Туск: Няма да предоговаряме споразумението за Brexit

ЕС засилва подготовката за хаотична раздяла с Великобритания
Обновена: 10 дек 2018 23:26 | 10 дек 2018 22:58,
9
Туск: Няма да предоговаряме споразумението за Brexit
Снимка: БТА

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск съобщи, че свиква извънредна среща на европейските лидери за Brexit, след като британският премиер Тереза Мей отложи гласуването в британския парламент на сделката за раздялата между Лондон и Брюксел. Срещата ще бъде част от редовното събиране на лидерите в Брюксел, което вече е насрочено за 13 и 14 декември, но досега не предвиждаше заседание по Brexit.

Още по темата

Тереза Мей обяви пред Камарата на общините на британския парламент днес, че отлага насроченото за вторник гласуване по сделката, определяща условията за напускане, заради опасенията на британските депутати за уреждането на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Тя съобщи, че заминава за Брюксел, за да се опита да постигне по-добри гаранции, че записаните в споразумението условия няма да бъдат прилагани.

През ноември ЕС и Великобритания се разбраха, че Северна Ирландия ще продължи да прилага някои европейски стандарти за стоките, внасяни от останалите части на Обединеното кралство, ако до 2021 г. не се намери друго решение.

Малко след съобщението на Мей Туск обяви, че европейските лидери ще обсъдят Brexit в четвъртък. Разговорът ще е между оставащите в ЕС държави, като британският премиер само ще бъде изслушана.

Председателят на ЕС заяви, че ЕС няма да предоговаря споразумението за напускането на Великобритания, което лидерите одобриха на 25 ноември.

“Няма да предоговаряме сделката, включително механизма за Ирландия, но сме готови да обсъдим как да улесним британската ратификация”, написа Доналд Туск в Twitter.

Той добави, че поради краткото време преди излизането на Великобритания от ЕС, лидерите ще обсъдят и готовността на Съюза за раздяла без споразумение.

Обединеното кралство ще престане да бъде член на ЕС на 29 март 2019 г, независимо дали условията на раздялата ще бъдат ратифицирани. Ако напускането бъде уредено със споразумението, се предвижда 2-годишен преходен период, в който европейското законодателство ще продължи да се прилага във Великобритания, докато двете страни се договорят за бъдещите си отношения. Ако обаче то не влезе в сила, над 700 европейски споразумения ще престанат автоматично да действат, ще бъде въведен граничен и митнически контрол, което се очаква да предизвика хаос във Великобритания и да наруши нормалното функциониране на общия пазар в ЕС.

За да влезе в сила споразумението за напускане, то трябва да бъде ратифицирано от британските и европейските депутати.

Европейският парламент ще гласува по него не по-рано от февруари, но председателят му Антонио Таяни вече увери, че мнозинство за одобрението му има.

В понеделник Съдът на ЕС даде още една възможност за развитие по Brexit, постановявайки, че Великобритания може едностранно да се откаже да напуска Съюза. За целта правителството в Лондон трябва да изпрати писмо в Съвета на ЕС преди полунощ на 29 март, с което се отказва от плановете си за излизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
ЕС затяга бавно менгемето около рижата главица. Като кажат "стига" отпускаме, ако ли не, очетата изкачат от орбитите и малкото останало сиво вещество ще ги последва по петите :)))
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Английския пазар е огромен когато има лири. Когато няма лири няма английски пазар. След брексита няма да има много лири. Много компании организират изнасянето на централите си от Англия, други няма да издържат конкуренцията на повишените мита за европейския пазар. Англия е много по - малък пазар от обединена Европа. Ще има безработица и рязко падане на стандарта на най - ниската и средната класа. Вероятно и няколко милиона фалирали фирми.
5
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така, Англия ще е стократно по добре без евро диал. Тогава ЕС ще клекне заради огромния английски пазар. Който може да мисли - знае!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и паунда отново се срина ...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На изток напират да влизат в ЕС Грузия, Украйна, Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Косово. На Запад в Европа се мъчат да напуснат ЕС нито на едните нито на другите им су отдава за сега.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма клизмъ стана тоя брекзит.
1
1
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
точно така туск на британците никога няма как да им бъде угодено на 100% ако се предоговори и измени нищо каква егаранцията че няма да започнат да искат още и още всичко върви към утрезвителен твърд брекзит със сигурност сегашните договорки могат да бъдат най доброто постигната изгоднои за двете страни но нали британците са супер лакоми за още изглежда ще се приземят много брутално с дългосрочен ефект