Руски бомбардировачи във Венецуела – в подкрепа на Мадуро

Той се върна от Русия с инвестиции и сделки за $6 млрд.
12 дек 2018 20:00, Елка Василева
274
Руски бомбардировачи във Венецуела – в подкрепа на Мадуро
Снимка: архив, Reuters

Русия изпрати за съвместни учения във Венецуела два бомбардировача "Ту-160", способни да носят ядрено оръжие. Това според експерти цели да демонстрира нарастващата военна сила на Москва и да подсили позициите на президента Николас Мадуро.

Според венецуелски държавни медии двата самолета са се приземили на международното летище "Симон Боливар" край Каракас в понеделник сутринта, пише в. "Гардиън".

Руското министерство на отбраната каза, че стратегическите бомбардировачи, използвани в руската кампания в Сирия, са част от по-голяма флотилия, включваща също военнотранспортен самолет "Ан-124" и пътнически самолет "Ил-62" и прелетяла над 10 000 км до Венецуела.

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес каза, че изпращането на самолетите за съвместни маневри не цели провокация. "Ние работим за мир, не за война", каза той, цитиран от държавната телевизия "Венесолана де телевисион" (ВТВ).

Руският посланик в Каракас Владимир Заемски каза за ВТВ, че изпращането на самолетите отразява "много плодотворното" военно партньорство, развивано вследствие на отношенията, създадени през 2005 г. от покойния днес венецуелски лидер Уго Чавес.

Според специалисти обаче този ход, предприет след тридневното посещение на Мадуро в Москва миналата седмица, е сигнал към Вашингтон, че Каракас не е лишен от международна подкрепа.

По-рано тази година американският държавен секретар Джеймс Матис обрисува Мадуро като безотговорен деспот, който води страната си към разруха и накрая "ще трябва да си иде".

Миналата година Доналд Тръмп заяви пред репортери, че има "много начини" за решаване на венецуелската криза, след което добави: "Впрочем всякакви, не бих изключил и военна опция".

"Руските военни учения с участието на Венецуела не са нещо ново, но избраният момент е подозрителен", отбеляза експертът по Венецуела в Станфордския университет Харолд Тринкунас.

Според Тринкунас изпращането на флотилията "най-вероятно е сигнал за подкрепа за режима на Мадуро в момент, когато и Русия, и Венецуела са в подчертано напрегнати отношения със САЩ".

"Освен това в последните години Русия е склонна да извършва учения с военните си способности с голям обсег и посещението във Венецуела изпълнява и тази функция", допълва той.

За Мадуро предназначението на тази визита е да подчертае, че той се ползва с известна "външна подкрепа спрямо САЩ и техните санкции", както и да изтъкне геополитическата важност на Венецуела.

Мадуро, който обвинява за икономически срив на страната си водената от САЩ "икономическа война", се върна от Русия, хвалейки се с инвестиции и сделки за общо 6 милиарда долара, които имат за цел да подпомогнат разпадащата се икономика на Венецуела.

В неделя през нощта той отправи остри нападки срещу САЩ, твърдейки, че се готви подкрепян от Белия дом опит за преврат, който цели да "разстрои демократичния живот във Венецуела".

Венецуелският президент не даде доказателства в подкрепа на твърдението си, но обеща да съобщи повече подробности на бъдеща пресконференция.

Говорителят на Пентагона Робърт Манинг каза, че изпращането на бомбардировачи от Русия е неуместно предвид разрастващата се "хуманитарна трагедия" във Венецуела. САЩ отговориха, като изпратиха кораб-болница за лечение на болни бежанци в съседна Колумбия, отбеляза Манинг. "В контраст с подхода на Русия, която предпочете да реагира на това причинено от човешка дейност бедствие във Венецуела, изпращайки бомбардировачи вместо хуманитарна помощ", допълни той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ РАЗБРАЛ-РАЗБРАЛ ..ИДВА КРАЯ НА ЦИОНИСТКО-САТАНИСТКИЯ СВЕТОВЕН РЕД ,ИДВА И КРАЯ НА Ч***ФУТСКИЯ ДОЛАР ДЕТО ГО ПЕЧАТА В НЕСВЯСТ ЕВРЮХАТА РОДШИЛД ИНАЧЕ ЗА ТОВА ,,ЧЕ РУСИЯ РАЗПОЛАГА СТРАТЕГИЧЕСКИ БОМБАНДИРОВАЧИ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ПИСАХ ТУК ОЩЕ ПРЕД ДНИ НО ЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕВСКИТЕ *** ТОГАВА МИ СЕ НАДСМЯХА ЗА ТАЗИ НОВИНА..Е СЕГА ТОВА Е ФАКТ,НО ПАК СЕ СПЕСТЯВА ЕДНА ПОДРОБНОСТ,ЧЕ ТЕЗИ СТРАТЕГИЧЕСКИ БОМБАНДИРОВАЧИ СА СНАБДЕНИ С ХИПЕРЗВУКОВИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ КИНЖАЛ.
212
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия с 16 бомбандировача Ту-160 дори всеки от тях си има собствено име вместо номер изплаши САЩ до смърт. Дано да се върнат 2-та от Венецуела че иначе стратегическата мощ на Русия ще спадне с 12% заради едно репчене.
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от къде е преписано това?
210
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Правилно!
209
3
 
6
 
! Отговори
Блядистанци преди 5 години
За закарали тоалетна хартия на Мадуро със самолетите. Венсеремос!
208
6
 
14
 
! Отговори
Треперете,гадове! преди 5 години
Оформя се страховита коалиция:- Владимир Путин- Николас Мадуро- Виталий Чуркин- Наталия Курникова-генерал Куропаткин
207
1
 
6
 
! Отговори
озоз преди 5 години
До Зозоне се притеснявайте моля....
206
11
 
17
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Тези самолети са като бижу. Венецуела е в пъти по демократична от България. За разлика от тук, във Венецуела не управляват ремтиери и реституи и техните отрочета.
205
5
 
11
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
нещо не виждам инфо за кораба който търпи авария в черно море, но за сметка на тва дъвчеме материал отпреди 72 часа.... читалищна е "днешната" работа.
204
15
 
13
 
! Отговори
фрунзе преди 5 години
На историята не е известна просперираща държава под руско влияние!!!!
203
18
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Вътре в самолетите рубли ли са карали? Да им беше пратил малко тоалетна хартия, пък той самолети. А вярно, то и в РАшата нямат тоалетна хартия, за това използват рубли, че по-евтино идва :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
202
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майтапа на страна,но с тези самолети колко ли дрога може да се изнесе от Венецуела и пласира след това в омразния ЕС?След като американцитесложиха ръка на дрогата в Афганистан,руснаците им го връщат!Грабят от тяхна зона на влияние!
201
4
 
10
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
мадуро е идеален за платформата на бсп и бънди - за един мандат вдигна минималната работна заплата във венецуела 160 000 пъти
200
4
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ем след като канала за кокаин с дипломатическата поща гръмна, требва да се мислят варианти. вижте и мнението на руснаците за опростените вересии към венецуела и бъдещите бизнеси
199
9
 
8
 
! Отговори
Ох ли преди 5 години
Путин при Мадуро ще правят кекс кекс кекс
198
5
 
10
 
! Отговори
Ддс преди 5 години
До 212Ти си реалист колкото Обонго борец за мир...а защо гринготата не махнат ембаргото а...и защо те не помагат а...реалист бил
197
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 208 и подобни на него...И защо умират от глад....дори и да се къпеш в петрол ако гоулемата демокрация и всички нейни лакеи ти наложат санкции блокират ти парите в банки ти какво ще правиш а...айде бегай да лижеш ***... за някой долар.
196
15
 
12
 
! Отговори
Путин скоро ще яде преди 5 години
Путин скоро ще яде дебелия
195
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 5 години
пичове
194
10
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Хората изнемогват а те им изпращат бомбардировач Руска му работа да им изпратят сумата на бомбардировача та да се стабилизират хората