Биоинженерна революция: Новият човек, готови ли сме?

В лабораториите на Китай и САЩ се кове бъдещето на човешката раса
Обновена: 3 дек 2018 09:16 | 2 дек 2018 20:25, Елка Василева
105
Биоинженерна революция: Новият човек, готови ли сме?
Снимка: БТА

Твърди се, че в Шънджън са се родили първите генетично модифицирани деца. В лабораториите на Китай и САЩ се кове бъдещето на човешката раса. А Европа, изворът на човешкото знание, се занимава с миналото, пише Дойче веле.

Духът излезе от бутилката - генетично модифицираните хора са сред нас. Две момиченца, появили се на бял свят преди няколко седмици в Шънджън, Китай, са първите човешки същества, родени с редактиран геном, твърди китайският учен Хе Джанкуей, ръководил научния експеримент.

Близначките са деца на китайско семейство, в което единият родител е носител на ХИВ. Те са заченати чрез ин витро процедура и са програмирани да бъдат резистентни към вируса на СПИН. Опитът да се заменят двата огледални гена, отговарящи за имунната реакция, е бил успешен само при едно от децата. При второто се наблюдава смесване, което няма да му осигури резистентност. Този първи човешки експеримент е възможен благодарение на технологията за генетично редактиране CRISPR/CAS9.

Още по темата

За ползите и вредите

Генетичното инженерство не е нещо ново - човечеството вече 40 години усъвършенства своите инструменти за интервенция в генома на огромен брой видове. Големият пробив в редактирането на човешка ДНК идва с CRISPR - технология, взета на заем от естествен защитен механизъм при бактериите и археите.

Откритието на биоинженерите Дженифър Дъдна и Еманюел Шерпантие от 2012 година позволява подмяната на конкретни гени по сравнително лесен и евтин начин. С помощта на протеина CAS9 се създава ножица, която прерязва ДНК на точно указано чрез РНК нуклеотиди място. Използвайки заздравителните ѝ механизми, в двойната верига на молекулата се въвежда нова матрична ДНК. Резултатът - редактиран ген, който се предава и на следващите поколения, тъй като е подменен на ембрионален етап.

Този нов метод може да се превърне в победа над онкологичните и вродените заболявания, да доведе до създаването на универсални ваксини от нов вид, да донесе огромни ползи за човешкото здраве и дълголетие. Но в същото време би могъл и да бъде ключът към друг социален ред, базиран на генетични неравенства (или пък равенства - чрез уеднаквяване), би могъл да бъде първата стъпка в създаването на нова по своя еволюционен смисъл човешка раса, би могъл да раздели човечеството на две. От нас зависи къде ще поставим границата, а по всичко изглежда, че не разполагаме с инструментите да създадем единен, общочовешки подход и граници просто няма да има.

В САЩ и Китай технологията вече е достигнала училищната лаборатория. Разумен ход, като се има предвид историята на личния компютър - неговата демократизация през 1980-те, последвана от превръщането му в ежедневен предмет и икономическите ползи от това.

В Германия обаче право да работят с CRISPR имат само лицензирани за генетични изследвания лаборатории. А единствената европейска страна, която позволява генетичните опити с хора на ранна ембрионална фаза, е Англия. В това време университети и частни корпорации в САЩ и Китай напредват с огромни стъпки в генетичната надпревара, която за разлика от космическата ще има реални, непосредствени последствия за човечеството.

Къде е Европа?

За първи път в историята Старият континент не е водещ в науката и технологията. Европа, изворът на човешкото знание, философия и прогрес, се занимава със своето минало, докато бъдещето на човешката раса се кове в лаборатории в САЩ и Китай. Революцията на генното инженерство се състоява пред широко затворените ни очи. Достъпна и нерегулирана, тя превръща homo sapiens в еволюционен демиург и отваря път към немислими неравенства и възможности пред човешката раса. Войната за патенти върху свръхваксините и свръхчовека е факт, а ние - европейците, не просто не участваме в нея, а сякаш не я забелязваме.

Днес решаваме как децата ни да обитават свят на генетично неравенство, с регулиран от пазара достъп до продукти като увеличена продължителност на живота, чисти от болести ембриони и универсални генетични ваксини. Днес се раждат първите генетично модифицирани бебета. Днес първият емоционален робот получава саудитско гражданство. Днес е научно-фантастичното бъдеще, което е вълнувало детските ни умове в книгите на Саймък и Азимов. И нашето разединено човечество, а още повече нашата разединена Европа, са напълно неподготвени да посрещнат огромните философски въпроси, породени от биоинженерната революция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
...... преди 5 години
До Анонимен Post 21Световно изестни и най-уважавани личности като Елън Мъск, Бил Гейтс, Стийв Возняк, и С. Хокинг (лека му пръст) предупредиха, че създаването на изкуствен ителект може да бъде пагубно за човечеството. Прочетете повече в интервюто на С. Хокинг Хокинг от октомври 2016: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството във Наука Offnews.
60
0
 
0
 
! Отговори
23860098 преди 5 години
Мисля, че Гея няма да подмине това, което е направил тоя китаец, за което му свалям шапка, но майка Земя ще ни припомни, къде ни е мястото. Като се гледам и гледам другите колко сме алчни, това постижение ще се превърне в най-големия ужас в човешката история, дейност, природа, това което се гледа под микроскоп, историята показва че не е за добро.
59
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Дойде времето на "аз няма да правя деца!"
58
0
 
1
 
! Отговори
-|- преди 5 години
До ДимитровИнтересен филм безспорно. И да, ползите от подбна интервенция звучат примамливо. Не съм сигурен какви са "минусите", обаче. И както спомена някой друг тук - може и да не сме готови все още за това.
57
0
 
4
 
! Отговори
Hans Rus преди 5 години
До ДимитровЗвучи много добре хората да нямат никакви болести, но кой тогава ще купува лекарствата. Фармацефтиката е мултимилиардна индустрия, която няма да се предаде лесно.
56
0
 
1
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Генното инженерство е природна работа, етап от естественото развитие на материята!
55
4
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Още миналия век, в началото на 90-те години ме сполетяха тези думи:Ген за ден,гени за години,гении за векове.Дали генното инженерство е гениално - съмнявам се. По-скоро е ген за ден.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите са на върха на еволюцията!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света твори и произвежда, а Европа си вика мигранти от Африка.
52
4
 
4
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Първо трябва пак да бъде построен развития социализъм и едва тогава човечеството може да бута по генетиката. Генната модификация в условията на капитализъм е много опасно нещо. САЩ трябва да бъдат спрени на всяка цена, иначе не се знае до коя крива круша ще докарат човечеството. Дано братята китайци изпреварят!
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
може да изправят трупа на Ленин от мавзлолея
50
3
 
6
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Има красив филм, научна фантастика по темата, казва се "Гатака".Това е бъдещето, представете си децата да се раждат без НИТО едно ген заболяване, без нуждата от това да носят очила, без предразположеност към алергий, кожни заболявания, артрит, психологическо наследствени разтройства, без предразположеност към рак.Кой нормален човек не би искал това за детето си а би рискувал при генетичното тото, детето му да се разболее от левкимия на 8г например.
49
2
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Както казва съпругата ми ,"Ами ние сме много напред в генетиката,вече постигнаха желания за всички политици избирател,чийто еквивалентен образ е -уста,право черво,*** отверстие две мозъчни клетки ,но само едната в активен режим.А още чалгата на макс
48
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
А къде сме ние.Както може да се очаква ние сме пак на скамейките ,ама на онази от последния ред.След като преди много години онзи незабравим Симеон Дянков,който е безпределно *** сподели една своя съкровенна мисъл относно "ФЕОДАЛНИТЕ"старци,която се превърна в нещо като лайтмотив в управленията на Борисов по отношение на науката.А именно ,науката е вредна за България и колкото един народ е по-изпростял толкова е по-удобен за управление,и се нуждае от по-елементарни неща.Чалга,гюбеци,шльокавица
47
1
 
3
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Глупости правят възгордялите се "убени". Въпросът е кой ще плаща последствията хахаха 2
46
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А китайците ще могат ли да придадат на бай ти *** ген за акъл или науката е безсилна? Все пак след като и бог не е успял да го дари с него...
45
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреите са виновни на Бай ти *** че мирише на лук... Събуди се от кошмарния си сън, казваше някога Спенс... 😂😂😂😂
44
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре стига с тия евреи бе, стана досаден. Евреите са хазари, а главният им равин в Русия се казва Путин, а в Украина Парашенка.
43
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами излизат нови методи за секвениране, цените падат, науката се развива. В Европа сме против някой, който на 20 е обречен да хване диабет, а на 40 *** от рак, да яде ген. модифициран банан, защото някой вярващ вярва, че е вредно. Даже мацките, наместо да се тестват като забременеят, предпочитат да обличат жълти жилетки, но да раждат....
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер.До някъде си прав. Има една общо приета догма втълпявана на всички наричана физика в различните и форми. За съжаление , а може би за радост, тя е в дълбока криза което винаги е било ситуацията преди качествен скок в общото виждане за същността на природата. Да поставяш собственните си моментни виждания за света като единственни и над всичко е също толкова глупаво колкото да вярваш че земята е център на вселената.