментирали продукти, кисело мляко, кисели краставички, кефир, продукти с квас, желатин.

Кои са храните, на които трябва да наблягаме през зимата за добър имунитет, вижте в следващите редове.

Пилешка супа

Пилешката супа е естествен стимулант за имунната система. Тя помага за освобождаване на проходимостта в носа и синусите при настинка и вирусни инфекции. Пилешкото месо и бульонът от него освобождават аминокиселината цистеин, която действа благоприятно за имунната система и повлиява добре различни респираторни заболявания, включително бронхит.

Цитрусови плодове

Цитрусите са много богати на витамини, особено витамин С, който играе важна роля в изграждането и подсилването на имунитета. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Б.Б. преди 5 години
1-10: суджук
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън,дрън.Моята теория е,че рецепторите на всеки човек подсказват какво да ядем.Яжте само салати,а после се овълчвате към месо и обратно.Зимата има ли грип,задължително чесън или кромик лук,препечени филии,сирене и чаша вино.Лекарствата помагат за едно,но нарушават функциите на други органи.Само природна аптека.Медицината в краен случай,след правилна диагноза на добър специалист.Моят дядо живя до 95 години казваше"всеки трябва да си е сам доктор"...
9
3
 
2
 
! Отговори
До Чукачев преди 5 години
Тия, с минусите, нищо не разбират. Женен съм от 25 год., а почти от 30 не бях взимал лекарства и не боледувах(оправях се с ракия - над 54 град., лук-стар кромид и секс. Пиша в минало време, защото в края на февруари паднах и си ударих главата, после(няколко месеца по-късно) последва операция(следствие на удара, освен мозъка бе пострадал и един от бъбреците). Пих лекарства няколко месеца - вече не пия нищо! За 1-2 години ми е забранен алкохола(от време на време си позволявам около 100-150 мл вино
8
1
 
3
 
! Отговори
А пачата преди 5 години
ДЕ Е???
7
2
 
12
 
! Отговори
Пенционер преди 5 години
Зиме-лете, аз имам пари само за кренвирши от 2лв. и типов хляб. По празниците - може и кокали с малко месце останало. За 40г. трудов стаж - толкова. Не ми трябва имунитет, моля се само да се свърши този живот кучешки час по-скоро.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте по често aмчъмъ ефекта е поразителен
5
3
 
2
 
! Отговори
+ преди 5 години
9 от 10 използвам през зимата ,само без картофа като този на снимката.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам снимката и се сещам за израза на баща ми към дядо ми( баща му)...Сядаме на масата на обяд един ден, обаче баба и майка ми ги нямаше и дядо решил да направи салата и нарязал домати като ей тези картофи на снимката, даже по-големи- толкова на едро и бащата си гледа чинията със салатата и му вика...."Ти тез домати като за кравата си ги нарязал"Аз и брат ми се смляхме от смях.Имахме крава тогава.....))))
3
8
 
12
 
! Отговори
чукачев преди 5 години
Пропуснато е : чу ка не то . То дава май добър имунитет.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до таа дето копи-пействала тоа текст тука> някой казвал ли ти че си тъъъъъъъъъппппппппаааааааа гъъъъъъъъъъъъссссссккккккккааааааааа
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домашно вино и след това всичко останало.Леле сега как ми влиза за закуска със сиренце полято със зехтинец...