Как Русия може да направи важна услуга на САЩ

Афганистан може да е не само главоболие за Кремъл, а и коз
6 дек 2018 14:30, Елка Василева
32
Как Русия може да направи важна услуга на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Вашингтон изглежда е осъзнал, че поне един от най-важните му проблеми е нерешим без участието на Русия. Това сочи предстоящото посещение в Москва на високопоставен служител от Държавния департамент. Какъв е точно проблемът на САЩ и как би могла да помогне Русия?

В Москва пристига специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад - и събитието само изглежда не толкова значително. Държавният департамент официално потвърди визитата за началото на декември. В руската столица гостът ще разговаря със специалния представител на президента Путин за Афганистан Замир Кабулов. Основна тема ще са преговорите на официален Кабул с радикалната опозиция - талибанското движение, пише "Взгляд".

Информиран дипломатически източник съобщи тези дни пред афганистански медии, че Кремъл и Белият дом са сключили неофициални споразумения, засягащи талибаните. По негови данни са зачестили неофициалните срещи между руски и американски дипломати. А Залмай Халилзад и Замир Кабулов често разговарят по телефона.

Източникът резюмира: Щатите се стремят да включат Русия в подготовката за преговори между Кабул и талибаните. А талибанското представителство в Катар, де факто с функции на "посолство", се мъчи да преговаря и с американците, и с руснаците.

Това бе косвено потвърдено от руския посланик в Кабул. Александър Мантицки заяви, че гледищата на Москва и на Вашингтон върху мирния процес в Афганистан съвпадат, и изрази надежда единодушието да прерасне в общи действия.

Кабулов пък изтъкна, че Москва "не търси конкуренция със САЩ в афганистанското уреждане". "С Халилзад се познаваме отдавна, ще се срещнем отново - той се кани да идва тук", заяви той. За известни промени в политиката на Щатите косвено спомена впрочем и държавният секретар Майк Помпейо - каза, че Вашингтон е готов да работи с всички страни, в чийто интерес е да бъде запазен мирът в Афганистан.

Защо ли Щатите внезапно пожелаха да разговарят с руснаците за Афганистан? Какво всъщност значи това?

За да отговорим, ще припомним най-напред колко е важен за Америка Афганистан.

Най-дългата война в историята на Съединените щати е болезнена точка за националната гордост и славното военнополитическо наследство.

На 11 септември 2001 г. Америка за пръв път в историята бе атакувана на своя земя. И не от голяма държава, а от група бойци, крили се из афганистанските пещери. Това естествено накърни националната гордост на англосаксонците.

Принципната невъзможност да спечелят афганистанската война е още един удар по самосъзнанието им. Разполагайки с най-голямата военна мощ, Америка не може да надвие 10-12 хиляди полугладни талибани, воюващи главно с пушки и полуавтоматични оръжия от миналия, че и по-миналия век. Така се чувстваха общо взето и съветските генерали - прекарали години в Афганистан, те все не схващаха как така още не са спечелили войната.

Вашингтон дълго време съзнателно пренебрегваше интересите на Русия в Близкия изток и Средна Азия. Афганистан - една от най-важните държави в Ориента, не бе изключение. Напротив, ярък пример стана тук опитът да се проектира върху отделна страна отдавна изчезналият еднополюсен свят. Америка не слушаше и не желаеше да слуша никого.

Нещо повече, освен пренебрежението Русия с умисъл бе обвинявана, че дестабилизира ситуацията и подкрепя талибаните. Високопоставени американски военни заявяваха, че на участници в движението се доставят руски оръжия и суров петрол (!).

Това обаче не трая дълго. И днес става ясно, че САЩ са извършвали един вид психологическа операция срещу Русия. Срещу една сила, сериозно активизирала се отскоро в стратегически значим периметър, дълго време незачитан от нея.

Русия остана доста време без политика към Афганистан. Но сега виждаме поне стремеж да оформи такава. Москва има и всички основания да го направи. Русия притежава съществени конкурентни предимства, познава страната, региона, народа и местната култура. Руските специални служби все още разполагат с топографски схеми, карти и бази данни за Афганистан. Това е и първата причина Америка благосклонно да потърси съдействие от Москва за решаване на афганистанския проблем. САЩ разбраха, че без Русия това ще е крайно трудно, тъй като Москва има влияние, а и опит в тези неща.

Втората причина се крие в самите Щати. Сегашното американско правителство гъмжи от ултрапрагматици, които пет пари не дават за разни идеологически спекулации. Идеите от времето на президента Обама, че сътрудничеството с авторитарни режими е невъзможно, дори не звучат сериозно за днешните стопани на Вашингтон. Правителството на Доналд Тръмп е готово да разговаря почти с всекиго. Стига да получава доходи от геополитиката, да направи външната политика рентабилна. А днес Афганистан е черна дупка за Щатите.
Трета причина е регионът. Важни промени станаха след 2014 г., когато от Афганистан бе изтеглен основният военен контингент. Тогава се промени и начинът, по който много световни и регионални столици гледаха на американската кампания. Днес на практика всички големи играчи се обявяват против американското военно присъствие. Сред тях са и Русия, и Китай, и Пакистан, и Иран.

Кампанията на САЩ среща скептично отношение и в Турция. Иран активно се намеси в Западен Афганистан - тамошната провинция Херат фактически стана нова персийска провинция. Пакистан открито започна собствена игра - в разрез с интересите на САЩ. Китай взе да заявява, че е недопустимо регионът да бъде превърнат изцяло в казарма или военна база. По-късно Пекин задейства икономически проекти в Афганистан. Индия също вече гледа скептично на американската политика в Ислямската република.

И с тази политика САЩ фактически се озоваха в положението на обсадена крепост. На практика никой по периметъра не подкрепя афганистанската им операция.

Тъкмо тази геополитическа ситуация е всъщност глобалната атмосфера, значително влошила нещата. Което дълго време остана незабелязано от Вашингтон. Сега САЩ явно се надяват на помощ от Русия поне по този проблем.

Разпространено е мнението, че Русия няма какво "да продаде" на Америка. Москва уж нямала никакви лостове за въздействие или предимства, които да подтикнат Щатите към нормален диалог. Но излезе, че Афганистан може да е не само главоболие за Кремъл, а и негова силна страна.

Общата геополитическа ситуация около Афганистан налага съответни правила в играта. Москва може "да продаде" на САЩ своето влияние и знанията си за региона и страната, като ги използва в свой собствен интерес. Руско-американското сближаване по това направление не е фантом, а реалност. И едва ли не единствената добра новина по целия периметър от геополитически язви в днешния световен ред. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: АфганистанСАЩрусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТочно през Афганистан минава в продължение на векове. Запознай се по-обстойно преди да говориш.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27 Не вярвам през планините да преминава важният път от Близкия изток за Азия?Погледни картата и ще се убедиш колко лесно Афганистан може да бъде заобиколен.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Че наркотиците малък ресурс ли са бре? Това е най-доходоносния ресурс след петрола! Освен това Афганистан свързва Близкия Изток с Азия. През тези земи минава пътя на коприната.Британците загубиха и трите войни срещу Афганистан. Така и не успяха да го превземат. Сфери на влияние, ала-бала, нито Британската, нито Руската империи ги има. СССР се разпадна след Афганистан, а САЩ от 20 години се мъчат и само трупат дългове. Затова Афганистан е наречен "гробище на империи".
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците не са англосаксонци ,докога ще пишете подобни глупости ?Те са един голям сбирщайн .
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22 Грешиш!Афганистан нямат почти никакви ресурси,освен разбира се наркотиците,нямат излаз на море!През 17-20в.Афганистан е бил поделен на сфери на свлияние по-голямата част беше към Британската империя ,севера пък на руснаците!Интереса на британците беше само един да не допусне Русия да владее територии от които може да атакува излаз на топлите океани!
22
1
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
БаSi, тия мириканци още Афганистан не са оправили, тръгнали на трета световна с Русия. Изглежда ултра слаб противник не е достатъчно условие за да победи великата и високотехнологична армия, както беше теорията досега. Трябва и терена да е равен.
21
2
 
18
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Афганистан е много важен. Който държи Афганистан, държи света. Причините са много. Географското им положение е ключово и притежават много ресурси. Тази територия е почти непревзелаема. Истинска крепост от планини. Местните от хилядолетия бранят тези земи чрез партизанска война. Най-великите империи са владяли Афганистан. Персийската Империя, Империята на Александър, Монголската Империя, Британската Империя, СССР, сега САЩ. Всички те имат нещо общо - проваляли са се да наложат властта си там.
20
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите затънаха в Афганистан и се чудят как да се измъкнат навреме, за да не стане като във Виетнам, когато бягаха с хеликоптери от покрива на американското посолство в Сайгон и от крачолите им течеше кафява течност.
19
7
 
15
 
! Отговори
Мда преди 5 години
В Афганистан няма нищо ценно за крадене и това силно дразни Тръмп,за разлика от предишните,които бяха склонни да хвърлят пари на вятъра.Поне да беше на границата с Русия,да инсталират оръжия и прочее,а то НИЩО.На всичкото отгоре няма излаз на море.
18
15
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, според вас Близкия,Средния и Далечен изток колко населсние ще има примерно след двайсет години и какви ресурси ще има в този регион????Вие сте валат селяни прости!!!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага щом Пиндостан докара геополитическата ситуация до положението фекалийте стигнаха до шията, мигом силно започва да се надява на помощ от Русия.Това с едната ръка.А с другата?Заплашва да разположи ракети с малък и среден обсег по целия периметър около Русия.
16
3
 
26
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Русия от своя страна има нужда от по-спокоен Афганистан,защото е близо до границите и.Оттам често се прехвърлят ислямисти и евтини наркотици.Впрочем бумът на наркопроизводството в Афганистан до голяма степен се дължи на ЦРУ-най-големия дилър на хероин в света.И ако се чудите,защо албанците владеят пазара на тоя наркотик в Европа,то отговорът е в американската база в Косово,където спокойно могат да кацат самолети от Афганистан без проверка....
15
1
 
19
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
наистина афганистан е важен за краваристан... там няма нищо друго освен макови полета растящи на високопланински плата... затова е войната толкова дълга... руснаците го признаха още преди 30 години за какво са били там и как хамериканосте са ги вкарали в капана на войната... и сега искат същото...
14
0
 
25
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Пакистан отказва на САЩ достъп през своя територия до Афганистан. Американските войски там ще трябва да се снабдяват през Русия и бивши съветски републики. Кофти работа.
13
1
 
17
 
! Отговори
Нищо подобно преди 5 години
Интереса на Русия е да ги натиква все по дълбоко в афганистанското блато.
12
1
 
26
 
! Отговори
Факт преди 5 години
САЩ са в Афганистан от 17 години и са постигнали по-малко контрол,отколкото СССР за 10,въпреки ресурса с който разполагат.За трите английски войни да не говорим-те са пълна трагедия.Въпросът е на кого и за какво е нужен Афганистан.Америка има интерес непрекъснато да демонстрира всемогъщество,а в Афганистан става точно обратното.На всичко отгоре талибаните(създадени от самите САЩ) биват изместени от още по-радикални организации.Очевидно трябва да направят нещо.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка продължава да не слуша и да не желае да слуша никого. Пиндостан е в ролята на прословутия коч, който тичайки по релсите се сблъсква с идващия насреща локомотив.
10
1
 
27
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
До Анонимен 8Това сравнение даже не е необходимо. Сравни Афганистан преди и след идването на муждахидините (подкрепени от САЩ).Ония, които удариха кулите не бяха ли от СА?А между другото, откакто САЩ са в Афганистан, производството на опиум е скочило в пъти.Това се опитват да сътворят и в Сирия, която беше светска държава, но правителството не искаше да е васал на САЩ.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое му е славното на вашето военнополитическо наследство, че да обръщате внимание на някакви си болезнени точки?
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо трябва да им се помага на американците???Не виждам нито една причина да го правят руснаците!!Но нали са православни и славяни................в ДНК-то им е кодирано да бъдат наивни..........а това много добре се използва от англосаксонците!!!Примери от историята...........колкото искате!