С колко поскъпва водата? Чакат да каже инфлацията

Увеличението е от 1 януари, на места кубик стига трите лева
34
С колко поскъпва водата? Чакат да каже инфлацията
Снимка: flickr

Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари.

На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени, съобщава "24 часа".

Преди регулаторът да се произнесе окончателно, ще изчака обявяването на поскъпването на живота. Инфлацията е основна част от формулата за определяне на цената на водата, другата компонента са инвестициите на водните дружества.

Според предварителния доклад на регулатора най-голямо увеличение е предвидено в Бургас. Там кубикът ще поскъпне с 27 ст. до 2,997 лева. Предвижда се в София кубикът да се вдигне с 23 ст. и да стане 2,585 лв. За Варна регулаторът планира качване до 3,097 лв. при 2,974 сега. В Пловдив увеличението е от 2,20 на 2,216 лв. за кубик.

За Монтана и Враца ще има редуциране от полагащото се поскъпване, тъй като в противен случай цената щяла да надмине социално поносимата, посочват от КЕВР.

Поради това се предлагат съответно 2,967 и 3,171 лв. за кубик.

По-високи цени от 8 до 14 ст. на кубик са предвидени и в Смолян, Силистра, Русе, Перник, Шумен, Сливен, Ямбол, Добрич, Брацигово, Златни пясъци, Радомир, Видин, Велико Търново, Габрово, Плевен, Кресна, Благоевград.

Само в Кърджали ще има намаление, но то е заради неизпълнението на заложените инвестиции от местното ВиК.

От КЕВР посочват, че въпросните изчисления за промяна в цените са направени въз основа на данните за инфлацията до октомври. И че с публикуването на новите данни за ноември може да има други стойности, които ще са окончателни и ще влязат в сила от 1 януари следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: водаинфлацияНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
fred 13 преди 5 години
А жълтите жилетки дали са съгласни ...!!!!Българино крайно време е да се пробудиш стига са ни работили ?
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Иванов защитава монополистите. Докато е на този пост, няма да се спре да издевателства над народа. Крайно време е да го изметем от КЕВР.
31
0
 
5
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
Съгласем съм на 3 лв ,но да е питейна.Тая дето сега тече не само, че не се пие ами и разваля уредите.
30
0
 
18
 
! Отговори
франсе преди 5 години
Да сложим жълтите жилетки
29
0
 
22
 
! Отговори
Българин 1 преди 5 години
Е уж небивал икономически ръст пък инфлация !!!
28
0
 
20
 
! Отговори
Живота преди 5 години
Съсипахте го от скъпотия Бургас, още ще се обезлюдява!
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо да вдигнете пенсиите,заплатите във връзка с инфлацията?
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 3 лева във Варна?Защо?Защото е герберастка фирма?
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предвижда се в София кубикът да се вдигне с 23 ст. и да стане 2,585 лв."Значи около 10%. Ся ми дигнете и заплатата с 10% и съм съгласен(не съм държавен служител, сори).
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тока кога?
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ке да има живот в Тикволандия.
22
4
 
11
 
! Отговори
Наводнение преди 5 години
Ама коя вода поскъпва, студената, топлата, минералната или огнената?
21
1
 
22
 
! Отговори
ogin преди 5 години
водата трябва да е безплатна за всичкиАз вода не плащам
20
0
 
45
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Не се награбихте. Нова година - ново увеличение. Ей така неусетно по 4 пъти в годината с по 1-2% и за 10 години са станали двойни сметките ни. Но сега ще излезе Тиквуний и ще каже: ДА АМА ЕТО АЗ УВЕЛИЧИХ С 10% ЗАПЛАТИТЕ! Ама на кой? Защото моята не е увеличавана 10 години, на жена ми също. Ще се насочваме към Терминал 2. Пролудихте народа си - ще видим след 20г от кой ще крадете
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 15. Ами убивам си времето кефя се на тези които скачаха рипаха и виреха двата пръста. Точно по това време се изнесох от китната мутренска кочи.нка. Оставих ги да се на рипат а децата на комунистите докато едни скачаха окрадоха все що има. Не си мисли че се кефя отвътре ми ври и кипи защото и аз имам роднини в БГ които тънат в мизерия. Бях дете когато направиха мирният преврат 89 година. Нищо не разбирах защо след като живееха добре искаха промяна. Ами ето я промяната. Да им е честита
18
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да им вземат концесията на тия.Купуват вода за 5 стотинки продават я за 280 стотинки това са почти 500% печалба и твърдят че са на загуба!?Очевидно лъжат.Вижте колко хиляди кубика е потреблението месечно в София ,умножете го по 2,60лв и после по 5 стотинки.Е тая разлика им е печалбата.Същевременно 80%от тръбите са от комунистическо време.В кой квартал са сменяли тръбите.Ама не една тръба на най-широката улица и то не цялата.На всички улици,до всички блокове.Май никъде.
17
0
 
38
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
А кога годишната или месечната инфлация ще почне да оказва влияние и на доходите ми, освен за поскъпването на водата и тока?
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от коментар 11. Понеже при бай Тошо нямахте банани и тоалетна хартия а ползвахте за такава работническо дело и тръгнахте да ставате капиталисти. Е как е харесвали ви капитализма. Харесва ли ви да ви вдигат цените през 6 месеца. Харесват ли ви гнилите банани и тоалетната хартия. Харесват ли ви смешните заплати капиталистически. И да не ви харесват капиталистите няма да сдадът власта с тях са жандармеристите и полицаите. Ще ви смажат и сте до там. Както казва ЛЕВСКИ НАРОДЕЕЕЕЕЕ
15
1
 
22
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Видими резултати!
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Мога ли да попитам ти за какво си ми цъфнал тук ти? Да ми се хвалиш, да злорадстваш или какво? такива като тебе направо не мога да ги понасям. Отивай в Австрия при любимата си жена и продължавай да си живееш живота. В същото време вземи се ритни отзад.