Премиерът на Белгия подаде оставка заради миграцията

Социалистите и зелените поискаха вот на доверие, Мишел отказа
18 дек 2018 21:55,
15
Премиерът на Белгия подаде оставка заради миграцията
Снимка: Reuters, архив

Белгийският премиер Шарл Мишел подаде оставка 10 дни, след като коалиционния му партньор от крайнодясната Нов фламандски алианс го напусна заради Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Министър-председателят обяви тази вечер, че отказва поискания от опозицията вот на доверие и че ще представи пред краля оставката си.

Това стана, след като партиите на фламандските и валонските социалисти, подкрепени от зелените, внесоха в парламента искане за вот на доверие преди гласуването на бюджета.

“Намирам, че призивът ми не беше подкрепен и си вземам бележка от ситуацията. Реших да подам оставка и ще информирам незабавно краля за това”, заяви Мишел минути, след внасянето на искането за вот на доверие в парламента тази вечер.

Трите опозиционни партии се съмняват, че правителството на Шарл Мишел ще може да изпълнява бюджета, като кабинет на малцинството.

Искането на доверие беше внесено, след като премиерът предложи вместо да се гласува бюджет за 2019 г, разходите до редовните избори през май да се харчат в размера от тази година. Той обеща на левите партии мерки за намаляване на енергийните сметките и на данъчната тежест за гражданите. Според опозицията обаче такава стратегията с харченето на месечни бюджети е нереалистична, защото кабинетът ще трябва да иска от одобрение за разходите на държавата от парламента месец за месец.

Правителството загуби мнозинството си в парламента след раздялата с фламандските националисти, които са най-голямата група в парламента.

Белгия е в политическа криза от 9 декември, когато коалиционният партньор на правителството Нов фламадски алианс оттегли министрите си заради несъгласие с решението на останалите партии в управляващото мнозинство с подкрепата на Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Тогава Мишел прие оставките на военния, вътрешния и финансовия министър и на двама държавни секретари и заяви, че ще управлява с правителство на малцинството. Той подкрепи от името на Белгия пакта и назначи нови министри от останалите партии в управляващата коалиция.

Сега белгийският крал Филип Втори ще реши дали да приеме оставката на Шарл Мишел и ще посочи името на политик, който ще се опита да състави ново правителство.

Мишел ще обсъди с краля дали след 40 дни да бъдат насрочени предсрочни избори или временно правителство ще продължи да управлява до редовния парламентарен вот на 26 май, който ще се проведе заедно с евроизборите. До момента социалистите и зелените не са заявявали намерение за организиране на предсрочен вот, чието насрочване е правомощие на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските политици подават оставки, при първия гаф, а нашият не може да избере измежду многото гафове (и престъпления), кое е най-подходящо! И народът така - мисли, мисли и пак най-калпавото избира, че можело да сгреши и да избере още по-калпаво!
13
2
 
20
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"Президентът на САЩ Доналд Тръмп, по време на посещението си във Великобритания, посъветва европейците: "По-добре внимавайте за себе си. Миграцията променя културата и средата за сигурност. Не вярвам, че това е добре за Европа и за нашата страна."---А този само като го гледам на снимката, каква му е мазна мутрата и си личи, че е гей и веднага ми става ясно, че ще подкрепя миграцията с всички сили, до степен, че чак оставка да подаде, ако спрат милите бежанциЕй, този едно умно нещо да каже.
12
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин също подписа пакта факт вата .Значи е и негов ред
11
3
 
14
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Нормално това е една измислена държава.Чехите и словаците се оказаха умни и се разделиха мирно тия кво искат вижда се че са някаква измислена държава.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И другите са национални предатели!Тиквата да не е родолюбец?
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички лидери подписали пакта за миграция ще бъдат свалени от власт. Меркел си отива, последни напъни. Макарон скоро на гилотината. Ето тоя белгийски мишок яде дървото и тн и тн. Пакта за миграция е предателство към собствения ти народ.
8
3
 
6
 
! Отговори
асад преди 5 години
До месараСкоро, съвсем скоро ...
7
0
 
23
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
Нищо, че 99% от мигрантите са мюsли Глобалния пакт за миграцията на ООН е писан и измислен от евреи.
6
2
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Ей, първи, какви оставки бленуваш. Нашият премиер го презря тоя пакт по съвет на националистите патриоти и всичко ни е 6 с миграцията. Да му мисли тоя либерал, белгиеца. Ние сме си ок. Само не разбирам защо в Пловдив ще ядат прасета а в София - павета. Е, това ако може Борисов да обясни
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1/5И като го маанем Боку, да изберем тебе, а? *** - плеймейтка на финансите, Гадев - министър на боди-билдинга, Каско Армейков - на военното разузнаване, че и "агнешките главички" блеят отдавна; кадри бол, не е като да нямаш избор. Действай, времето не е твое!
4
26
 
5
 
! Отговори
Соцкрал преди 5 години
Много смело поведение на Мишел по кризата, която му извъртяха националистите. Наложи позицията за миграцията, бързо намери нови министри и стабилизира кабинета. За съжаление все ще се намери някой социалист да предаде четата, да открадне парите и да развали работата. Дано кралят да измисли изход и да не се окаже соцкрал
3
11
 
34
 
! Отговори
Американофил преди 5 години
Всеки който е против глобалисткия ЕС, да последва примера на Англия и да НАПУСНЕ. ЕС иска да унищожи народите на Европа! Пакта за миграцията е нагледен пример! ЕС е вреден за Европа, за САЩ, за Китай, за Русия, за всички! Вреден и непотребен и неблагодарен и недемократичен и болшевишки!
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белгийците са големи сюрреалисти - ще ми управлява с ежемесечни бюджети държава. Хахаха
1
8
 
29
 
! Отговори
месара преди 5 години
А Боку кога???