Как да се плаща нощният труд? Пак няма съгласие!

Социалните партньори правят работна група след празниците
19

Още по темата

Социалните партньори не постигнаха съгласие за начина, по който да бъде заплащан нощният труд.

След Нова година работна група с участието на работодателите и синдикатите ще обсъди и предложи съответни законодателни промени, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

"В очерталата се дискусия се обединихме, че това заплащане на нощния труд е неадекватно на другите равнища на заплащане", каза Петков.

Министърът заяви, че в бюджета за следващата година не са предвидени допълнителни пари за по-висока добавка за нощен труд за служителите на МВР, отбраната и здравеопазването, предаде БНР.

От синдикатите реагираха остро на отказа сегашната ставка от 25 стотинки за час нощен труд да бъде увеличена от догодина.

"В рамките на бюджета за тази година се решаваха какви ли не безумни проблеми. На какви ли не безумни групи хора - тук говорим за пари, които са заработени. Вие раздадохте какво ли не кому ли не – само не на хората, които работят", обърна се към социалните партньори лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Ако се очаква ние да правим палатки, да сложим черни тениски, да застанем на глава или да жонглираме с топки, можем и това да направим, но междувременно трябва да си даваме сметка за това, че българските граждани изтичат", каза експертът Ваня Григорова.

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че в 38 бранша е договорено по-високо заплащане на нощния труд: "Тоест, тази ставка, която е изостанала от времето от преди 10 години, изглежда смешно ниска – всъщност, де факто я няма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При мен нощните са 50% на тарифната! Поздрави от Грац!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В частния сектор дневния труд не се заплаща, те тръгнали за нощен труд да говорят.Синдикатите пак само бюджетната сфера обслужват.Много скоро няма да има кой да работи в частния сектор. С МРЗ 400лв.Велев да спре да лъже! Никой частник не е договорил по- високо заплащане.
15
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А, как не се плаща нощният труд? Защо изобщо се дърляте? В частните фирми нощен труд няма и не се плаща! Това е България!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе давайте там 20ст., то нали българите сме *** и това ни е много, сами, без охрана, без вода, кафе, че трябва и да се краде яко.
13
0
 
14
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Големите бизнесмени не могат да плащат с 50лв повече мин. заплата вие искате нощен труд. Говорят че, минималната заплата била отживелица а в една Франция вдигат тази отживелица. Ако тук нямаше мин. Заплата още щяха да плащат по 200лв.И защо не каажат че масово плащат над нея но така укриват данаци.
12
0
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Ушеви, не ви се вярва а? Това ще стане в момента, в който банките врътнат кранчето. Усещам ще е скоро.
11
1
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Няма по- вреден за здравето от нощния труд. Всичко се разбива в организма...
10
0
 
21
 
! Отговори
Ми... преди 5 години
...как да се плаща - както се е плащало и преди, задължително за една нощна, един ден компенсация и независимо от това троен надник за стандартен работен ден.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е този *** и заспал народ да се събуди и да изгони веднъж завинаги мафията ГЕРБ и присъдружните и организации.Иначе отиваме в небитието като народ и държава !
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип робовладелците, т.е т.нар ,,работодатели,, са против всичко , свързано с даване на пари. Те са като попа- имат ръце само за вземане, но не и за даване. Като се има предвид кои са,, работодатели,, и как са станали такива.....много бой има за вас работодателите! Не знам само как сте се самоизбрали и накиприли в разни Асоциации и Камари....
7
2
 
30
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
За Ф-16 ще дадат милиарди, ще вземат милиони рушвети. Ако платят нощия труд, нищо няма да вземат. Това за управляващата клика е пълна загиба. Тези 25 ст на час ги подарявам на Борисов, да купи подарък на вничетата си за Коледа. Да му ги изпратим 8 х 25 = 2 лева за едно нощно дежурство.
6
7
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Охо, на ушев му секна лапачката. Точете ножовете! Идва гражданско - ушева война. Тя започна де. Човеко - милиционерските тежки и фатални сблъсъци вече са ежедневие. По принцип хората печелят винаги. Цената, която плащат за ликвидирането на терористите е все по-голяма, за съжаление...
5
1
 
3
 
! Отговори
татул преди 5 години
Футболистът,каза нещо за топките.Петков и сие,си ги пазят. От това сестава теляк,както в татковината, такаи навън.Мей върти гейците на ръжен,даже Корбин и се мазни.Ако неможетедруго,поне усъвършенствайте лъжата.
4
2
 
15
 
! Отговори
Независим преди 5 години
Ако си българин и бачкаш, подкрепи Ваня Григорова!
3
0
 
33
 
! Отговори
Реално преди 5 години
Вие раздадохте какво ли не кому ли не само не на хората, които работят"
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова не признават празници и затова работи и по Коледа и Нова година както дойде
1
0
 
47
 
! Отговори
Чао Регаци преди 5 години
Когато и последния читав човек напусне България , ще се научете да плащате , но ще бъде късно Регаци ! Чао !