Ръст на минималната заплата? Бизнесът иска отлагане

Васил Велев: Заплатата не расте по заповед, тя се изработва!
14 дек 2018 22:16, Екип на Bulgaria On Air
64

От Acoциaциятa нa индycтpиaлния ĸaпитaл в Бългapия (AИKБ) поискаха ръстът на минималната работна зaплaтa в 15 ceĸтopa oт peaлнaтa иĸoнoмиĸa дa бъдe oтлoжeн пpeз 2019 гoдинa.

"Минималната работна заплата трябва да се договаря по икономически сектори от браншовите организации на работодателите и синдикатите. Тъй като това обаче е малко вероятно да се осъществи към момента, се насочихме към по-реалистично решение", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията Васил Велев.

По думите му, за да бъде увеличена минималната работна заплата, държавата трябвало да вземе пари от икономиката, т.е. от частния сектор под формата на данъци.

"В икономиката тези пари трябва да се изработят от хората. Това, което предлагаме, е свързано със средния осигурителен доход в тези 15 сектора, а той е по-малък или около минималната работна заплата, която се предлага да бъде въведена. Това означава, че в тези икономически сектори всички ще получават еднакви възнаграждения или ще бъдат частично в сивия сектор", отбеляза Велев.

Пред Bulgaria ON AIR той отсече, че за да расте заплатата, трябва да се работи повече и по-добре.

"Заплатата не расте по заповед на някого. Тя се изработва, не се дава", подчерта още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
b/b преди 5 години
TERMINAL 1
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама дори и да се спукваш от работа,,бизнесът,, не ти увеличава заплатата а се правят на ударени, добре ще е за тях да сме глухи,Неми и слепи,и само да работим, това робство трябва да има край стига толкова,за тях няма никакви закони,тъпчат си бедния народ както си искат,пълно е вече с работодатели,а работници вече няма,алчни тирани,аман.
60
0
 
13
 
! Отговори
Заинтересован преди 5 години
Тези пари със сигурност са заработени още поне 2 или дори 3 пъти. Омръзна ни "бизнесът" да ни мачка и да ни прави на ***. Във всички страни в Европа МРЗ е поне два пъти повече и навсякъде се вдига. Само тук все още АИКБ смята, че си има работа с роби. Ало, работодателите, робството е погребано преди повече от век. И не само МРЗ трябва да се вдигне, условията на труд трябва да се подобрят.
59
0
 
4
 
! Отговори
чистота преди 5 години
За да се увеличи производителността на труда или БВП трябва населението да намалее и то драстично за да излезе сметката на тези некадърници.
58
1
 
16
 
! Отговори
Незнайко преди 5 години
Всеки некадърник, писал се "бизнесмен", казва само как не може. Щом не е в състояние да организира бизнес с достатъчна ефективност, да се маха и на работа за минимална заплата. Държавата трябва да регулира със закони. Даже е наложително, да определи каква печалба може да прибере собственика.Който не може да отговори, да хваща мотиката.
57
1
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Реалната заплата за сам човек в момента трябва да 1000 1200 лв.Малко да посмятаме.Ако имам само реални 420 лв какво мога да купа почти нищо.Още 800 лв отгоре ще зимам други стоки които не мога да си позволя.Така ако всеки българин почне да прави ще раздвижи другите фирми а не определени.Пари ще има за всички ама се иска акъл
56
1
 
16
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Значи в Германия един чистач може да взима 1500 евро заплата.Как е изработва къв му е приноса.Ало умниците... Вие май не сте наясно с математиката явно.Когато един човек получава повече пари,той има възможноста да закупува повече стока а не да се ограничава до определени стоки с които да оцеле.Така той финансира другите фирми.Явно не можете да или не искате да разберете когато покупвателната способност е пъти по голяма тогава ще има пари .Вие си го знаете но не ви утърва искате всичко за вас
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Заплатата не расте по заповед на някого. Тя се изработва не се дава"Да ама от червена Кипра, капиталист може да се стане, *** такава!
54
0
 
19
 
! Отговори
Пак Този преди 5 години
Няма време за глупави разговори, с тази инфлация и минимална 700 е малко.
53
4
 
8
 
! Отговори
Не на капитализма преди 5 години
Капитализъм ли, ето ви капитализъм, докато има капитализъм България не я очаква нищо добро
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошо
51
1
 
16
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Такова е,издействаха си да си наемат бесарабски българи за малко пари щот в бг нямало кадри.... заплащане няма,не кадри,ама на тях ние не им трябваме.Трябват им пенсионери "бай тошовски кадри" те са свикнали на малко и са прости,някой друг бесарабски българин и печалбата е поне 80%политиците им помагат,синдикатите също,ние сме ***...ни.Да се забрани вноса на работници и ще вдигнат парите няма къде да идат,също и пенсионерите да се направи така,че да са неизгодни за бизнеса да са им скъпи.
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според производителността на труда в България, би трябвало масовите заплати да са 5-6 хиляди лева, а минималната заплата да е поне 1200 лева. Сега масовите заплати са 300-600 лева, а минималната е 510 лева. Доста дебеловрати работодатели водят работниците си на половин работен ден, за да им плащат под минималната заплата от 510 лева.
49
2
 
20
 
! Отговори
Тъпото преди 5 години
до Боби!Програмистите не взимат толкова големи заплати - ние взимаме ниски.Без тях крадливите бизнесмени нищо не могат да направят ( обикновени махленски кокошкари) Когато почнем да им трошим техниката и да зависят от нас и нашите заплати ще догонят тези на програмистите!Жълти жилетки. Това е те да му мислят, ние можем и без тях.
48
7
 
2
 
! Отговори
bobi 1980 преди 5 години
a programistite zashto vzimat tolkova visoki zaplati?triabva da se vzeme ot tiah za da se ovelichi minimalnata rabotna zaplata!
47
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ откраднаха милиарди от Еврофондоввете, но пари за заплати нямало.
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари за МРЗ, а колко милиона опростиха на Киро Гела това лято? Какви пари отпуснаха за стадион в Делиормана? Изобщо колко държавни пари се наливат в уж частните фирми на определени хора?Някой ще изнесе ли коректни данни- колко пари се наливат в гърлата на тия тър.теи? Защото те са тър.теи- хранят се с меда от кошера. Меда го произвеждат работещите.
45
2
 
20
 
! Отговори
Тъпото преди 5 години
Бизнеса искал!ГЕРБ искал!БСП искал!Атака и Патриотите искали!ДПС искал!Енергото и ВиК искали!Е да ги почешем тогава....! А народа кучета го яли, той не иска значи всичко е наред в държавата!!!
44
0
 
29
 
! Отговори
Тъпото преди 5 години
Ревизия на приватизацията, да видим тогава колко ,,бизнесмени" ще останат!!!Броените пари колкото и да крадеш свършват, за това реват да не се вдига минималната работна заплата.
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни богатеят на гърба на други. Това е модерното робство.