Последните думи на Кашоги: "Не мога да дишам!"

После са се чували звуци от разчленяването на трупа
10 дек 2018 07:46, Елка Василева
15
Последните думи на Кашоги: "Не мога да дишам!"
Снимка: архив, Reuters

Последните думи на саудитския журналист Джамал Кашоги са били: "Не мога да дишам". Това съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на източник, информиран за хода на разследването на убийството на журналиста в саудитското консулство в Истанбул.

Източникът, който е прочел преведения транскрипт на аудиозаписа, документиращ последните мъчителни моменти на Кашоги, казва, че убийството на журналиста на 2 октомври е било предварително обмислен план. Кашоги се е борил с група мъже, които са били решени да го убият. Последните му думи са били: "Не мога да дишам".

После в транскрипта от записа се отбелязва, че са се чували звуци от разчленяването на трупа на Кашоги и че предполагаемите извършители на убийството са били посъветвани да слушат музика, за да попречат на звука да се чува ясно.

Още по темата

Според източника транскриптът навежда на мисълта, че убийците на Кашоги периодично за звънели по телефона, за да докладват как напредват нещата. Турски представители смятат, че обажданията са били до високопоставени фигури в Рияд.

Някои от детайлите в транскрипта, видени от източника на Си Ен Ен, са споменавани и в предишни информации за съдържанието на записа. Но това е най-пълното досега публикуване на съдържанието на транскрипта от аудиозаписа.

Разкритията ще увеличат натиска върху администрацията на Тръмп, която е решена да направи разграничение между саудитския престолонаследник и убийството. Тръмп вече влезе в противоречие с ЦРУ, което според източници заключило, че саудитският принц Мохамед бин Салман лично наредил убийството.

Разкритията освен това заплашват да подкопаят ключова точка от първоначалното саудитско обяснение за смъртта на Кашоги, а именно, че това е била извършена тайно операция, в която нещата са се объркали, пише БТА.

Оригиналният транскрипт от аудиозаписа беше подготвен от турските разузнавателни служби. Турските представители така и не казаха как са се сдобили с аудиозаписа. Транскриптът е бил преведен, преди да бъде споделен с други разузнавателни служби. Източникът на Си Ен Ен е прочел преведена версия и е бил информиран за хода на разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЛАГОДАРЕТЕ НА ТОШОГИ, ЧЕ УМРЯ ТАКА ЗРЕЛИЩНО ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА ВИДИТЕ ПЕТРОЛ НА 60$ И ПО МАЛКО НА КУКУВО ЛЯТО !!!КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ПИШЕ ДА ГАШОГИ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ САУДИТСКА АРАБИЯ УПРАВЛЕНИЕТО И ЩЕ СЕ ТРЕСЕ А ТЕ СА ТЕЗИ КОИТО ПРОДАВАТ И ПРОДАВАТ ПЕТРОЛ БЕЗ СПИР ЗА ДА СИ ОПРАВЯТ РЕНОМЕТО!ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ПЕТРОЛА ДА НЕ Е ПОД 60$ И НАДОЛУ Е , ЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ОПЕК ГЛАСУВАХА НАМАЛЯВАНЕ НА ПРЕДЛАГАНЕТО!
11
1
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Аха,, италианците,, са го оправили. Неаполски ценности.Явно са били на стаж в града
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение какво е казал! Дори ако изтрепат всички журналисти в Арабия, едрите рогати ще продължат да ги подкрепят и да им продават тонове оръжия за стотици милиарди! Време е на всеки да му светне лампичката и да разбере че за оттвъдокеанския *** няма приятели, а само интереси! Европо, сенилна старице, докога ще хвърляш пачки през терасата на краварите? Те ти взимат пенсията, а ти си се хванала за тях като удавник за сламка!Събудете се!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До #8По-интересно е как ще намерите място да вмъкнете Путин в прогнозата за времето
8
10
 
0
 
! Отговори
46щжэ преди 5 години
А как дишаше, с гранатомет в Афганистан до Осама!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонименпреди 56 минутиДа не забравяме, че убитият е бил приближен до Осама бин Ладен!Бившият американски президент Джордж Буш е бил съветник на инвестиционния фонд Carlyle, в който един от акционерите е било семейството на терорист номер 1 Осама бин Ладен, съобщи в. "Ню Йорк таймс".
6
2
 
27
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Значи за Скрипал санкции и вой до небесата, хем той е жив, а за тоя разпарчетосания, мълчат като бити п.. дaли? Тоя Запад много се зарази от източния гьoнcypaтлък бре??
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
Стига сте занимавали западните поддръжници с този. Все пак не е Скрипал и Русия за да им пука. Те скачат само ако има някаква минимална връзка с Русия. Криворазбраната демокрация
4
16
 
4
 
! Отговори
115 преди 5 години
Айде стига сте ни занимавали с този.
3
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме, че убитият е бил приближен до Осама бин Ладен!
2
18
 
7
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Едни ислямисти убили друг ислямист по особено жесток начин. Какво ни засяга това?
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едните убийци топят другите убийци за да се покажат колко ги е грижа за човешките права.Циркът не спира.