"Вояджър-2" напусна Слънчевата система

Космическият кораб премина през хелиопаузата
10 дек 2018 20:33, Нели Христова
76
"Вояджър-2" напусна Слънчевата система
Снимка: НАСА

Космическият апарат "Вояджър-2" вече е далеч от дома. Според астрономите от НАСА, машината е напуснала Слънчевата система и е на път да разгадае тайните на дълбокия Космос, предаде Independent.

"Вояджър-2" напусна Земята през 1977 година и последва своя събрат "Вояджър-1" в мисията за изследване на Вселената. Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики.

За учените става ясно, че творението им е поело по пътя на към неизвестното, когато получават данни, че то вече не засича слънчевия вятър, който образува нещо като "балон" около цялата система. От тук следва, че "Вояджър-2" е преминал през ръба на Слънчевата система, наречен хелиопауза.

Космическият апарат все още изпраща данни до учените от НАСА, които развълнувано следят пътешествието му от станциите си на Земята. Информацията от него пътува 17.7 милиарда километра и й отнема 16 часа да стигне до астрономите.

"Вояджър-2" е изстрелян в Космоса на 20 август 1977 г. , а близнака му, "Вояджър-1" на 5 септември същата година. Учените са абсолютно сигурни, че дори вторият пуснат апарат ще изпревари първия.

Така се и случва - "Вояджър-1" е най-бързата космическа машина и за това преминава през хелиопаузата още през 2012 г. и в момента се намира на 21 милиарда километра от дома.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
9883 преди 5 години
По-спокойно, Айнщайн. "Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики." - напуснали са слънчевата с-***, дори не са стигнали до съседни звезди и няма и да стигнат в близките Х-хиляди години, а когато стигнат защото в космоса няма какво да ги спре дори и да нямат гориво вече, отдавна ще са спрели да излъчват сигнал.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПо сензорите за слънчев вятър. Напуснал е хелиосферата.
63
0
 
8
 
! Отговори
Andrew преди 5 години
*** Христова да прочете някоя астрономия за деца първо, преди да пише такива статии.
62
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики."Пак не сте превели както трябва...
61
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кък разбраха ча е напуснал слънчавата система ? От кде го видеха2 аесектер с тиа фалшиви новини
60
1
 
29
 
! Отговори
Jas преди 5 години
""Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики"". Откровено казано по-голяма простотия не бях чел. Автора на статията явно е липсвал в часовете по астрономия и няма представа какво е планетарна система и какво е галактика. Сондата Вояджър едва сега е напуснала слънчевата система, но вероятно и за милиард години няма да напусне нашата галактика Млечен път, камо ли да достигне най-близката друга галактика Андромеда!
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек като умре, душата му пътува към Господ със светлинна скорост! Лошите се превръщат в тъмна материя....просто версия!
58
0
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 5 години
Добре де,може да съм сбъркал с някой друг милион години ама кажи честно има ли значение?? Така или иначе няма шанс да достигне до андромеда и тука да е останало нещо от нас! Ние не знаем след 100 год. как ще я караме с това увеличаващо се население, да не говорим през колко ледникови периода ще мине земята за тези 2.5 млн.год!!! Имаме ли шанс да се преборим с тези разстояния? Мисля че не! Поне в близките 1000 год. Дори да достигнем светл.скорост....пак е малко.Кой ще те чака 10000 год.например
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики????? Нело, Нело те е таз тематика за тебе чедо!
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооо джурналистите...няма как да са стигнали съседна галактика тъй като съседната галактика на Млечния път е Андромеда а тя се намира на над 2 милиона светлинни години т.е. трябва да се движат със скоростта на светлината 2 милиона години за да стигнат Андромеда
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личи се че предавателите на Вояджърите не са направени с китайски елементи, иначе отдавна щяха да са замлъкнали, а кондензаторите им щяха да са разпукани като попкорн. Всъщнаст на практика ще издават сигнал докато атомните им реактори създават ток след това наистина ще замръзнат и замлъкнат завинаги. Наземните екипи които повече от 40 години поддържат връзка на милиарди километри също заслужават адмирации.
54
3
 
17
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
***, остави астрономията и физиката- честно, не е за теб тая работа.
53
1
 
7
 
! Отговори
Исак Нютон преди 5 години
Мамавишииба руквенска, все гледат да се навират там дето не им е работа. Руквентии, вашето призвание е да раждате деца и да правите мусака! Оставете астрофизиката на мъжете
52
0
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Ще дойде време когато от Андромеда до Скулптор ще го пътуваме както от Люлин до Обеля. Ха ха ха:D
51
4
 
16
 
! Отговори
Исак Нютон преди 5 години
*** Христова, марш в кухнята ***, уфса!!! Или марш да миеш стълбища, кинефи, но НЕДЕЙ пиши статии за неща от които си нямаш понятие. Пиши там за гримове, оргазми, но за наука и техника недей
50
0
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Иначе съм против да се пуска информация къде сме и кои сме.Ъъ, това с информация е за наша вътрешна употреба. Ти да не мислиш, че развитите космически раси не ни знаят и кътните зъби.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 48Брачед, написал си пълни глупости.Андромеда първо е на 2,5 милиона светлинни години, а не на 25 милиона светлинни години и второ: Написал си че Вояджър лети 6 пъти по-бавно от скоростта на светлината. Искаш да кажеш че Вояджър лети с 50 000 километра в секунда?))))Не , само с 16 км в секунда.)))
48
0
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
34, Ако не знаеш пространството във Вселената е една спирала . Номерът е да можеш да минеш директно от кръг на друг кръг, без да изминаваш цялото разстояние до следващия по тази спирала.Много си прав и това е възможно със скорост много по-бърза от светлината и тя съществува!
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Андромеда е съседната галактика.Намира се на 25 000 000 св.год. Вояджър ще я достигне след около 150 000 000 св.год., тоест най-вероятно няма да има човечество тогава.Иначе съм против да се пуска информация къде сме и кои сме.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 43На Хан Аспарух ако беше прелетял със самолет над племето му навремето, щеше да хвърли и копие и кон и да си мисли, че Тангра е над него!