Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи

Трите ръкописа – откраднати от българската чета през ПСВ
15 дек 2018 09:45,
150
Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи
Снимка: pixabay

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне хилядолетни византийски ръкописи, откраднати от българска чета по време на Първата световна война, пише "Ню Йорк таймс".

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството, те били дарени на Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение, който ги бил купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

Във федерален съдебен иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане.

През 1917 г. българска чета щурмувала манастира "Света Богородица "Икосифиниса" в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове.

Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал "забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи".

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, пише, че "банда от 60 престъпници" е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грък е синоним на айдук, мошеник и крадец.
120
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Гърците са крадливо, мързеливо, коварно племе, рода с юдеите. Те са били по-лоши от Турците. Те са измислили концентрационните лагери за нашите комити. Заточвали са Българите на безлюдни острови. Днес са същите гна. Бедата е, че нашите политици се гърчеят и турчеят. Трябва да припомним, че затворихме реакторите по тяхно искане. Днес България е без ***, а тия поддържат 120000 наборна армия.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
натоварени са в сандъци и закарани в Софийския исторически музей!Така са спасени от унищожаване!.Може би е било за добро, че през ПСВ българска части са ограбили (или спасили, според гледната точка) манастира като са изнесли всичко ценно(над 700 златни съдове църковна утвар и над 1000 църковни кодекса) защото през ВСВ пак български части опожаряват манастира.
118
1
 
2
 
! Отговори
До128 преди 5 години
Не съм чел статистики за грамотността на гърците по онова време. И не мога да коментирам. Факт е само, че всичките книги намирани от онова време са на гръцки, а те не са малко, докато на български има само няколко и то са преписи от гръцки. Дори Паисий преписва от Мавро Орбини прословутата история...
117
3
 
1
 
! Отговори
До 116. преди 5 години
По времето,за което говориш (1881 г.) грамотността сред гърците е в пъти по-ниска от грамотността в България. Това по твоята логика означава директно че тези ръкописи няма как да са гръцки,понеже над 95% от самите гърци не са познавали "своята",т.е. финикийската писменост и правопис!
116
0
 
1
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Гърците са нагли и долни крадци на история и присвоители на чужди достижения.
115
0
 
1
 
! Отговори
приятел преди 5 години
когато нямаш история си измисляшкогато не можеш да завладееш крадеш лека нощ.......
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще откраднат нещо от Гърция, като това са български земи?
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са низша семитска раса от южна Сахара. Нямат нищо общо с елинизма, но са си го присвоили. Нагли и долни крадци.
112
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи българинът пише на гръцки защото не знае български. Браво бе! Не знае български, пише на гръцки ама е българин....невиждани висоти на българщината.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да не бъдат унищожени старите ръкописи е издадена заповед от министър председателя да бъдат прибрани ,не само в този манастир,а и в целия район църковните ценности,.Значи тези ценности с векове оцеляват, но някакъв си министър решава да ги прибере защото е застрашено оцеляването им. А защо след като опасността за тези ценности е отминала не се връщат там от където са откраднати, пардон спасени?
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От писмо на гръцки войник до силно вярващата си майка!,,Майко не е добре където братовчеда Спирос се е писъл доброволец ,защото тук се извършват такива издевателства над клетите българи ,каквито не е имало от Христово време!
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заповед от ГЩ на Гръцката армия!В селата и градовете където влезете в Македония,да не остане жив никой българин годен да носи оръжие и да се бие!Гръцките войници ,даже се престарават!Убиват всичко наред и изнасилват и непълнолетни момичета!
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак големи гръцки лъжи!Историята е следната!По време на ПСВ през 1917 г.манастира се намира на фронтовата линия и е опожарен от английската артилерия!Там обаче не е българска " чета" разбойници,а Трета българска армия!За да не бъдат унищожени старите ръкописи е издадена заповед от министър председателя да бъдат прибрани ,не само в този манастир,а и в целия район църковните ценности,,натоварени са в сандъци и закарани в Софийския исторически музей!Така са спасени от унищожаване!
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На безлюдния о.Трикери са откарани българи ,за тях разбира чешкия журналист Владимир Вайс!Виждайки мъртви тела в морето се поинтересува и разбир ,че са българи хвърлени от корабите за о.Трикери!На преговорите гърците отричат!По-късно признават ,че са откарали 7000 човека!Когато отива български кораб ,да ги прибере,намира 1800 полуживи хора!
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак голо на голямо. Според първото официално преброяване на населението в България през 1881г само 5,1% от мъжете и 1,5% от жените са можели да четат и пишат. Забележете, да четат и пишат, а не нещо по-значимо което изисква интелектуален труд като писане на най-елементарно съчинение. Представете си положението 200 или 300 години по-рано.каква масова неграмотност е била. Как очаквате българи да пишат съчинения или книги като не могат да четат? Много ясно, че ръкописите са били на гръцки.
105
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е част от пропагандата с която еи промиват и без това гладките мозъци. Вместо да се тупаш в гърдите и да крещиш в несвяст ***, хвани да подсигуриш на семейството си и на себе си достоен живот. Седите в тая клоака и се потупвате по рамото колко сме били велики преди 1000 години. Еми жалки сте.
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците на Балканите са най-големите крадци нас истортия,документи и артефакти!За тях траките са гърци!!Манастирите,Църквите построени от българите в Македония и Тракия ,по време на Осман.иго,и били под духовната власт на Константинопол,според гърците са гръцки църкви и манастири!!!Лошото е ,че запЪдняците им се връзват,може би заради комунизма ,и гърците много добре използват тази заблуда,за да предявяват искания към всичките си бивши комунистически съседи!
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ръкописите са на повече от 1000 години,то тогава тази територия е част от България и по всяка вероятност ръкописите са български!Автора е добре да се знае кой е!Дори и да са гръцки език,това нищо не значи,бил е официален език и е възможно да не се били преведени!Това " гръцко" православие ни идва в повече!В Римската империя официално се е говорило на латински и гръцки и именно това използват гърчолята,езика за да си присвоят история,без да са направили нищо!
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние ако сме балкански диваци, интересно ти какъв си, любителю на ректалните хурки?.Че къде виждаш аз да се разграничавам от диваците?Просто имам по-развито чувство за автоирония и сарказъм. Ти пък защо се припознаваш като дивак?