Забравените нацистки лагери: За онези, непристойните девойки

1200 жени са минали през тези лагери, а съдбата им е забравена
Обновена: 12 дек 2018 21:51 | 12 дек 2018 21:45,
73

Луция Барвиковска е на 92 години и вече няма спомен за много неща от живота си. Спомня си обаче как е стигнала до концлагера Укермарк - лагера за непристойни момичета. Тя е една от последните три жертви на забравения лагер.

Била е едва 15-годишна, когато тя и сестра биват отведени в Укермарк. Майка й остава в лагера Щутхоф.

На една сутрешна проверка Луция и сестра й били попитани какво са направили. Момичетата отговори, че нищо не са направили, но надзирателите ги изкарали отпред.

С вътрешния си взор Луция отново вижда как я откъсват от майка й и я откарват на 500 км в лагера за млади момичета.

"Работата беше много тежка. Ние бяхме млади момичета, които никога не бяха работили подобно нещо. Трябваше да коленичим на пода и да белим червено цвекло за кухнята", споделя Луция пред Deutsche Welle.

Лагерът се намира на час и половина от Берлин. 1200 момичета и млади жени са били подложени на принудителен труд, изтезавани и унижавани. Заради начина им на живот били дамгосани като "антисоциални елементи" от нацисткия режим.

Някои от тези момичета и жени имали връзки с чужденци, което било забранено.

Други пък били част от младежки организации, които искали да се измъкнат от хватката на Хитлер.

Клеймото обаче остава дори и след войната и техните мъки са забравени. Много от тях не получават обезщетение за случилото се в Укермарк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
4
 
! Отговори
Хитлер преди 5 години
Цита!:"Ще създадем места,където ще научим евреите да работят!"
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно 15 годишно момиче е по-добре да работи в кухня отколкото да проституира. Хитлер е бил прав.
45
2
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Статията е поръчкова, - по какво се разбира? - "Много от тях не получават обезщетение за случилото се" - Хахахахахааааа!!
44
4
 
22
 
! Отговори
kenef преди 5 години
Завалийката, на 15 годни по военно време я карили да бели цвекло, пред 100 години. Алоу принцесата, в сегашно време черните на 15 години имат по 2 деца и чакат трето. А по него време българчетата на нейните години са работили наедно с родителите си на нивата, което е по-тежко от това да държиш белачката на сянка. Аре чопара!
43
14
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименНяма нито една реч, заповед или изказване в частен разговор където Хитлер да е казал че славните са по-низши. Няма как да го каже, след като 1/4 от армията му са славяни. ''Низшата славянска раса'' е пропаганда на Сталин. След като за 60 дни половината армия му се предаде на вермахта, само така можеше да се повдигне руснака за битка срещу врага - със страх за оцеляването си.
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SSВиж батка, аз ти сложих минус, защото си ***. Западноевропейките като цяло са зле изглеждащи конеподобни. Българките са горе-долу, но Полякини, Рускини, Украинки - там е истината. Славяните са по-низши само в на Хитлер изпържения мозък. Спал съм с рускиня и знам как са нещата.
41
5
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Айде пак да поплачен за евреите. Отдавна не сме го правили. Подсмрък!
40
0
 
20
 
! Отговори
Костов преди 5 години
До отврът Първо, пише се отврАт. След това - Поляците са били избити в Катин, а не в Хатин. Хатин е селище в Белорус, в което хората са избити до един, а къщите и плевните са изгорени, като това са направили УКРАИНЦИТЕ от УПА. Знаеш ли какво е това??? А концлагерите са съществували както в Германия, СССР (архипелаг Гулаг), Англия, САЩ, окупираните от Япония територии и къде ли не. Но това е историята. А репарации руснаците са получавали от германците, както и ние сме плащали на гърци.
39
2
 
22
 
! Отговори
един преди 5 години
До отврът # 35Типичен отговор на типичен недоумник - първият концентрационен лагер /доказано с документи/ е изграден и функционирал от АНГЛИЧАНИТЕ по времето на Англо-Бурската война. За неграмотните като Вас - доста близо по време до Руско-Турската война довела до освобождаването на България от турско "присъствие", както е модерно в последно време да се обозначава Турското РОБСТВО
38
11
 
34
 
! Отговори
Фактите на масата преди 5 години
До SSНисши, нисши, ама руснаците (заедно с поляците!) си вяха знамето над Райхстага. Със статут на победители са, а Германия губи и двете световни. Сега отново губите като се пълните с мюсюлмани, които ви подменят населението. Така че вие сте най-нисши от всички и освен да правите хубави коли май за друго не ставате. Винаги сте имали ненормалници за политици. Скоро ще ви оградим с нова стена за да не изнасяте радикален ислям. И жените ви са грозни, славянките са 10 пъти по-красиви. Факт!
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измъкнах се, като казах, че като ме завлекат на кървавата оргия, където трябваше да бъда изнасилена публично, та после баща ми да се застреля като види снимките, че тогава на тази оргия мъжът на мадам на публичния дом ще се влюби в мен. И деса и Краса се уплашиха и ме пуснаха.
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме, ако изобщо сме знаели за решението на ЦК на БКП от 1968 година, да превърне в разузнавачки *** най-умните и красиви момичета на България.Когато ме влачеха за да ме превърнат в една от тях проститутките краса БГ и деса БК ми крещяха: Ти от ая ли си по-умна, че мислиш да се измъкнеш, ти от оная ли си по-умна, че смяташ, че е възможно после да живееш без да си се подчинила на Партията?Знам, че на-безмилостни към мен бяха мъжете на тези жени, за да проклинам съдбата си.
35
31
 
7
 
! Отговори
отврът преди 5 години
Концлагерите са продукт на Руската пропаганда за да заглуши масовите убийства на полските военнослужащи в Хатинь. Също така дамгосването на Германия им дава възможност да искат по-големи репарации от Германия.Спомнете си Екатерина Захарова като се изказваше за евреите в България.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден крадете от интернет вече готовите Новини от чужди сайтове , Борисов и ДАНС дали са чували за сайта ви???
33
4
 
19
 
! Отговори
До SS преди 5 години
Като толкова презираш Източна Европа си ходи в Дойча и компания. Не знам дали сме нисши, но нашите държави имат бъдеще, за разлика от техните, които приличат на ***.
32
2
 
30
 
! Отговори
ОПАААААААААААААААААА преди 5 години
ПЪРВИТЕ КОНЦЛАГЕРИ СА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПОЛША И СА НАПРАВЕНИ ОТ САМИТЕ ПОЛЯЦИ--ПРЕДИ ТЯХ СПЕЦИАЛИСТИ ПО КОНЦЛАГЕРИТЕ СА АНГЛИЧАНИТЕ--ТЕ СТРОЯТ КОНЦЛАГЕРИ В АФРИКА И АЗИЯ--НЕМЦИТЕ САМО ВЗАИМСТВАТ ОПИТА ИМ И ГО ДО УСЪВЪРШЕНСТВАТ-ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА ПОЛЯЦИ СА БИЛИ НАДЗИРАТЕЛИ В КОНЦЛАГЕРИТЕ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ--ДА НЕ РЕВАТ ТОЛКОВА--ЗАЕДНО С НАЦИСТИТЕ НАПАДАТ ЧЕХИЯ!
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SS си е лека нощ от много време ;д ... знаем, че Хитлер е мислел славяните за нисша раса ;д ... *** ти пожелавам успех със запада ;д
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за 6,000,000 евреи нещо!?
29
10
 
58
 
! Отговори
ЖАЛКА ПРОПАГАНДА преди 5 години
"Работата беше много тежка. ...Трябваше да коленичим на пода и да белим червено цвекло за кухнята"*** ..... ставате жалки като комсомолски стенвестник !
28
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Полша при окупацията е имало жени които доброволно са били ,метреси,жени на повикване ,компаньонки ,гаджета и какво ли не за загорелите нацисти!След 1945г.,са дамгосвани ,осмивани и някой вкарвани в затвора!Но за тези женуря много не се споменава ,важното е полякините ,да се изкарват жертви на нацистите!Не се споменава ,добрите отношение м/у Германия и Полша до 01.09.39г.,даже германците по настояването на Полша дават малка територия от чешките Судети при окупацията на Чехия