"Коледна благотворителност" и… обират жилището ни

Столичани горят месечно с 250 000 лв. от задигнати вещи
10 дек 2018 08:20, Елка Василева
8
"Коледна благотворителност" и… обират жилището ни
Снимка: архив, Булфото

Хора, които уж събират пари за благотворителност за Коледа, ни обират жилището. За това алармираха от МВР, откъдето са изготвили препоръки как да се пазим от крадците по празниците.

Според експертите по сигурността вече се наблюдава тенденция по вратите на апартаментите да звънят различни хора, които често носят папки със сърцераздирателни снимки.

В повечето случаи събират пари за болни и бедни деца, с които да им подсигурят вечеря за Коледа. Сумите, които искат, са символични.

Не в това обаче се крие опасността. Оказва се, че това са или доносници на крадците или дори самите крадци.

„Често зад благородната кауза се крият изпечени мошеници. Ако ги пуснете в дома си, все едно сами съобщавате на престъпниците какво има у вас“, обясниха от полицията пред „Монитор“. От там допълниха, че преди почти всеки един удар се събира информация, а бандитите стават все по-изобретателни, за да си я набавят.

Освен като просещи милостиня те могат да се представят и за амбуланти търговци, които продават дребни вещи като подаръци за празниците. „Предлагат играчки за елхата, малки статуетки, порцеланови чаши и др. Идеята им обаче не е да изкарат пари от дрънкулките, а да надникнат какво има в дома ви“, казват отполицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Добрият крадец винаги ще се надява каквато и да е предварителна информация. Най-малкото за да е сигурен, че набелязаното отвън жилище е действително достъпно, разположение на коридори, прозорци, вътрешни врати и т.н., всичко това го улеснява и не губи време като проникне, а направо почва да върши работа. Така че не всеки има работа в жилището ни, а народът има и хубава поговорка - "Това не е хан". Всъщност и обратното е валидно - човек не бива да влиза във всяко жилище, което му се изпречи.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадците (истинските), много добре знаят, къде какво, в сейф (например) има.Крадците, не аматьорите.Иначе, нЕкои българи ходят накичени със злато, като коледна елха.*** обича да показва и да се хвали, колко е заможен.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каква благотворителност при вдигането на всичко-ток.вода.парно.данъци.осигуровки..
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Столичани горят месечно с 250 000 лв. от задигнати вещи"========================================По дявoлите, софиянци пак ни водят, на село горим с по-малко!
3
1
 
32
 
! Отговори
Коледен кютек преди 5 години
Значи да ги посрещаме с як кютек и да им направим главите на камбани.
2
0
 
21
 
! Отговори
бааа го преди 5 години
И защо трябва да го пускам вкъщи, ще го държа на равнис пред вратата!?
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А родната милиция няма ли да започне да арестува крадците с така събрани доказателства че да ги осъждат и затварят.Фанат некой жагал -"ти ли беше?" Не бях аз.Карат го в районното бият го оня вика "аз съм не ме бийте" И като отидат на съд куката казва -"ами аз не поюмя за кво става въпрос" А жагалът вика "биха ме не съм аз".И съда го пуска.Щот няма доказателства.И после мицифайките ревът-ние ги фащаме те ги пускат...Е тоя *** филм го въртят вече 30 години.