Равенство между мъжете и жените - кога? На трудовия пазар - след 200 г.!

Участието на жените в политически живот намалява
18 дек 2018 17:30,
49
Равенство между мъжете и жените - кога? На трудовия пазар - след 200 г.!
Снимка: pixabay.com

Въпреки известния напредък изравняването на заплащането на труда на мъжете и жените ще отнеме още над 200 години, прогнозират авторите на доклад на Световния икономически форум (СИФ).

Изследването, което обхваща 149 страни, сочи, че има подобрение в заплащането спрямо миналата година, когато разликата между възнагражденията за мъжете и жените се бе увеличила за първи път от 10 години, предаде АФП, позовавайки се на доклада на СИФ.

Участието на жените в политически живот за сметка на това намалява. Същото важи и за достъпа им до системите на здравеопазване и образование, отбелязват авторите на доклада.

При сегашния темп неравенствата между мъжете и жените в повечето области ще бъдат премахнати едва след най-малко 108 години и ще бъдат необходими 202 години, за да се намали неравнопоставеността им на трудовия пазар, подчертават експертите на СИФ. Годишният доклад за равенството изследва ситуацията в четири области: образование, здравеопазване, политика и трудов пазар, пише dir.bg.

След години на непрекъснат напредък в образованието, здравеопазването и участието в политическия живот, в тези три области тази година мястото на жените се свива, подчертава СИФ.

В областта на трудовия пазар напредък има, но той не е голям, защото разликата в заплатите продължава да бъде близо 51 на сто. А делът на жените на ръководни постове вече е 34 на сто в световен мащаб.

В същото време обаче изследването сочи, че пропорционално към днешна дата на трудовия пазар има по-малко жени, отколкото мъже, най-вече заради последиците от автоматизацията на работните места, които традиционно се заемат от жени.

Жените са слабо представени в секторите на дейност, които са в растеж и изискват умения и познания в науката, технологиите, инженерството и математиката. Жените са едва 22 процента от специалистите в сектора на изкуствения интелект, констатират авторите на доклада.

Ситуацията с равенството на половете е различна в отделните страни и региони.

И докато страните от Западна Европа са в състояние да заличат разликите между жените и мъжете през следващите 61 години, то в Близкия изток и Северна Африка това ще отнеме 153 години, прогнозира СИФ. За пореден път скандинавските страни са начело в класацията. Най-голяма степен на равенство има в Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия.

За сметка на това Сирия, Ирак, Пакистан и Йемен са страните с най-големи неравенства между мъжете и жените.

Сред 20-те най-големи икономики в света Франция е начело, заемайки 12-о място в световната класация, следвана от Германия, която е на 14-о място, Великобритания (15-о), Канада (16-о) и Република Южна Африка (19-о).

САЩ продължават да отстъпват позиции, слизайки от 49-о на 51-о място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Търсачи на истината, как до сега не сте се сетили че неравенството между мъжете и жените е несъпоставимо с неравенството между хората и евреите!!! Те държат Парите, Правителствата и Армиите на света, включително и вариациите по този женски проблем, за да унищожават човека. Те не могат да се върнат в бездънната пропаст от където са биле измъкнати, за която копнеят и разчитат на нас да ги бутнем, а ние сме страхливи?! В резултат жените се превръщат в змии, мъжете в прасета, а те си остават евреи.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ми покажете кой измисли еманципацията! По-гадно наказание за жените няма! То е нещо като ИК, уж за правата на жените, а всъщност - ***, гейове и близалки!
43
1
 
6
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Имам доста информация и мисля че точно тука България е поне 30-40 години пред останалите. Говоря си с хора както от Западна Европа така и от Централна и Източна. Мислих си че това което виждам тука е специфично за бившие СИВ, но май не е така. Все пак е хубаво журналистите да не превеждат сляпо всяка статия която прочетат!
42
1
 
6
 
! Отговори
фактите преди 5 години
В България 90 процента от съдиите са жени. Никъде по света няма подобно съотношение в съдебната система. В съдебната администрация -секретари и деловодители-99 процента са жени. За сравнение-във Великобритания съдия може да стане по неписано правило мъж, и то над 55 г. Съдебната администрация във Великобритания-деловодители и съдебни секретари е само от мъже. Да напомним и че 80 процента от чиновниците, 90 процента от учителите, 90 процента от журналистите са жени-в България.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жените сами губят от желанието си за еманципация и стремежа "да се мерят с мъжете".те просто не си дават сметка, колко много губят от това, захвръляйки изконно женското начало в себе си ...единственото живоно в природата, което и се опълчва, което е тръгнало да се отрича от вектора, който му е зададен от природата, да се отрича от себе си - е животното Човек! Животно, което според мен вече само започва да не знае - кой е, какво е и защо е тук, каква мисия му е отредила Природата!
40
5
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Според мен жените са все още неизползувания културен,развоен,политически,административен и ръководен потенциал на човечеството.Просто времето на така любимия, на *** патриархат отмина или отминава.Някой структури било те политически или религиозни,които ще изкълчат китките си ,за да бутат общественото развитието назад, трябва да разберат ,че то просто отмина
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Участието на жените в политически живот намалява"Една добра новина.
38
1
 
8
 
! Отговори
Kohei преди 5 години
След 200 години, дори след 100 всички ще сме равни на трудовият пазар, тъй като няма да присъстваме на него. и ще бъдем леко поумряли, хахах.
37
5
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Световния икономически форум (СИФ) да си онакова родителката!
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само си представям, жена политик в пред менупауза, чака да и дойде вече няколко дена и трябва да вземе решение дали да се стреля по Москва или не... На такава кафе няма да и дам да ми донесе, понеже или ще го разлее или ще плюе в него, в зависимост от това как е станала сутринта...
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за равния шанс - изправят се жената претендентка по бокс срещу световния шампион и гледаме сеир. Само едно условие - шампиона да се отнася с нея като с реален конкурент и да я блъска както би блъскал мъж. Иначе няма смисъл. Има едно видео в тубата - американка твърди, че ще бие всеки морски пехотинец в директен двубой. Остана права само докато пехотинеца стигна до нея... Има ли смисъл да се коментира?
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На жените трябва да се забрани да участват в политиката. Стига ни толкова разрушение и страдание.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато спортните постижения на жените във всички спортове започнат да се конкурират с мъжките, когато вече всички олимпийски дисциплини нямат мъжка и женска част, тогава нека всичко се изравни. До тогава всеки да заема място според постиженията си - нещото, от което феминистките ги е страх най - много, защото нямат никакви. И за това се опитват да крадат о труда на нормалните работещи хора.
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато жените започнат да работят колкото мъжете, тогава ще има равенство на трудовия пшазар. Не може 100% от строителите, миньорите, техниците и ефективните инженери да са мъже, а да се очаква равенство. Дори хирурзите в 99% за мъже, въпреки, че медицината е "женска" специалност. А иначе, претенциите им си остават необосновани. Трябва да се приемат антифеминистични закони, иначе ще ни погребат тези феминистки.
31
5
 
17
 
! Отговори
Оп преди 5 години
Една от основните причини за демографската криза у нас е именно еманципацията на жените. Мислят се вече не за равни на мъжете, а дори за нещо повече. Предполагам сте забелязали колко от тях са надменни , високомерни , нагли , алчни , с прищявки. За всичко това е виновен зяпадния модел, а сега искат и *** да ни наложат. Не, мерси.
30
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената не е равна на мъжа! Дори мъжете не сме равни един спрямо друг, а сега и жената да била равна! Жената да си гледа децата както е по закон и да работи ако се налага работа подходяща за жени! И най-важното---ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА МЪЖ!
29
6
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Това е политика на идентичността, едно от идеините течения в културния марксизъм наред с интерсекционализмът мултикултурализмът, *** изследванията.
28
7
 
29
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Няма такова равенство и не трябва да има! И защо пък трябва да има??? Жената не може да се мери с мъжа, защото не му е равна ни по сила ни по интелект! Жената да си остане жена, това е важното, никой не иска от нея да бъде мъж и ако е трябвало е щяла да бъде! Жената си е жена, мъжа си е мъж!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Жените са втора ръка хора заедно с гейовете, ромите, ***, бежанците, болните и т.н.т--Отново ***-дераска манипулация! Къде слагаш ти в един кюп : жената, болните и ***, от една страна, бежанците и *** - от друга страна и ***-дерасите - от трета страна ?! Това са коренно различни категории и социални групи, къде ги смесваш, опитвайки се покрай сухото да пробутваш и мокрото!
26
7
 
11
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Така или иначе жената взима по малко,по честно и разумно ще бъде поне да и се намали работното време по закон с 3 часа,така тя ще има време за децата си и тяхното възпитание,което е много важно,и повече време за семейството.Жените имаме нужда от това време,но едва ли някой който мисли законите ще ни го даде.