Радев ще говори с йорданския крал за посолство в България

"България и Йордания никога не са били в по-добри отношения"
15 дек 2018 22:42,
12
Радев ще говори с йорданския крал за посолство в България
Снимка: Президентство

За мен вие, нашите сънародници, и приятелите на България - йорданци, завършили в български висши учебни заведения, сте мостът между нашите две държави. Това каза президентът Румен Радев на среща тази вечер в Аман с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България.

Нашите две държави никога не са били в по-добри отношения от сега. Затова има много причини, една от тях обаче е вашата работа тук, като българи, и като възпитаници на българската образователна система и на България, да правите така, че да градите доверието между нашите държави и народи. За България Йордания е държава, която полага всички усилия в този много сложен регион, регион на кризи, да гради сигурност, мир и стабилност. Това се вижда от всички, вижда се от България, от ЕС, затова правим всичко възможно да продължаваме и да правим по-динамичен диалога на най-високо ниво, защото от него зависи как ще се развиват и отношенията ни във всички останали сфери от взаимен интерес, посочи президентът пред събралите се, цитиран от БТА.

Искаме да развиваме сътрудничеството във всички сфери. Имаме голям голям потенциал, за съжаление специално в областта на икономическото сътрудничество не сме го разгърнали така, както можем да го направим, посочи Радев.

И добави, че затова той е придружаван от бизнес делегация от над 30 компании от хранително-вкусовата промишленост, високите технологии, отбранителната индустрия. С нас са представители на Министерството на отбраната, защото имаме традиционно добро сътрудничество в тази сфера и в сферата на антитероризма, добави президентът Румен Радев.

Той посочи също, че ще разговарят с крал Абдула Втори как още по-интензивно да продължат контактите в образованието и туризма.

В последвалия разговор участници в срещата приветстваха посещението на президента, споделиха, че чувстват топлина, когато се споменава България, дори за нея да става въпрос по новините, а президентът каза, че е впечатлен от добрия им български език, който показва отношение към България.

Присъстващите поставиха различни въпроси, сред които свързани с работата на българското посолство, за срещи на общността, обучение по български език, придобиването на българско гражданство, за което в разясненията се включи и външният министър Екатерина Захариева, която е в делегацията. Президентът Радев каза, че една от темите, които ще постави в разговора си с йорданския крал утре е за откриване на йорданско посолство в България.

Езикът на любовта е българският, а столицата на любовта е София, каза следвалата медицина в България Сохер Ал Хатиб, която срещнала там съпруга си. Казвам го с гордост, с любов, ние говорим български език всеки ден в нашата къща, моите деца и внуци научих на български, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
""Радев ще говори с йорданския крал за посолство в България""Защо ми се струва ,че някога по време на социализма имаше йорданско посолство.Намираше се на ул.Иван Асен втори"малко по-надолу от кръстовището със Ситняково ,почти до кръстовището с Мануш войвода
4
2
 
5
 
! Отговори
месара преди 5 години
Тиквата ще се включи ли в разговора или Цвако няма възможност да му превежда :))))))))))
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев повдигна ли въпроса за премахване на санкциите с/у Русия пред крал Абдула?
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския президент Радев , се представя достойно на международната сцена ! Остава му святото задължение да вкара крадливото герберско правителство в затвора !
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И, задължително,.Да- е, до- Турското,.Зада- пият, по-кафе,.Във, ЛГВ...