Le Monde: Коледният базар от Берлин се повтори и в Страсбург

Европейските съседи на Франция за събитията от тази нощ
Обновена: 12 дек 2018 10:05 | 12 дек 2018 08:05, Анисия Иванова
44
Le Monde: Коледният базар от Берлин се повтори и в Страсбург
Снимка: БТА

Няма разлика между събитията от декември 2018 на известния Коледен базар в Страсбург, при които загинаха трима души, и случилото се на базара по Коледа в Берлин през декември 2016-та, започва текстът, публикуван в електронната страница на френския Le Monde.

Шок, съпричастност и подкрепа, тази нова атака шокира европейските лидери, а темата за тероризма надделя в европейския дискурс, обобщава в днешния си брой вестникът. След като описва събитията от късната вечер на 11 декември той дава думата на видни личности от европейското публично пространство, съобщава "Фокус".

Тереза Мей, премиер, Великобритания: "Шокирана съм и съм покрусена от ужасната атака".

Щефан Зайберт, говорител на правителството, Германия: "шокиран съм от ужасната информация, която идва от Страсбург."

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: "Комисията е с Франция".

Матео Салвини, заместник министър-председател, Италия, бивш евродепутат: "Уверен съм в пълната ангажираност в борбата с терористите. Тероризмът трябва да бъде премахнат от Европа и от света, с всички необходими законни средства.“.

Евродепутатите се обявиха срещу "тормоза" от подобни заплахи

Сградата на Европейския парламент е на три километра от мястото на изстрелите в Страсбург. Тя е затворена от вторник вечерта и в сряда. В момента евродепутатите имат редовно пленарно заседание, което е приключило в полунощ. Ето мненията на някои от тях, публикувани в днешния Le Monde:

Антонио Таджани, председател на Европейския парламент: "Този парламент не си позволява да го заплашват с криминални деяния или терористични атаки. Ние продължаваме да работим и срещу терора реагираме със силата на свободата и демокрацията.".

Чарлз Таннок, евродепутат, Великобритания: "Аз съм в безопасност, но моите мисли са с жертвите на тази жестокост, на които изказвам своите съболезнования. Да живее Франция! "

Стрелбата във вторник вечерта идва в момент, когато Франция живее под силен риск от терористични заплахи. В безпрецедентната вълна от джихадистки нападения от 2015 година насам са загинали 246 мирни граждани, заключава Le Monde.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Антонио Таджани, председател на Европейския парламент: "Този парламент не си позволява да го заплашват с криминални деяния или терористични атаки. Ние продължаваме да работим и срещу терора реагираме със силата на свободата и демокрацията.". ами да! вас ви охраняват навсякъде с наши пари. за разлика от хората, които ги избиват по площадите... един път полицията на макрон и втори път поканените от вас "бежанци"...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безразличието и бездушието на Ватикана е необяснимо.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименkakvo tochno znachi Evropeiskite sasedi na Frantcia
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименkakvo tochno znachi
31
0
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Нормално свиквайте като се кланяте на немчугите.Тоя атентат беше организиран от Германия с цел да дестабилизира Франция и да пази статуквото да е "локомотива" на ЕС.Така или иначе ЕС е пред гибел каквото и да правят наглите немчуги.
30
0
 
16
 
! Отговори
... преди 5 години
Хан Тервел е посрещнал първите бежанци, през лятото на 717 година. Около 200 000 души е била армията на арабите. Идват да търсят на майкa си оная работа в Европа. На 190 000 Тервел им прави постоянна "адресна регистрация" на два метра под земята в Южна Тракия. Наторил е земята с тях. Около 5000 само са успели да избягат. А сега нашите продажници ги посрещат с хляб и сол. Тогава е нямало БХК, либерасти и толерасти. нямало е и Германия.Да вземат пример от него и всичко к'вото дойде - под ножа.
29
0
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
Нека, така им се пада след като напълниха европа с талибани, който да лежат на гърба на всички. Вместо да дават пари и да помагат на техните народи, те наливат пари в цялата тая пaплач която пристига, така трябвало да бъдем толерантни. Аз не мога да съм толерантен към човек, който утре ще скочи да изнaсилва жена ми, да буе детето ми и да ме ръга с нощ или още по лошо, да взриви целия квартал. Аз с такива хора не мога да съм толерантен. Нека им на тия които могат, заслужиха си го. И не ги мисля.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е пакта за миграция, подписвате ли, подписвате ли? Кухи западни ***...
27
0
 
9
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Тия *** само се шокират.Ясно е колко са адекватни.Вместо да се шокират да направят нещо много бързо и много сериозно-масова депортация,а за останалите строго спазване на законите.Мислете кого ще избираме през май,преди два дни приеха пакта за масова емиграция.
26
1
 
0
 
! Отговори
Е и? преди 5 години
Тоз ако се е родил в Страсбург та аз съм се родил в европейския парламент. Имаше една случка в Америка. Един снима един дансинг чува се бум , бум ама на дансинга няма никой. Той започва да тича излизайки от сградата викайки от паника. И после д-р хора по тв викат беше много ужасно един тип започна да стреля и всички на дансинга започнаха да бягат. Наистина ли уе то няма никой на дансинга и ти не си бил там. Фейк нюс. Не вярвам че таз случка е изтинска в Страсбург.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Онзи от Норвегия, дето беше убил 80 души на някакъв остров мюсюлманин ли е ?"Не, той поизтрепа децата на партията, която ги внася.
24
1
 
21
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Ко на занимавате с тая Франция. Кот си надробят да си сърбат попарата. Дайте нещо за Деси банова, а и за Мара отварачката нищо не сте писали от 3 седм7ци ве ей
23
6
 
9
 
! Отговори
до : Решение преди 5 години
Онзи от Норвегия, дето беше убил 80 души на някакъв остров мюсюлманин ли е ?
22
1
 
9
 
! Отговори
Боян Чуков преди 5 години
"(не)" казвам, че правителството е организирало атентата, за да се справи с жълтите жилетки.
21
1
 
27
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Не че защитавам "бежанците" ама тя Франция не е арабска от 2015 година а ако си спомняте хронологията на атентатите, то повечето бяха извършени от мюзлимани 2-ро и 3-то поколение "французи", така че не само гостите на Меркел трябва да си ходят.
20
1
 
40
 
! Отговори
TheCrow преди 5 години
Шокирани били... Лицемери отвсякъде!!!
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грешен избор на управници,хора ,без здрави семейства,бездетни,които не се съобразяват с христ.ценности,вземащи погрешни решения.
18
4
 
37
 
! Отговори
?? преди 5 години
И сега Коледните базари ще приличат на бункери, защото някой си варварин, който е дошъл да смуче помощи е решил, че са срещу дивашката му религия?
17
5
 
39
 
! Отговори
Решение преди 5 години
Това нещо може да се спре само по един единствен начин - всички мюсюлмани трябва да бъдат върнати в страната им по произход, независимо дали са дошли тук преди 7, 70 или 700 години.
16
1
 
35
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Защо не очакваме очакваното? Европа, в частност Меркел, с бъклица покани терористите, а сега се вайкат. За елементарните предвиждания не се изисква много ум.Европа получава това , което пожела. Час по-скоро трябва всички да бъдат депортирани по страните си.