Евродепутати блокирани в сградата на парламента в Страсбург

Италиански журналист е пострадал при стрелбата
Обновена: 12 дек 2018 07:15 | 12 дек 2018 06:29, Анисия Иванова
10
Евродепутати блокирани в сградата на парламента в Страсбург
Снимка: БТА

Членовете на Европейския парламент, които са отседнали извън центъра на Страсбург, могат да напуснат сградата на свой риск, е заявил председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че залата на Европарламента не е била много пълна.

Таяни обяснил, че центърът на града "не е безопасен" и депутатите, които са отседнали там, трябва да знаят, че ще бъдат сформирани конвои с френската полиция, когато това бъде възможно. "Невъзможно е да се отиде в центъра без този конвой", посочил снощи председателят на Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изказа съболезнования във връзка с гибелта на хора при стрелба снощи в центъра на Страсбург, предаде ТАСС.  "Скърбя за жертвите на нападението в Страсбург", написа в Туитър Антонио Таяни. "Ние (Европейският парламент) ще продължим да работим със силата на свободата и демокрацията против терора", посочи той.

Асошиейтед прес съобщава, че Европарламентът ще продължи работата си до края на седмицата, въпреки нападението. Европейският парламент "няма да бъде уплашен от терористични или криминални атаки", заяви Антонио Таяни.

Няколко евродепутати са се намирали в близост до коледния базар в Страсбург, когато е започнала стрелбата. Те са се скрили в хотели, ресторанти или в сградата на Европарламента, докато полицията започна да издирва нападателя. В сградата на Европейския парламент бе задействан протокол за извънредни ситуации и бе забранено влизането и излизането от зданието, предаде по-рано ДПА.

Заради атентата Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари. При него бяха убити трима души, а 12 бяха ранени, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, цитиран от Ройтерс.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол, както и контролът на коледните базари в страната, каза Кастанер.

Италиански журналист е пострадал при стрелбата снощи в центъра на Страсбург, предаде агенция ТАСС, като се позова на италианската АНСА. Според информацията нараняванията на италианския журналист са леки.

Министърът на външните работи на Италия Енцо Моаверо Миланези съобщи в Туитър, че кризисен щаб в министерството следи развоя на събитията в Страсбург. Министърът посочи, че се моли за жертвите, ранените и техните близки.

Съболезнования изказа и министърът на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини, който е на посещение в Израел. "Като гражданин и като министър ще положа всички усилия да няма терористи в Европа и в света", написа в Туитър Салвини.

Кризисният щаб на министерството на външните работи на Италия препоръчва на италианските граждани, сред които много евродепутати, събрали се за сесията на Европарламента, да не посещават центъра на града и да следват инструкциите на френските власти.

Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер съобщи, че при стрелбата са загинали трима души, а други 12 са ранени.

В операцията по издирване на заподозрения участват стотици служители на реда. Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Те като опълченците бе, ти памперси ще им даваш.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМАТ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ПАМПЕРСИ....
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега някой радикал да го подпали ;)) Ще улесни много живота на бедния българин ;)) И ще отмъсти за смъртта на родителите и децата ни поради липса на пари за здравеопазване заради спирането на потоци и аеци. Много, ама много ми се иска ;))) Дано и Стамишкев и Презервативов са вътре.
6
0
 
3
 
! Отговори
незапознат преди 5 години
Срокойно , ще си пишат извънреден труд , тях не ги мислете
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Центърът на Европа стана като Бейрут ,хайде да си ходят от там от където са дошли!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейският парламент "няма да бъде уплашен от терористични или криминални атаки", заяви Антонио Таяни."Някой да е нападал сборището ви?Не били уплашени, но конвой чакали?С БТРи ли ще ги извозват?Какви творения са политиците?
3
0
 
21
 
! Отговори
Виц преди 5 години
Попитали Радио Ереван:-Защо терористите взривяват гари,площади,летища и прочее,а не политици,парламенти,кралски дворци?-Ами атентатите трябва да носят мъка и страдание,а не радост!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Залата на Европарамента не е била много пълна", "няколко евродепутати са се намирали в близост до Коледния базар" - тия там са се утепали от работа, бе!
1
0
 
11
 
! Отговори
Други преди 5 години
евродепутати бяха също блокирани в съседни на Срасбург градове и в съседни на Франция държави поради невъзможност да вземат решения как да изхарчат праздничните бонуси.