Facebook ни излъга! Не опази данните ни

Отново е предоставяла достъп на избрани партньори
6 дек 2018 12:23, Бойчо Попов
16
Facebook ни излъга! Не опази данните ни
снимка: Ройтерс

Очевидно най-голямата в света социална мрежа няма да може да се отърве от скандалите през цялата 2018 г. Facebook Inc. е позволявала на някои компании, включително Netflix и Airbnb, да имат достъп до списъците с приятели на потребителите, след като е прекъснала достъпа до тези данни за повечето други приложения около 2015 г., става ясно от документи, публикувани в сряда от британски депутат, разследващ фалшивите новини и социалните медии.

Още по темата

223 страници вътрешнофирмена комуникация в периода между 2012 г. до 2015 г. между високопоставени служители, включително и основателя и главен изпълнителен директор Марк Зукерберг, предоставят нови доказателства за предишни твърдения, че Facebook е избрала любими компании и е имала отчасти антиконкурентно поведение, коментира Ройтерс.

В долната част на всяка страница има надпис "Confidential" или "Highly Confidential", но от тази сряда тези документи на американската онлайн мрежа може да бъдат намерени на уебсайта на британския парламент. Комисията по цифровите технологии, културата и медиите го е публикува през деня.

Парламентаристите разследват как групата се занимава с личните данни на потребителите. А според Деймиън Колинс, председател на комисията, документите показват, че калифорнийският концерн не защитава поверителността на своите потребители. 

Причината за разследването е скандалът около обявилата фалит британска консултантска компания Cambridge Analytica. Тя е създавала профили на интернет потребители за своите клиенти, чрез които рекламодателите да подготвят реклами. Cambridge Analytica е получила незаконно достъп до данните на 87 млн. потребители на Facebook. Приложение, мини-програма, използвана от някои потребители на Facebook, не само е събирала данните за тях, но и за техните приятели в мрежата. Повечето от тези приятели никога не са давали съгласието си за това.

Вижте целия материал тук 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
фацабука го ползват същите онези хора, които на стари години няма да имат нищо против да хвърлят известни суми пари от балконите си на ало апашите...
10
1
 
15
 
! Отговори
mdaa.. преди 5 години
нима все още има някой на този свят който вярва че основателят на fb e Зукерберг?ако има - много сте наивни :) това е пръвата и най-голяма платформа за следене на хора - навсякъде по всяко време. изтривате снимка от fb? дали.. тя си стои на сървърите им и с един селект в бъдеще те виждат къде си бил с кой кога.. един път качите ли снимка в нета.. тя завинаги остава там.
9
0
 
6
 
! Отговори
До SHEFA преди 5 години
Един възможен сценарий е някоя сутрин на вратата да ти потропат данъчните и полицията и да разбереш, че дължиш ДДС. *** после обяснявай, че нямаш сестра...
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете статията в английския в-к Гардиан от днес facebook-documents-uk-parliament. Прочетете и материалите на хакерската група Анонимус, показваща как ЦРУ, правителството на Англия, Фейсбук и др. са финансирали групи за раздухване на антируска истерия в различни държави, включително и в България.Фейсбук се очертава все повече като филиал на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ за много незапознати. За запознатите- нищо ново, тъй като ЦРУ е неговата акушерка.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФЕЙСБОКЛУК
6
1
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Това е част от доходоносните пера на Фейса - мислите ли че, е леко да се лишат от него?
5
1
 
18
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Фейсбука е мястото където отделният индивид иска да покаже,че все още не е отпаднал от хранителната верига,едно съревнование между хората,което не им носи нищо.Сега е бума на елхите.Едно лицемерие се носи,във фейсбука се харесват,а зад гърба се плюят.
4
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Че то кой го е правил, че да ни пази данните.
3
6
 
6
 
! Отговори
Оги преди 5 години
GDPR влиза в сила от Май 2018... изтичането на информация е преди това. Отделно ФБ е американска компания, до голяма степен извън европейските регулации. От гледна точка на правата за ползване на социалната мрежа, то потребителите до голяма степен се откават от тях в момента на приемане на общите условия.
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие сте се излъгали още в момента, в който сте си направили профили.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за какво изобщо ви е "фейсклюк"?